Rozbiórka servomotoru

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Autor tematu
Dolce
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 449
Rejestracja: 22 gru 2007, 23:54
Lokalizacja: Polska

Rozbiórka servomotoru

#1

Post napisał: Dolce » 12 maja 2008, 00:01

Mam następujące pytanie.
Czy servomotor można rozbierać bez obawy, że dojdzie do demagnetyzacji (utraty momentu) po wyjęciu wirnika ze stojana ? Jeśli nie ma takiej możliwości to czy są może jakieś inne problemy, które mogą wystąpić, gdy rozbierze się servomotor ?
Na co uważać przy rozbiórce - np. czy trzeba zachowywać takie samo położenie wirnika względem stojana itp ?
Pozdrawiam.



Tagi:

Awatar użytkownika

arizon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 275
Rejestracja: 11 mar 2006, 06:08
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

#2

Post napisał: arizon » 12 maja 2008, 18:24

Witam
Co to za servomotor?
"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl


Autor tematu
Dolce
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 449
Rejestracja: 22 gru 2007, 23:54
Lokalizacja: Polska

#3

Post napisał: Dolce » 12 maja 2008, 18:29

Witam.
Pytanie jest ogólne, nie chodziło mi o konkretny typ servomotoru.
Nie sądziłem, że możliwość "bezpiecznej" rozbiórki jest uzależniona od rodzaju servomotoru.

Awatar użytkownika

arizon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 275
Rejestracja: 11 mar 2006, 06:08
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

#4

Post napisał: arizon » 12 maja 2008, 18:34

Ale odpowiedź nie jest jednoznaczna jedne można innych nie można rozbierać.
Jeśli posiadają zwykłe magnesy ferrytowe to śmiało możesz je rozbierać niezależnie czy jest to servo dc czy bldc ale z tym drugim musisz uważać jeśli jest na osi enkoder - wtedy lepiej nie ruszać bo zwykle sterownik się bazuje do indeksu z enkodera.
Pozdrawiam
"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl


Autor tematu
Dolce
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 449
Rejestracja: 22 gru 2007, 23:54
Lokalizacja: Polska

#5

Post napisał: Dolce » 12 maja 2008, 21:57

A jeśli są to "zwykłe" serwa z enkoderem ? Po czym poznać czy mają magnes ferrytowy ?


zetmarcin
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 47
Rejestracja: 19 lip 2009, 01:04
Lokalizacja: Legnica-Wrocław

Re: Rozbiórka servomotoru

#6

Post napisał: zetmarcin » 15 lis 2020, 13:23

Odświeżę temat bo ciekawy i praktyczny.
Mam do wymiany łozyska w serwomotorze AC konkretnie to:
Mitsubishi HC-KFS053 oraz Yaskawie SGMAH02aaa21
I pytania czy:
- wirnik można wyciągnąć bezkarnie czy nie? (chodzi mi o rozmagnesowanie magnesów na wirniku)
- ustawienie enkodera względem wirnika ma jakieś znaczenie czy nie?
A jeżeli ma to jak należy to zrobić??

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4447
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Rozbiórka servomotoru

#7

Post napisał: tuxcnc » 15 lis 2020, 13:43

zetmarcin pisze:
15 lis 2020, 13:23
(chodzi mi o rozmagnesowanie magnesów na wirniku)
To jest kompletna bzdura.
Poza tym, jeżeli masz łożyska do wymiany, no to masz złom i ryzykujesz tylko tyle, że złomem pozostanie.
Natomiast jeśli w silniku są silne magnesy, to możesz mieć poważny problem z jego prawidłowym zmontowaniem.
Można jeszcze trafić na jakiś "patent", który skutecznie uniemożliwi naprawę.
Ja miałem taki przypadek w zwykłym silniku, gdy producent najpierw silnik zmontował, a potem na wale wywalcował wielowpust, który skutecznie uniemożliwiał wymianę łożyska. To taki przykład, ale dający pojęcie o czym mówię.


gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 734
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Rozbiórka servomotoru

#8

Post napisał: gozdd » 15 lis 2020, 14:14

W przypadku serw AC kluczowa jest pozycja enkodera względem wirnika.
Do żadnego rozmagnesowania nie dojdzie, ale fakt, wyciągnąć i poprawnie włożyć wirnik w stojan często jest wyzwaniem ze względu na silne magnesy.
Ale to i tak żaden problem wobec konieczności ustawienia enkodera. Do poprawnej pracy serwofalownik musi "znać" pozycję wirnika względem stojana. W większości serw jest to nie do ustawienia w domowych warunkach.


cubit
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 120
Rejestracja: 26 wrz 2020, 22:51

Re: Rozbiórka servomotoru

#9

Post napisał: cubit » 15 lis 2020, 18:56

gozdd pisze:
15 lis 2020, 14:14
Ale to i tak żaden problem wobec konieczności ustawienia enkodera. Do poprawnej pracy serwofalownik musi "znać" pozycję wirnika względem stojana. W większości serw jest to nie do ustawienia w domowych warunkach.
Poważnie nie można tego ustawić później programowo o jakiś offset?
Nigdy czegoś takiego nie robiłem więc pytam.
Zamierzam kupić iHSV57-30-18-36, ale raczej nie będę się bawił w przyszłości w wymianę łożysk.


maciek95k
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 296
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Rozbiórka servomotoru

#10

Post napisał: maciek95k » 15 lis 2020, 19:16

Sprawa wygląda tak, że w przypadku zwykłego enkodera który daje sygnały A, B oraz Z i sygnały komutacyjne U, V, W jest to jeszcze do zrobienia. Należy po rozbiórce ustawić stojan w odpowiedniej pozycji ( o ile pamiętam zasilić napięciem stałym jedną z faz aby wirnik się ustawił i pod to ustawić enkoder patrząc na sygnały oscyloskopu). Jest to gimnastyka ale wykonalne. W przypadku innych enkoderów offset jest programowalny. Trzeba mieć sprzęt żeby to zrobić i nawet nie wszystkie serwisy automatyki przemysłowej taki sprzęt mają. Robi się to co powyżej tylko następnie offset się wklepuje do enkodera. W przeciwnym razie taki silnik nie będzie działał prawidłowo. Chyba że masz serwo inne i sterownik uniwersalny. Np sterowniki metronixa mają do tego funkcję. Można podpiąć enoder np po hiperface albo endat i wywołać procedurę ustawienia offsetu. Sterownik sobie ruszy serwem w jedną i drugą stronę i sam wklepie odpowiednią wartość którą można zapisać. No i jeszcze należy pamiętać że nie każde servo ma enkoder (są też resolvery). Mitsubishi o ile wiem ma 17 albo 18 bitowy enkoder absolutny więc robienie tego samemu to raczej odpada.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”