Rozbiórka servomotoru
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Re: Rozbiórka servomotoru
Prawda jest taka aby tarcza enkodera była poprawnie ustawiona względem pól magnetycznych na wirniku.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
Tylko w serwach AC. I tylko w takich, które nie posiadają czujników halla. W zdecydowanej większości są 3 (słownie trzy) czujniki rozmieszczone co 120 stopni. Dokładność zaznaczenia flamastrem jest wystarczająca więc nie straszcie tak tym rozbieraniem serw. Zazwyczaj fabrycznie jest robiony znak do ustawienia trzymacza czujników.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
W przypadku serwa o którym wspomniał autor HC-KFS 053, jest to serwo AC, wyposażone w OBA17 enkoder absolutny, ustawienie go ręcznie nie jest łatwe i potrzeba dużo szczęścia.
Dodane 3 minuty 38 sekundy:
Posiadasz może serwowzmacniacz do tego serwa?
Dodane 3 minuty 38 sekundy:
zetmarcin pisze: ↑15 lis 2020, 13:23Odświeżę temat bo ciekawy i praktyczny.
Mam do wymiany łozyska w serwomotorze AC konkretnie to:
Mitsubishi HC-KFS053 oraz Yaskawie SGMAH02aaa21
I pytania czy:
- wirnik można wyciągnąć bezkarnie czy nie? (chodzi mi o rozmagnesowanie magnesów na wirniku)
- ustawienie enkodera względem wirnika ma jakieś znaczenie czy nie?
A jeżeli ma to jak należy to zrobić??
Posiadasz może serwowzmacniacz do tego serwa?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Hejo.. Enkoder absolutny? Można to ustawić na pewniaka bez grama szczęścia. Wystarczy podstawowa wiedza o elektronice plus oscyloskop
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
Pokazuje to jako ciekawostkę ..
Kiedyś byliśmy dosłownie pod ściana bo brakowało informacji jak to naprawić a wszyscy na forach mówili jednym głosem
"człowieku nie da się" , " to robią tylko firmy na zachodzie" , "zadzwoń do serwisu z Wrocławia .." ( a tam cennik od tysiaka w gore.. )
Na szczęście nikogo nie słuchaliśmy, poszliśmy własna droga. Wystarczyły podstawy elektroniki no i zwykły oscyloskop.
Tak oto po wymianie łożyska udało sie naprawić silnik i działa po dzień dzisiejszy! Jakieś pytania?
@

Kiedyś byliśmy dosłownie pod ściana bo brakowało informacji jak to naprawić a wszyscy na forach mówili jednym głosem
"człowieku nie da się" , " to robią tylko firmy na zachodzie" , "zadzwoń do serwisu z Wrocławia .." ( a tam cennik od tysiaka w gore.. )
Na szczęście nikogo nie słuchaliśmy, poszliśmy własna droga. Wystarczyły podstawy elektroniki no i zwykły oscyloskop.
Tak oto po wymianie łożyska udało sie naprawić silnik i działa po dzień dzisiejszy! Jakieś pytania?

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
corano pisze:Pokazuje to jako ciekawostkę ..
Rozwiń to jak możesz, fajnie że wrzuciłeś zdjęcia. Jeśli dobrze rozumiem to prostokąt to sygnał enkodera (ale który? A, B?), sinus to sygnał z uzwojenia silnika, tak? Ale też która faza? U,V,W?
Pozdrawiam.
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 2
loter
tak, mam serwozmacniacze do tych silników
z tego co znalazłem na necie to trzeba:
- podać napięcie stałe DC na jedną? z cewek stojana - to powinno spowodować zablokowanie wirnika
- wtedy należy ustawić enkoder w konkretnej pozycji
Pytanie na którą cewkę i jaka wartość napięcia (czy to bez różnicy?) i jak odczytać/wyliczyć pozycję (kąt elektryczny?) w której znajduje się enkoder (czy serwowzmacniacz ma funkcję ustawiania enkodera? czy trzeba jakoś pośrednio np z ilości impulsów? Jeśli tak, to który sygnał z enkodera użyć bo tu jest jakiś kanał A,B Z i jeszcze jakieś inne piny)
tutaj filmik z ustawianai za pomocą specjalnego testera:
corano czy mógłbyś coś więcej napisać jak i co?
tak, mam serwozmacniacze do tych silników
z tego co znalazłem na necie to trzeba:
- podać napięcie stałe DC na jedną? z cewek stojana - to powinno spowodować zablokowanie wirnika
- wtedy należy ustawić enkoder w konkretnej pozycji
Pytanie na którą cewkę i jaka wartość napięcia (czy to bez różnicy?) i jak odczytać/wyliczyć pozycję (kąt elektryczny?) w której znajduje się enkoder (czy serwowzmacniacz ma funkcję ustawiania enkodera? czy trzeba jakoś pośrednio np z ilości impulsów? Jeśli tak, to który sygnał z enkodera użyć bo tu jest jakiś kanał A,B Z i jeszcze jakieś inne piny)
tutaj filmik z ustawianai za pomocą specjalnego testera:
corano czy mógłbyś coś więcej napisać jak i co?

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Mówi w filmie +U i -V. Masz fazy U,V i W. Facet jak widać ma do tego specjalny sprzęt. Jeśli miałbym to sam robić, to podłączyłbym enkoder pod serwowzmacniacz i podejrzał rejestr impulsów enkodera (w MR Configurator jest coś takiego). Nie wiem jak ten model ale większość tych serw ma +/- 262 000 imp/obr (znajdziesz dokładną liczbę w dokumentacji) więc możesz sobie wyliczyć te dwa kąty jaka powinna być dla nich wartość rejestru i spróbować to tak ustawić. O ile pamiętam mitsubishi nie wysyła tak po prostu sygnału z enkodera do sterownika tylko jest tam jakaś komunikacja ale nie mam pewności. Niech mądrzejsi mnie poprawią :p
Dodane 4 minuty 47 sekundy:
Ewentualnie zasil jakiekolwiek dwie fazy a następnie sprawdź jaka jest wtedy zawartość rejestru i po złożeniu postaraj się ustawić możliwie dokładnie tak jak było.
Dodane 4 minuty 47 sekundy:
Ewentualnie zasil jakiekolwiek dwie fazy a następnie sprawdź jaka jest wtedy zawartość rejestru i po złożeniu postaraj się ustawić możliwie dokładnie tak jak było.