różnice w wymiarach 0,5- 2mm
Wyciąłem, w programie był ustawiony 1490mm x 1490mm ( bez naddatku o grubość plamki) i po pomiarach wyszłoDaniu pisze: ↑01 paź 2020, 10:30No dobra, nie zgrywają się niektóre elementy, a wymiar całości jest Ok? Bo jeśli tak to jakieś błędy w pliku musza być. A jeśli całość nie trzyma wymiarów i np od lewej do prawej te błędy sa coraz większe to prawdopodobnie zle ustawione impulsy w sterowniku. Wytnij największy kwadrat jaki możesz i pomierz go dokładnie. Boki i przekątne...
test postaram się wykonać jeszcze dziś, dzięki za podpowiedź. czy zębatki nie wiem, ostatnio niby sprawdzał "geometrie" i silinki jakimś przyrządem, mówił , że jest ok, ale czy faktycznie jest ok czy powiedział tak dla świętego spokoju nie wiemgiloman pisze: ↑01 paź 2020, 21:35U mnie była nie dokręcona zębatka na krokowym i też czasami nie pasowało. Pasujące krawędzie do siebie po cięciu są cięte w przeciwnym kierunku. Spróbuj elementom "bocznym" zrobić lustro, żeby przy cięciu wycinały się w jedną stronę i sprawdź czy błąd Ci się powtarza. Jeśli będą się zgadzały w przybliżeniu to napędy dają ciała - albo paski nie dają rady albo któraś zębatka jest nie dokręcona i luz wynika z nawrotu osi.
![]()
![]()
Czyli luz na osi.