Imak szybkowymienny

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Re: Imak szybkowymienny

Post napisał: tuxcnc » 24 sty 2021, 14:56

czeski02 pisze:
24 sty 2021, 14:42
niech nawet wyjdą w takiej samej cenie jak cały nowy to według mnie Bedzie to lepiej jak kupować drugi
No właśnie nie, bo po dorobieniu którejś tam kostki okaże się że za te pieniądze mógłbyś mieć Multifiksa, a masz nie wiadomo co.
Ja rozumiem ze ty nigdy Multifiksa nie miałeś, to nie wiesz w czym jest lepszy, ale ja mam i wiem.
Uwierz na słowo, że porównania nie ma żadnego z tym twoim wynalazkiem.

walcu23
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 15

Post napisał: walcu23 » 26 sty 2021, 21:46

Jeszcze niedawno Kolega namawiał do szukania alternatyw dla multifiksa odnośnie ceny, proponując jakiś teoretyczny "twór" własnego autorstwa który rzekomo by się sprawdził i był za ułamek ceny możliwy do wykonania względem multi, a teraz twierdzi że nie warto kombinować skoro jest takie coś jak multifix...... Jak w rządzie, raz w lewo, raz w prawo :lol:

Autor tematu
czeski02
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 10

Post napisał: czeski02 » 26 sty 2021, 22:12

punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia hehe:)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 26 sty 2021, 22:40

walcu23 pisze:
26 sty 2021, 21:46
i był za ułamek ceny możliwy do wykonania względem multi
Ewidentnie nie czytasz tego co sam piszesz ...
Nigdy nie twierdziłem że opisywany w tym wątku imak nie nadaje się do użytku, wygląda jednak na dużo gorszy od Multifiksa, więc sens dorabiania do niego kostek byłby wtedy, gdyby kostki były o rząd wielkości tańsze.

walcu23

Post napisał: walcu23 » 27 sty 2021, 08:01

Ewidentnie, to nie rozumiesz co sam piszesz Kolego tux...
Jeśli coś porównujesz do gówna, to znaczy że jest to nie nadające sie do niczego. To tak jakbyś powiedział że czekolada kórą kupiłeś smakuje jak gówno - a potem zjadł ją ze smakiem i oblizał palce.... Nie wiem jakie masz upodobania smakowe, ale myślę że większość ludzi wyrzuciłaby czekoladę do kosza na Twoim miejscu... Ale wracając do tematu:
Skoro chce mieć to co ma, to pewnie znajdzie się ktoś kto zrobi te kostki za cenę o rząd wielkości niższą, bo nie wszyscy liczą sobie kasę za robotę od momenu wstania z łóżka. Nie mówię że ludzie zrobią za darmo bo mu się tak uwidziało, ale wiem że jeden zawoła za kostkę 400, a drugi 100, bo ten pierwszy pracuje lata w fachu i musi wydoić klienta bo ma takie widzimisię, a drugi chłopaczek dopiero zaczyna z obrabiarkami i chce zarobić cokolwiek, dlatego zrobi to za ułamek ceny.
Twój wymyślony imak powstał? Zrobiłeś kostki na wiertarce stołowej? Powtarzalność i sztywność zachowana? Pochwal się jak wyszło w swoim wątku.. no chyba że projekt trafił w dalekie zakątki dysku twardego kompa, bo sam doszedłeś do wniosku że nie ma sensu rzeźbić w gó.... - w metalu, skoro guzik z tego wyjdzie..

atlc
Posty w temacie: 4

Post napisał: atlc » 27 sty 2021, 08:31

walcu23 pisze:Skoro chce mieć to co ma, to pewnie znajdzie się ktoś kto zrobi te kostki za cenę o rząd wielkości niższą, bo nie wszyscy liczą sobie kasę za robotę od momenu wstania z łóżka.

Tym swoim wpisem do kamara pijesz?
Gdybym miał dla siebie te kostki wycinać to bym się poważnie zastanawiał czy jednak nie kupić gotowych zamiast odpalać własną drutówkę.
Dorabianie tych kostek ma sens jak ktoś to zrobi za stówkę, a to mało realne.
Przy cenie kostki zbliżonej do gotowca nie ma to sensu.
Pewnego dnia będzie potrzebna pilnie dodatkowa sztuka i co? Rzeźbienie od nowa czy kurier i kostka z dnia na dzień w domu?
A jak będziesz chciał to kiedyś sprzedać?
Będziesz miał "coś", zapewne działające, sztywne itd, jednak warte tylko część ceny multifixa.

walcu23

Post napisał: walcu23 » 27 sty 2021, 09:24

Swoim postem piję do wszystkich zdzierców którym przewraca się w głowach i za robotę wartą x zł wołają 3x zł, bo mają takie widzimisię, jedyny warsztat w okolicy czy zbyt wygórowane mniemanie o sobie. To nic osobistego, a uwaga do tych którzy są zdziercami.
Ta kostka jest do zrobienia przy użyciu dwóch maszyn: plazma lub gaz i frezarka. Plazmą/gazem wewnętrzne kszałty z blachy 80, a reszta frezarką. Z własnym materiałem za robotę w 100 może się zmieści.
A jak będziesz chciał kiedyś sprzedać auto? Kupisz za 40 000 a sprzedasz za 15 000... No chyba że nie kupisz auta bo przecież kiedyś straci na wartości, więc będziesz chodził piechotą... Ale raczej nikt nie myśli przy zakupie o tym jak to później sprzeda.
Przykład mało adekwatny, ale jak coś jest potrzebne to się coś zawsze wymyśli

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: kamar » 27 sty 2021, 09:44

atlc pisze:
27 sty 2021, 08:31
Tym swoim wpisem do kamara pijesz?
Pije ale chyba nie to co powinien :)
Może ktoś mu wytłumaczy, że kanały orzecha przesunięte o dychę powodują trudności z włożeniem albo zaciśnięciem.
Plazmą czy gazem to se może .....

walcu23

Post napisał: walcu23 » 27 sty 2021, 10:29

Następny co nie umie czytać ze zrozumieniem bo już myśli jak się wymądrzyć, zamiast zastanowić się nad tym co napisałem.... I do tego moderator..
Napisałem że kostki jakie potrzebuje czeski02 da się zrobić za pomocą frezarki i gazu/plazmy. I jest to fakt i każdy kto twierdzi że się nie da to amator i dziad co nie zna się na prawdziwej robocie tylko siedzi za monitorem 24/dobę. To raz.
Dwa, popatrz sobie co można wyciąć tlenem CNC, to się zdziwisz, i może czegoś od razu nauczysz, i to nie z blachy 80 czy 150 ale z 200 czy więcej. I w jakiej czystocie powierzchni otrzymuje się detal.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 27 sty 2021, 14:14

walcu23 pisze:
27 sty 2021, 10:29
każdy kto twierdzi że się nie da to amator i dziad co nie zna się na prawdziwej robocie tylko siedzi za monitorem 24/dobę.
Jest dokładnie odwrotnie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”