tego nie wiem, nie widziałem wszystkich głowic świata, ale tłok to możemy uznać jako element "pracujący" czy z jakiegoś powodu nie? Zostało uogólnione, że alu robi się kruche z powodu wysokiej temperatury, więc niezależnie od przypadku czy głowica, czy felga w piecu czy tłok, utrata plastyczności nie byłaby wskazana.
Zmywanie Farby Proszkowej Kwasem Z felg ?? Możliwe ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Zmywanie Farby Proszkowej Kwasem Z felg ?? Możliwe ?
-
- Posty w temacie: 2
Formalnie masz rację, ale jest drobny szczegół, który robi wielką różnicę.
Otóż projektant tłoka bierze pod uwagę że on będzie gorący w czasie pracy, natomiast projektant felgi nie spodziewa się tego że ktoś ją wypali w piecu ...
-
- Posty w temacie: 3
Felgi maluje się proszkowo lakierem podkładowym, na to lakier np. srebrny, a na wierzch klar.
Oczywiście, że są podczas tej operacji wygrzewane w piecu. Gdybyś cokolwiek wiedział na temat starzenia aluminium i umocnienia podczas tego zabiegu, nie wypisywałbyś bzdur.
-
- Kontakt:
Fakt.
Może za bardzo się wymądrzyłem. Maluje się.
Tylko trzeba to zrobić umiejętnie, żeby nie zafundować właścicielowi przykrych doświadczeń przy udarowych sytuacjach na drodze.
A jak będę miał dostęp do informacji od człowieka, który mi o tym wspomniał - zapytam go o źródło i przekażę tutaj.
Może za bardzo się wymądrzyłem. Maluje się.
Tylko trzeba to zrobić umiejętnie, żeby nie zafundować właścicielowi przykrych doświadczeń przy udarowych sytuacjach na drodze.
A jak będę miał dostęp do informacji od człowieka, który mi o tym wspomniał - zapytam go o źródło i przekażę tutaj.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Hity forum. Felg się nie maluje proszko, nie wolno aluminium podgrzewać. Nie dziwię się że mamy tutaj ludzi którzy czasami myślą dość nowatorsko...
Zamiast bawić się w jakieś lania kwasami lepiej felgi oddać do piaskowania czy tam szkiełkowania. Za 100-150zł ktoś bez problemu ogarnie temat, w cuda o braku dostępności takiego fachury nie uwierzę tym bardziej biorąc pod uwagę że samochód w domu to coś normalnego a i dostępność wszelkich firm transportowych jest spora. Z resztą za malowanie felg 17" ostatnio zawołali ode mnie w jednym z miast w okolicach 350zł-400zł więc jest sens zabawy jak za farby trzeba wyłożyć w granicach 200zł?
Zamiast bawić się w jakieś lania kwasami lepiej felgi oddać do piaskowania czy tam szkiełkowania. Za 100-150zł ktoś bez problemu ogarnie temat, w cuda o braku dostępności takiego fachury nie uwierzę tym bardziej biorąc pod uwagę że samochód w domu to coś normalnego a i dostępność wszelkich firm transportowych jest spora. Z resztą za malowanie felg 17" ostatnio zawołali ode mnie w jednym z miast w okolicach 350zł-400zł więc jest sens zabawy jak za farby trzeba wyłożyć w granicach 200zł?
-
Trzymajcie się tematu, bo zaraz będzie o wszystkim więc o niczym.
Lakier proszkowy utwardza się w okolicach 200 °C co nie jest specjalnie wysoką temperaturą, natomiast padła tu propozycja żeby felgę nagrzać do temperatury w której farba się spali ...
Lakier proszkowy utwardza się w okolicach 200 °C co nie jest specjalnie wysoką temperaturą, natomiast padła tu propozycja żeby felgę nagrzać do temperatury w której farba się spali ...