Przy ciężkich elementach ruchomych ważniejsza jest zależność przyspieszenia od siły.
Dobór silników
Dobór silników
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Re: Dobór silników
Jak najbardziej masz rację. Ale tak jak napisałem, to zależy od samych silników (między innymi ich indukcyjności), sterowników, napięcia zasilania. Nie sposób tego przewidzieć przy tych danych, które autor podał.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Podłączę się do tematu i zapytam czy gabaryty silnika przy porównywalnym momęcie mają jakieś znaczenie . Stoję właśnie przed zakupem silników do mojej frezarki , chcę zastosować silniki ok 4 Nm i można kupić takie silniki w rozmiarze 60 mm jak i 86 mm . Cena porównywalna , parametry też , mam jakieś takie przekonanie ,że korzystniej byłoby zakupić te grubsze , ale to tylko moje przekonanie , może ktoś z Was ma konkretną wiedze na ten temat i chciałby się podzielić.
-

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Pracować będą nawet na stepsticku, tylko poniżej swoich możliwości.
Zależy jaki masz budżet i jakie oczekiwania.
Jeśli duża maszyna i sporo ruchów ustawczych, to warto dać sterowniki na 100V.
-
To moja pierwsza maszyna więc z założenia miała być tania , a końca wydatków nie widać. Będzie to mała kolumnowa frezarka o polu roboczym 200x350 i Z 250 . Najprawdopodobniej wezmąę te silniki NEMA 34 bo cena taka sama i sterowniki 50 V ,a może w przyszłości się zmieni na 100 voltowe.
Zamawiałeś zwykłą przesyłkę pocztową czy kuriera?
Są sklepy które mają wysyłkę z Niemiec czy Czech np AliExpress - Mybotonline 2013 Store