Zakup Lasera - Chińczyk czy Europejczyk?

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

atlc
Posty w temacie: 45

Re: Zakup Lasera - Chińczyk czy Europejczyk?

Post napisał: atlc » 15 wrz 2020, 09:56

Lucjan.pr pisze:
15 wrz 2020, 09:50
victor.sajda pisze:
15 wrz 2020, 09:23
Teraz prosimy Pana nicka o tabelę firmy Kimla,tego demona prędkosci i niezawodności🙂
Skąd mam wiedzieć ? zapytaj się kogoś od Kimli
A o co Ci chodzi?:) Przecież Victor ani do Ciebie nie pisał, ani nie cytował.

Daniu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Daniu » 15 wrz 2020, 09:57

Wg mnie rozwiązanie ma właśnie przewagę w cięciu małych elementów gdzie jest więcej dojazdów i z większa prędkością będzie „skakać” między miejscami palenia. Nie mam doświadczenia z laserami do blachy, ale chyba prędkości wypalania znacznie nie zmienimy napędami. Tu już chyba źródło nas ogranicza.

Spieracie się przez kilka stron wątku czy szybkie napędy i wykorzystujące ich potencjał sterowanie działają, lub czy sa potrzebne bo inny producent tego nie ma w ofercie. Jeśli ktoś to wykorzysta to będzie tym zainteresowany, inny uzna to za bezsensowne i będzie to wyśmiewał.

Mercedes montuje radary i noktowizory w swoich samochodach, a użytkownik fiata to wyśmieje bo uzna za bezsensowne. Ale jakby już dostał to w podstawie do pewnie zmieniłby podejście.

Obserwuje na forum, ze niektórzy piszą żeby sobie coś napisać, dużo zależy od tego jak się potoczy rozmowa. W jednym wątku stalowa konstrukcja z profili będzie się gieła przy frezowaniu pianki a w innym zabawka ze sklejki ma poradzić sobie z aluminium. U jednego wrzeciono chińskie 2,2 kw nie da rady. U drugiego w podobnej konstrukcji z podobnymi założeniami będzie przesada.
Ktoś zrobił fajna maszynę na sporym korpusie to znowu, ze przesada i nie wykorzysta potencjału.

Jak ktoś jest „lubianym” użytkownikiem to choćby zaprezentował gowno to będzie super. Innemu będą się doszukiwać szczegółów mimo, ze maszyna swoje robi.

Jeszcze się taki nie urodził....
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

atlc
Posty w temacie: 45

Post napisał: atlc » 15 wrz 2020, 10:11

Daniu pisze:Nie mam doświadczenia z laserami do blachy, ale chyba prędkości wypalania znacznie nie zmienimy napędami. Tu już chyba źródło nas ogranicza.
Wg. wyliczeń Kimli z poprzedniej strony źródło nie ogranicza prędkości przy cienkich blachach, tylko prędkość i przyśpieszenie napędów.

Traktuję ten wątek jako edukacyjny, im więcej padnie tu konkretów, tym lepiej.

Dodane 2 minuty 32 sekundy:
Nie poprzedniej, a z 19 strony tego tematu.

nicek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 49

Post napisał: nicek » 15 wrz 2020, 18:40

Jak widać przyspieszenia maszyny mogą wpływać na wydajność w znacznym stopniu.
Jeśli odcinki prostych po których porusza się maszyna będą na tyle krótkie, że maszyna nie osiągnie prędkości zadanek to zwiększanie mocy oczywiście nic nie da.
Prędkość zadana z tabeli technologicznej to prędkość maksymalna z którą laser przy danej mocy źródła może ciąć materiał danego rodzaju i danej grubości.
Nie znaczy to, że maszyna wycina z takimi prędkościami tylko, że tej prędkości nie może przekroczyć.
Natomiast prędkość z jaką maszyna porusza się w danym momencie wyznacza algorytm zadawania pozycji czyli interpolator, a potem jest jeszcze ograniczony nadążną regulacją prędkości serwonapędów.

Gdy maszyna zaczyna ciąć, to ma prędkość zero. Następnie maszyna rozpędza się do zadanej prędkości pod warunkiem, że odcinek po którym się porusza jest wystarczająco długi.
Jeśli jego długość jest krótsza niż dwukrotność drogi rozpędzania (rozpędzanie + zwalnianie) to na danym odcinku w ogóle nie osiągnie prędkości zadanej ponieważ od połowy tego odcinaka musi zacząć zwalniać aby zatrzymać się dokładnie na końcu.

Oczywiście należy uwzględnić prędkość początkową i końcową, ale jak ją wyliczyć?
Jeśli jest to ostry narożnik to można przyjąć że jest to wartość bliska zeru, a jeśli jest to łuk to należy prędkość posuwu ograniczyć do wartości, przy której przyspieszenie odśrodkowe przy danym promieniu nie przekroczy możliwości napędów.

Więc jedną z tajemnic tak dużych wydajności polskich maszyn jest specjalna konstrukcja elementów poruszających się, takich jak brama, oś x i z, które są wyjątkowo lekkie. Są tam płyty z twardych stopów aluminium użebrowanych w taki sposób, że często wybrane jest 90% materiału podobnie jak w aplikacjach lotniczych.

Ale to nie wszystko, jak pisałem w tym już w tym wątku wcześniej zachowanie się maszyna na narożnikach i ciasnych łukach jest determinowane sposobem działania regulatora pozycji.

50 lat temu kiedy wymyślano sterowniki CNC przyjęto pewne założenia, które są stosowane do dziś.
Jednym z nich jest nadążny sposób kontroli pozycji. Jest to pętla sprzężenia zwrotnego wielostopniowa.

Pozycją zadana z interpolatora porównywana jest z pozycją z enkodera.
Wyliczony błąd pozycji staje się po przeskalowaniu (regulator P) prędkością zadaną.
Prędkość zadana porównywana jest z prędkością odczytaną z enkodera powstającą poprzez zróżniczkowanie pozycji aktualnej.
Wyliczony błąd prędkości po regulatorze PI staje się momentem zadanym. Moment zadany to prąd zadany.
Prąd zadany porównywany jest z prądem zmierzonym z przetworników prądowych silnika.
Wyliczony błąd prądu przechodzi przez regulator PI i staje się napięciem zadanym.
Napięcie zadane przechodzi przez modulator wektora przestrzennego i wreszcie przez PWM zasila fazy silnika.

Oczywiście to strasznie uproszczony opis takiego systemu ale jak ktoś by chciał więcej szczegółów to pytajcie, postaram się wytłumaczyć.

Obrazek

Gdy się przyjrzymy temu opisowi okazuje się, że przy zerowym błędzie pozycji prędkość jest zerowa czyli maszyna stoi.
Gdy rusza interpolator, błąd zaczyna się zwiększać więc i prędkość zadana rośnie.
Im większa prędkość tym błąd (spóźnienie narzędzia za interpolatorem) musi być większy.
Wzmocnienie błędu pozycji, tzw. współczynnik prędkości w maszynach CNC standardowo to 1mm/m/min
Nie musi być dokładnie taki ale wszystkie osie muszą mieć identyczny.
Na prostej nawet jeśli spóźnienie jest duże narzędzie i tak podąża po wyznaczonym odcinku ponieważ opóźnienie każdej osi jest proporcjonalne do jej prędkości.

Problemy zaczynają się na narożnikach i na łukach.
Przy posuwie 1m/min spóźnienie to 1mm po drodze, a przy 1m/s czyli 60m/min spóźnienie to nawet 60mm po drodze.
Oczywiście przy zbliżaniu się do końca odcinka interpolator zwalnia i narzędzie go nieco dogania ale aby narożnik wyszedł całkiem ostry musi się zatrzymać i na niego poczekać zanim ruszy w innym kierunku tak aby nie ściąć.

Obrazek

A jeśli jedziemy po łuku to opóźnienie narzędzia powoduje np. całkowitą deformację otworu i zachowuje się to tak jak tylne koła TIR-a, które zachodzą przy skręcie.

Obrazek

I to jest właśnie główny powód dla którego te niemieckie maszyny nie mogą dogonić polskich.
Polskie mają system sterowania, który nie ma uchybu proporcjonalnego do prędkości i niezależnie od prędkości głowica robocza znajduje się w tym samym miejscu co interpolator.

Tu ładnie widac jak ładnie i płynnie porusza się maszyna z systemem sterowania z dynamiczną analizą wektorów choć to film sprzed ponad 10 lat.

Awatar użytkownika

victor.sajda
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 18

Post napisał: victor.sajda » 15 wrz 2020, 18:49

Panie nicek jak zwykle teoria jak napisał harma i bajurzenie nie na temat.Prosimy odpowiadać na pytania i konkrety.Gdzie są tabele z jaką ten Pana kosmiczny laser wycina,dość wypocin akademickich.Ja przedstawiłem tabele Trumpfa,czy Pana strach obleciał?

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 39
Kontakt:

Post napisał: kamar » 15 wrz 2020, 19:43

Panowie, ja w kwestii formalnej. Jak już się bawicie w te przepychanki to proszę nie zgłaszać do moderacji że posty poza tematem.
Cały temat powinien wylecieć ale że ta polska firma od lat reklamuje się na tym forum więc pewien bonus jej się należy (w/g mnie)

harma
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 22

Post napisał: harma » 15 wrz 2020, 20:00

kamar pisze:
15 wrz 2020, 19:43
Panowie, ja w kwestii formalnej. Jak już się bawicie w te przepychanki to proszę nie zgłaszać do moderacji że posty poza tematem.
Cały temat powinien wylecieć ale że ta polska firma od lat reklamuje się na tym forum więc pewien bonus jej się należy (w/g mnie)
Dziękuję, że ktoś z moderatorów to wreszcie uczciwie przyznał.
Z mojej strony oznacza to koniec dyskusji. Rzeczywiście, jeżeli całość to w zasadzie reklama jednego producenta, to nie ma to sensu.
I przekreśla merytoryczność czekogolwiek.
"Śpieszmy się czytać posty na forum, tak szybko znikają..."

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 39
Kontakt:

Post napisał: kamar » 15 wrz 2020, 20:26

harma pisze:
15 wrz 2020, 20:00
jeżeli całość to w zasadzie reklama jednego producenta, to nie ma to sensu.
Może policzymy ile razy w temacie padło słowo Kimla a ile Trumpf ? I w jakich kontekstach ?
A póżniej określimy czyja to reklama.

Awatar użytkownika

victor.sajda
Posty w temacie: 18

Post napisał: victor.sajda » 15 wrz 2020, 20:43

W ogóle jak można poważnie traktować kogoś występującego pod wieloma nickami,rozmawiającego sam ze sobą,manipulującego,przecież to powinno tego człowieka dyskwalifikować.Został kilkakrotnie złapany na kłamstwie a moderator piszę jakby był remis.Troszkę to niesmaczne
Pozdrawiam

nicek
Posty w temacie: 49

Post napisał: nicek » 15 wrz 2020, 20:59

Szanowny Kolego Harma czy Viktor,

Na forum jest taki "ignoruj" i jeśli nie chcecie tego czytać proszę zamknąć oczy lub kliknąć na ten button.
Nawet nie liczę, że któryś z Was zrozumie to co piszę. Nawet nie próbujecie zrozumieć.
Nie ma się co dziwić, jednego z roboty zwolnili, a drugi ledwo podstawówkę skończył.
Ta treść jest dla tych, którzy chcą się czegoś dowiedzieć o działaniu laserów, systemów sterowania czy napędów.
Wy obaj wiecie już przecież z całkowitą pewnością, że to co kochacie jest najlepsze i już.
Ja nie próbuję Was przekonywać po prostu piszę sobie to co wiem i może się komuś to przyda.
Dla wielu pomimo, że zaśmiecacie wciąż techniczne aspekty wątku jest tu wiele unikalnych i wartościowych informacji, których gdzie indziej nie znajdą.

Co do reklamy to rzeczywiście totalne przegięcie, nie powinniście tak robić. Płacą Wam? Nazwa producenta tego niemieckiego lasera pojawiła się w tym wątku tak wiele razy, że nawet nie potrafię policzyć. Wy próbujecie niemal w każdym poście przemycać ich nazwę.
Ja nawet raz nie użyłem nazwy polskiego producenta. Czy uważacie że z tego powodu powinienem z płaczem męczyć moderatorów "zgłaszaniem" Waszych postów? Albo spróbujcie polemizować technicznie (na co raczej nie liczę z wymienionego wyżej powodu) albo po prostu zróbcie to co deklarowaliście już wielokrotnie i zamilczcie.

Tabele? Cóż ja mam napisać jeśli już wstawiliście tabele?
Laser tnie dany materiał z szybkością liniową uzależnioną głównie od mocy i konfiguracji optyki.
Więc prędkość liniowa przy podobnej optyce jest dla tej samej mocy źródła i długości fali taka sama.
Laser polskiego producenta te prędkości liniowe przy danej mocy ma nieco większe z powodu zastosowania krótszej ogniskowej (150mm).
Ale to nie są znaczne różnice, rzędu 10%. Oczywiście można założyć też 200mm ale to zależy od priorytetów wskazanych przez klienta.
Priorytet pod cienkie i średnie blachy to 150, a pod grubsze to 200.

Ale nie z tego powodu polski producent ma taką przewagę, tylko głównie z powodu opisanego w poprzednim moim poście..

Aha, kol. Viktor, miałeś chyba pokazać filmik? Sam obiecałeś.
Wiesz co? Ja myślę, że ty w ogóle tego lasera nie masz.

Dodane 7 minuty 15 sekundy:
Aha, od najbliższego wtorku zaczynają się targi w Kielcach.
Polska firma wystawia się z dwoma laserami, więc zapraszamy na pokazy tak szybkiego cięcia na żywo wszystkich zainteresowanych.
Nikt się nie musi ujawniać, a popatrzyć może każdy.
Może nawet niedowiarki uwierzą że prędkości z filmów są prawdziwe.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”