Dobór części i materiałów do budowy pierwszej maszyny

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
cubit
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 55

Re: Dobór części i materiałów do budowy pierwszej maszyny

Post napisał: cubit » 01 lis 2020, 15:23

tuxcnc pisze:
01 lis 2020, 15:18
cubit pisze:
01 lis 2020, 14:51
głownie płaskie elementy które w zestawach będą stawiane na sztorc do wiercenia otworów.
No widzisz, artysta skręci potworka z profili, a inżynier będzie kombinował jak umieścić wiertło w jednej płaszczyźnie z prowadnicami i słupami ...
Jest brama z płyty 20mm z frezowanego PA9 która ma to ułatwić.
Chętniej bym wszystko pospawał ze stali tylko gdzie w tej cenie dostanę jakąś gwarancję dla wymiarów.
Tu sobie doreguluję.
Jeżeli chodzi Ci o inna płaszczyznę to gdybym miał pieniądze to tak, nawet ramię robotyczne bym zamówił
Prosiłem Cie o coś. Ty nie jesteś tu żeby pomagać tylko coś udowodnić.

maciek95k
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9

Post napisał: maciek95k » 01 lis 2020, 21:25

Imho, konstrukcja jakaś ultra tania nie będzie a sztywności też tam super dużo nie widać. Za 1000zł to możesz mieć naprawdę sporo żelastwa wypalone na laserze do poskręcania... na przodzie tej „ramy” masz (w stosunku do reszty) pancerną płytę która chyba głównie pełni funkcję podpórki.

Autor tematu
cubit

Post napisał: cubit » 01 lis 2020, 22:32

Dodane 34 minuty 8 sekundy:
Przy okazji dorzucam jak to wygląda z tyłu. Może choć trochę zmienicie zdanie o sztywności bo tam wcześniej nie wszystko widać.
Profile będą też pewnie zalewane jak nie betonem do usztywniania konstrukcji to może epoxy-granitem.
Y można wysunąć jak np zmienię prowadnice na lepsze i zmieni się wymiar.
Profile w wersji ciężkiej 80x80 i 80x120.
CNC1v18.6.png
Dodane 5 minuty 19 sekundy:
maciek95k pisze:
01 lis 2020, 21:25
Imho, konstrukcja jakaś ultra tania nie będzie a sztywności też tam super dużo nie widać. Za 1000zł to możesz mieć naprawdę sporo żelastwa wypalone na laserze do poskręcania... na przodzie tej „ramy” masz (w stosunku do reszty) pancerną płytę która chyba głównie pełni funkcję podpórki.

Masz jakiś przykład takiego żelastwa i jaką będzie to miało powierzchnię?
Te aluminiowe precyzyjne płyty są chociaż frezowane.
Przyznam że nie chce mi się bawić w skrobanie na płycie traserskiej (zresztą mam tylko niedużą i to granitową) a z dużymi formatami to ciężko o obróbkę.
Na allegro niby gotowa spawana rama o takich wymiarach i nie wiadomo dokładnie jakich i jakiej precyzji kosztuje 2800zł. Jedyne co wiadomo że jakiś kątownik o nieznanej precyzji przyłożony przystaje :D
Zresztą i tam nie ma takiej wysokiej Z, a jest jedyne 200mm co znaczy że jest kolizja z moimi wymaganiami.

Co do przedniej płyty to nie jest ona jakaś pancerna (15mm tak samo jak boczne). Pancerne są te które mają pomóc utrzymać wymiar. Czyli płyta pod stołem i brama (20mm). Zgadza się tanio nie będzie, ale pomysłów lepszych nie mam na coś co jestem w stanie wykonać w tej dokładności i cenie.

maciek95k

Post napisał: maciek95k » 01 lis 2020, 23:58

Ale co Ci mam wysłać/pokazać? Nawet nigdzie nie napisałeś jakiej tolerancji oczekujesz. Generalnie im więcej czytam, tym więcej dziur widać w tym projekcie. Wykorzystywanie tego „co mam” to naprawdę bardzo zły pomysł. Ostatecznie podnosi zawsze koszty kilkukrotnie. Ciągle piszesz o drganiach, precyzji, wymaganiach itd. A jednocześnie o braku pieniędzy. Jak oczekujesz precyzyjnej maszyny, to tutaj nie ma kompromisu jeśli chodzi o koszty. Dasz - poznasz. Nie dasz - też poznasz.

Autor tematu
cubit

Post napisał: cubit » 02 lis 2020, 00:23

maciek95k pisze:
01 lis 2020, 23:58
Ale co Ci mam wysłać/pokazać? Nawet nigdzie nie napisałeś jakiej tolerancji oczekujesz.
Po wyciętej laserem płycie stalowej bez obróbki spodziewam się tolerancji przy której prowadnica będzie stawała.
Po frezowanej płycie aluminiowej zamontowanej na profilu spodziewam się że jak przyłożę liniał to będę musiał mocno poświecić żeby coś zobaczyć.
Na tolerancję płyt precyzyjnych wystarczy zerknąć do tabeli.

Wiele dziur to dosyć mało konkretne przyznasz.
Wielokrotnie podniosą cenę źle dobrane komponenty, a nie te co mam, które nie mają wpływu na konstrukcję.
Mogę tak jeszcze rok się z tym grzebać i dobierać komponenty pod linuxcnc a i tak coś s***
Jeżeli wspominasz o konstrukcji wyciętej laserem to chciałem zobaczyć przykład bo kompletnie nie wiem o czym mówisz.

maciek95k

Post napisał: maciek95k » 02 lis 2020, 00:51

I forumowicze mają szukać tabelek z tolerancjami tych płyt żeby Ci pomóc przy Twojej maszynie przy okazji wróżąc z nich, jakiej dokładności oczekujesz od maszyny?

Napisałeś, że chcesz obrabiać też alu. Ale nic o tym jak wydajnie, w jakich ilościach i jakich tolerancji się spodziewasz. Jakiś przykładowy detal, cokolwiek. Możemy sobie tak dyskutować, ale nic z tego sensownego nie wyjdzie.

Przykładowa budżetowa konstrukcja składana jak puzle (chodzi o koncept). Mam nadzieje, że można tu wklejać linki do innego forum..?
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3198430.html

Autor tematu
cubit

Post napisał: cubit » 02 lis 2020, 18:10

maciek95k pisze:
02 lis 2020, 00:51
I forumowicze mają szukać tabelek z tolerancjami tych płyt żeby Ci pomóc przy Twojej maszynie przy okazji wróżąc z nich, jakiej dokładności oczekujesz od maszyny?

Napisałeś, że chcesz obrabiać też alu. Ale nic o tym jak wydajnie, w jakich ilościach i jakich tolerancji się spodziewasz. Jakiś przykładowy detal, cokolwiek. Możemy sobie tak dyskutować, ale nic z tego sensownego nie wyjdzie.

Przykładowa budżetowa konstrukcja składana jak puzle (chodzi o koncept). Mam nadzieje, że można tu wklejać linki do innego forum..?
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3198430.html
To maszyna amatorska więc prędkości od niej nie oczekuję, tyle aby było to frezowanie a nie piłowanie.
Detale mieszczą się w 320x320x50. Głównie kieszonki, otwory i otwory na ściankach bocznych.
Co do dokładności to wystarczy że zamknie się w setkach, a nawet jak będzie 0.1mm to detale nadal będą się nadawały do użycia. Nie mam tu super wymagań. Nie będzie robiła opraw do łożysk itp, choć może się zdarzyć że kiedyś będę potrzebował coś takiego zrobić.

Przy okazji polecicie jakieś okablowanie do wrzeciona 2.2kW?
Przydałoby się też polecenie kogoś ze śląska kto wykona detale, aby to miało ręce i nogi i ma dostęp do dobrych płyty precyzyjnych.
W dodatku żeby usługi oferował dla klientów indywidualnych, bez kręcenia nosem że zamówienie małe.

Co do przykładu maszyny z blachy to się nie wypowiem bo nie widzę tego przy tych wymiarach.

Autor tematu
cubit

Post napisał: cubit » 04 lis 2020, 18:27

Czyli podsumowując, mój projekt który byłem w stanie zrealizować w większości samodzielnie, nadaje się do kosza i nie wiadomo co dalej.
Konstruktywnych wniosków brak.

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: Avalyah » 04 lis 2020, 18:40

cubit pisze:Konstruktywnych wniosków brak.

Ale jakie Ty chcesz wnioski, bo już się gubię. Jak poszła konstruktywna krytyka to się obrażasz, to jakie konkretnie pytanie zadajesz teraz? Konstruktywnych wniosków do której kwestii?

Autor tematu
cubit

Post napisał: cubit » 04 lis 2020, 19:07

Avalyah pisze:
04 lis 2020, 18:40
cubit pisze:Konstruktywnych wniosków brak.

Ale jakie Ty chcesz wnioski, bo już się gubię. Jak poszła konstruktywna krytyka to się obrażasz, to jakie konkretnie pytanie zadajesz teraz? Konstruktywnych wniosków do której kwestii?
Gdzie tu była konstruktywna krytyka i gdzie się na ową konstruktywną krytykę obraziłem?
Poza wrzuceniem przykładu z maszyną z ciętych blach to nie ma tu nic konstruktywnego, a żaden konkretny element projektu nie był poddany konstruktywnej krytyce tylko odrzucony w całości bez żadnej konkretnej propozycji którą bym był w stanie zrealizować.
Bardziej to wygląda jak trolling niż pomoc.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”