Dodane 34 minuty 8 sekundy:
Przy okazji dorzucam jak to wygląda z tyłu. Może choć trochę zmienicie zdanie o sztywności bo tam wcześniej nie wszystko widać.
Profile będą też pewnie zalewane jak nie betonem do usztywniania konstrukcji to może epoxy-granitem.
Y można wysunąć jak np zmienię prowadnice na lepsze i zmieni się wymiar.
Profile w wersji ciężkiej 80x80 i 80x120.
CNC1v18.6.png
Dodane 5 minuty 19 sekundy:
maciek95k pisze: ↑01 lis 2020, 21:25
Imho, konstrukcja jakaś ultra tania nie będzie a sztywności też tam super dużo nie widać. Za 1000zł to możesz mieć naprawdę sporo żelastwa wypalone na laserze do poskręcania... na przodzie tej „ramy” masz (w stosunku do reszty) pancerną płytę która chyba głównie pełni funkcję podpórki.
Masz jakiś przykład takiego żelastwa i jaką będzie to miało powierzchnię?
Te aluminiowe precyzyjne płyty są chociaż frezowane.
Przyznam że nie chce mi się bawić w skrobanie na płycie traserskiej (zresztą mam tylko niedużą i to granitową) a z dużymi formatami to ciężko o obróbkę.
Na allegro niby gotowa spawana rama o takich wymiarach i nie wiadomo dokładnie jakich i jakiej precyzji kosztuje 2800zł. Jedyne co wiadomo że jakiś kątownik o nieznanej precyzji przyłożony przystaje

Zresztą i tam nie ma takiej wysokiej Z, a jest jedyne 200mm co znaczy że jest kolizja z moimi wymaganiami.
Co do przedniej płyty to nie jest ona jakaś pancerna (15mm tak samo jak boczne). Pancerne są te które mają pomóc utrzymać wymiar. Czyli płyta pod stołem i brama (20mm). Zgadza się tanio nie będzie, ale pomysłów lepszych nie mam na coś co jestem w stanie wykonać w tej dokładności i cenie.