Mała tokarka. Jaką kupić ?
Chcę wydać do 13 tys. Długość tokarki nie powinna przekroczyć 1,7m i była na 230V
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 21
Re: Mała tokarka. Jaką kupić ?
to doskonale na końcu jak już chyba wspominałem masz tabelkę - jakie pomiary Jak wykonywać Jakie są dopuszczalne odchyłki Chociaż widzę że Roman też po załączał pełno podobnych informacji.123ag pisze:Kupiłem poradni jestem w trakcie jego czytania.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 47
Do wspomnianej tokarki zakupiłem przystawkę do frezowania. Dosuwajać płaszczyznę do szczęk uchwytu, dwie dolne przylegają , a górna już ma prześwit
Nie ma znaczenia jakie szczęki są założone prawe/lewe to zawsze jedna nie przylega.
Robię pomiar czujnikiem i płaszczyzna stołu teowego frezarki jest na 0,01
Co jest zatem krzywe lub źle mierzę ?

Nie ma znaczenia jakie szczęki są założone prawe/lewe to zawsze jedna nie przylega.
Robię pomiar czujnikiem i płaszczyzna stołu teowego frezarki jest na 0,01

Co jest zatem krzywe lub źle mierzę ?
-
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
Jak obrócisz uchwyt o 120°, to zawsze jest to górna szczęka?
W jakiej płaszczyźnie mierzysz? Przesuwając stół w górę i dół, w miejscu pomiaru będzie on zawsze w takiej samej odległości. Musiał byś przesuwać czujnik w pionie.
Stół teowy jest po prostu odchylony. Przyłóż dobry kątownik ślusarski między stolik, a łoże.
-
- Posty w temacie: 14
Możliwości są dwie:
- albo oś wrzeciona nie jest równoległa do osi łoża w płaszczyźnie pionowej("wyje" do góry), co łatwo sprawdzić czujnikiem za pomocą równego wałka wg pkt 2 lub 8 tego schematu

- a jeśli pomiar wykaże, że wałek (oś wrzeciona) nie podnosi się do góry na jego końcu, to uchyb wynika z zamocowania przystawki frezarskiej (kątownik nie trzyma kąta - do sprawdzenia czujnikiem albo kątownikiem, lub nierównoległe/skośne płaszczyzny samej przystawki, co łatwo sprawdzić czujnikiem kładąc ją do pomiaru na jakimś równym blacie po którym przesuniemy czujnik)
- albo oś wrzeciona nie jest równoległa do osi łoża w płaszczyźnie pionowej("wyje" do góry), co łatwo sprawdzić czujnikiem za pomocą równego wałka wg pkt 2 lub 8 tego schematu

- a jeśli pomiar wykaże, że wałek (oś wrzeciona) nie podnosi się do góry na jego końcu, to uchyb wynika z zamocowania przystawki frezarskiej (kątownik nie trzyma kąta - do sprawdzenia czujnikiem albo kątownikiem, lub nierównoległe/skośne płaszczyzny samej przystawki, co łatwo sprawdzić czujnikiem kładąc ją do pomiaru na jakimś równym blacie po którym przesuniemy czujnik)
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 11
123ag pisze:Do wspomnianej tokarki zakupiłem przystawkę do frezowania. Dosuwajać płaszczyznę do szczęk uchwytu, dwie dolne przylegają , a górna już ma prześwit
Nie wiem czy to najlepsza metoda.
Zdejmij szczęki i sprawdź do płaszczyzny uchwytu.
Wiem, że detal mocujemy w szczękach, ale jakoś nie mam przekonania do setnych wykonania samych szczęk i jednak jakiegoś luzu na prowadzeniu tychże.
Jak już sprawdzać geometrię.
Bo tak to może sprawdzasz sumę łącznie z jakością samego uchwytu.
-
- Posty w temacie: 14
piromarek pisze:Wiem, że detal mocujemy w szczękach, ale jakoś nie mam przekonania do setnych wykonania samych szczęk i jednak jakiegoś luzu na prowadzeniu tychże.
Może źle zrozumiałem, ale w uchwycie tokarki montujesz frez, a detal w imadle przykręconym do stołu przystawki. Można też zamiast fabrycznej przystawki zamontować na odpowiednim kątowniku szufladkę narzędziowa zdjętą z tokarki.
Zawsze lepsze to niż nic, gdy nie mamy frezarki..
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 11
Nie, no masz Roman rację, co do tego przeznaczenia. Detal ofc nie w szczękach.
Taki skrót myślowy zrobiłem.
Pytanie czy ta setka na głębokości skrawania będzie, aż tak znacząca w tej odległości, nie wspominając o jakimś niepojętym ułamku kąta na frezie/stole.
Ale może się mylę i o czymś nie pomyślałem.
Tam przejazdy i tak będą krótkie.
Można jeszcze założyć w szczęki diatest i pojechać dookoła po stole kątowym.
Taki skrót myślowy zrobiłem.
Pytanie czy ta setka na głębokości skrawania będzie, aż tak znacząca w tej odległości, nie wspominając o jakimś niepojętym ułamku kąta na frezie/stole.
Ale może się mylę i o czymś nie pomyślałem.
Tam przejazdy i tak będą krótkie.
Można jeszcze założyć w szczęki diatest i pojechać dookoła po stole kątowym.
-
- Kontakt:
To nic nie da, bo w miejscu pomiaru stół będzie zawsze w tej samej odległości.
Przy frezowaniu też nie będzie różnic w wysokości, a jedynie inny kąt. Najłatwiej będzie zauważyć różnice przy planowaniu w kierunku poziomym.
-
Żeby stolik był prostopadły do osi uchwytu trzeba by podłożyć papierek w miejscu które zaznaczyłem. Jak by miało być to zrobione zgodnie ze sztuką to trzeba by znaleźć miejsce które nie trzyma kąta prostego i przeszlifować, możliwe jest też że powierzchnia stolika teowego tokarki nie jest równoległa z osią wrzeciona.