Rozbiórka servomotoru

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

loter
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 07 maja 2015, 08:58
Lokalizacja: Kraków

Re: Rozbiórka servomotoru

#31

Post napisał: loter » 17 lis 2020, 09:06

Prawda jest taka aby tarcza enkodera była poprawnie ustawiona względem pól magnetycznych na wirniku.



Tagi:


lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1002
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Rozbiórka servomotoru

#32

Post napisał: lepi » 17 lis 2020, 09:34

loter pisze:
17 lis 2020, 09:06
Prawda jest taka aby tarcza enkodera była poprawnie ustawiona względem pól magnetycznych na wirniku.
Tylko w serwach AC. I tylko w takich, które nie posiadają czujników halla. W zdecydowanej większości są 3 (słownie trzy) czujniki rozmieszczone co 120 stopni. Dokładność zaznaczenia flamastrem jest wystarczająca więc nie straszcie tak tym rozbieraniem serw. Zazwyczaj fabrycznie jest robiony znak do ustawienia trzymacza czujników.


loter
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 07 maja 2015, 08:58
Lokalizacja: Kraków

Re: Rozbiórka servomotoru

#33

Post napisał: loter » 17 lis 2020, 10:30

W przypadku serwa o którym wspomniał autor HC-KFS 053, jest to serwo AC, wyposażone w OBA17 enkoder absolutny, ustawienie go ręcznie nie jest łatwe i potrzeba dużo szczęścia.

Dodane 3 minuty 38 sekundy:
zetmarcin pisze:
15 lis 2020, 13:23
Odświeżę temat bo ciekawy i praktyczny.
Mam do wymiany łozyska w serwomotorze AC konkretnie to:
Mitsubishi HC-KFS053 oraz Yaskawie SGMAH02aaa21
I pytania czy:
- wirnik można wyciągnąć bezkarnie czy nie? (chodzi mi o rozmagnesowanie magnesów na wirniku)
- ustawienie enkodera względem wirnika ma jakieś znaczenie czy nie?
A jeżeli ma to jak należy to zrobić??

Posiadasz może serwowzmacniacz do tego serwa?

Awatar użytkownika

corano
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 323
Rejestracja: 30 paź 2007, 20:40
Lokalizacja: 3m
Kontakt:

Re: Rozbiórka servomotoru

#34

Post napisał: corano » 17 lis 2020, 11:48

Hejo.. Enkoder absolutny? Można to ustawić na pewniaka bez grama szczęścia. Wystarczy podstawowa wiedza o elektronice plus oscyloskop


loter
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 07 maja 2015, 08:58
Lokalizacja: Kraków

Re: Rozbiórka servomotoru

#35

Post napisał: loter » 17 lis 2020, 18:01

Tak enkoder absolutny, obca rzecz?

Awatar użytkownika

corano
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 323
Rejestracja: 30 paź 2007, 20:40
Lokalizacja: 3m
Kontakt:

Re: Rozbiórka servomotoru

#36

Post napisał: corano » 17 lis 2020, 18:34

Pokazuje to jako ciekawostkę ..
Kiedyś byliśmy dosłownie pod ściana bo brakowało informacji jak to naprawić a wszyscy na forach mówili jednym głosem
"człowieku nie da się" , " to robią tylko firmy na zachodzie" , "zadzwoń do serwisu z Wrocławia .." ( a tam cennik od tysiaka w gore.. )
Na szczęście nikogo nie słuchaliśmy, poszliśmy własna droga. Wystarczyły podstawy elektroniki no i zwykły oscyloskop.
Tak oto po wymianie łożyska udało sie naprawić silnik i działa po dzień dzisiejszy! Jakieś pytania? :-) @

Obrazek

Obrazek


lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1002
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Rozbiórka servomotoru

#37

Post napisał: lepi » 17 lis 2020, 18:55

Ja mam pytanie. Enkoder był jedynym czujnikiem położenia kątowego wału?
Naprawiałem swojego czasu enkoder. Oscyloskop dwukanałowy i do roboty.


Robert_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 555
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Rozbiórka servomotoru

#38

Post napisał: Robert_K » 17 lis 2020, 19:11

corano pisze:Pokazuje to jako ciekawostkę ..


Rozwiń to jak możesz, fajnie że wrzuciłeś zdjęcia. Jeśli dobrze rozumiem to prostokąt to sygnał enkodera (ale który? A, B?), sinus to sygnał z uzwojenia silnika, tak? Ale też która faza? U,V,W?

Pozdrawiam.


zetmarcin
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 47
Rejestracja: 19 lip 2009, 01:04
Lokalizacja: Legnica-Wrocław

Re: Rozbiórka servomotoru

#39

Post napisał: zetmarcin » 17 lis 2020, 23:58

loter
tak, mam serwozmacniacze do tych silników
z tego co znalazłem na necie to trzeba:
- podać napięcie stałe DC na jedną? z cewek stojana - to powinno spowodować zablokowanie wirnika
- wtedy należy ustawić enkoder w konkretnej pozycji

Pytanie na którą cewkę i jaka wartość napięcia (czy to bez różnicy?) i jak odczytać/wyliczyć pozycję (kąt elektryczny?) w której znajduje się enkoder (czy serwowzmacniacz ma funkcję ustawiania enkodera? czy trzeba jakoś pośrednio np z ilości impulsów? Jeśli tak, to który sygnał z enkodera użyć bo tu jest jakiś kanał A,B Z i jeszcze jakieś inne piny)
tutaj filmik z ustawianai za pomocą specjalnego testera:

corano czy mógłbyś coś więcej napisać jak i co? :D


maciek95k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 309
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Rozbiórka servomotoru

#40

Post napisał: maciek95k » 18 lis 2020, 00:15

Mówi w filmie +U i -V. Masz fazy U,V i W. Facet jak widać ma do tego specjalny sprzęt. Jeśli miałbym to sam robić, to podłączyłbym enkoder pod serwowzmacniacz i podejrzał rejestr impulsów enkodera (w MR Configurator jest coś takiego). Nie wiem jak ten model ale większość tych serw ma +/- 262 000 imp/obr (znajdziesz dokładną liczbę w dokumentacji) więc możesz sobie wyliczyć te dwa kąty jaka powinna być dla nich wartość rejestru i spróbować to tak ustawić. O ile pamiętam mitsubishi nie wysyła tak po prostu sygnału z enkodera do sterownika tylko jest tam jakaś komunikacja ale nie mam pewności. Niech mądrzejsi mnie poprawią :p

Dodane 4 minuty 47 sekundy:
Ewentualnie zasil jakiekolwiek dwie fazy a następnie sprawdź jaka jest wtedy zawartość rejestru i po złożeniu postaraj się ustawić możliwie dokładnie tak jak było.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”