Co chyba a jest oczywiste dla każdego czytającego ten wątek?

q
Dodane 1 minuta 27 sekundy:
No tak -średnica plamki nie ma znaczenia

q
Co chyba a jest oczywiste dla każdego czytającego ten wątek?
No tak -średnica plamki nie ma znaczenia
Przecież napisałem że ma, tylko to nie zależy od rodzaju źródła, a od użytej optyki.
Jak nie zależy od rodzaju źródła? Przecież tu trzeba wygenerować jak najwięcej energii w postaci światła o odpowiedniej długości fali i następnie go skupić. Dioda laserowa pobierająca moc 1kw generuje inne spektrum niż drut oporowy pobierający moc 1kw. Jesteś w stanie dobrać optykę do drutu oporowego? Oczywiście że źródło ma znaczenie. Moc się zgadza, zasada zachowania energii również. Ale efekt nieco odmienny.
Pomyliłeś wypowiedzi i autorów.drzasiek90 pisze: ↑29 lis 2020, 10:53Jak nie zależy od rodzaju źródła? Przecież tu trzeba wygenerować jak najwięcej energii w postaci światła o odpowiedniej długości fali i następnie go skupić. Dioda laserowa pobierająca moc 1kw generuje inne spektrum niż drut oporowy pobierający moc 1kw. Jesteś w stanie dobrać optykę do drutu oporowego? Oczywiście że źródło ma znaczenie. Moc się zgadza, zasada zachowania energii również. Ale efekt nieco odmienny.
A od długości fali nie zależy? (czyli źródła światła)
Teoretycznie zależy, ale jak masz pęczek światłowodów to już niekoniecznie.
Moja wypowiedź tyczyła się tego że napisałeś Wat to jest wat, niezależnie skąd pochodzi a następnie że źródło nie ma znaczenia a jedynie optyka.
Ten wątek nazywa się "Używany laser CO2 vs Nowy Fiber", więc chyba powinno być logiczne że mówiąc o źródłach nie mamy na myśli źródeł Wisły.drzasiek90 pisze: ↑29 lis 2020, 11:31Moja wypowiedź tyczyła się tego że napisałeś Wat to jest wat, niezależnie skąd pochodzi a następnie że źródło nie ma znaczenia a jedynie optyka.
Ale skoro nie twierdzisz że źródło nie ma znaczenia, to najwyraźniej źle zrozumiałem Twoją wypowiedź.
oprawcafotografii pisze: ↑29 lis 2020, 10:17Co chyba a jest oczywiste dla każdego czytającego ten wątek?