Zakup Lasera - Chińczyk czy Europejczyk?

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 39
Kontakt:

Re: Zakup Lasera - Chińczyk czy Europejczyk?

Post napisał: kamar » 13 wrz 2020, 14:51

atlc pisze:
13 wrz 2020, 14:47
Wychodzisz też kamar z założenia, że jak Ty nie potrzebujesz szybkich maszyn, to inni też.
A gdzieś to wyczytał ?
Zapytałem ilu takich potrzebujących jest tu na forum coby Ci dali świadectwo.
Z "niemcami" też :)
Mam paru znajomych z laserami przy produkcji i tez nie widzę aby się zabijali o sekundy :)
Ma nie zwalniać cyklu i tyle.

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20

Post napisał: Avalyah » 13 wrz 2020, 14:58

kamar pisze:Zapytałem ilu takich potrzebujących jest tu na forum coby Ci dali świadectwo.

Czyli co, 13 stron tematu a żaden z wypowiadających się nigdy lasera na oczy nie widział? :D

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 13 wrz 2020, 15:00

Avalyah pisze:
13 wrz 2020, 14:58
Czyli co, 13 stron tematu a żaden z wypowiadających się nigdy lasera na oczy nie widział? :D
Taaaakiego pewnie nie :) Na targach też ciężko trafić na pracujący :)

atlc
Posty w temacie: 45

Post napisał: atlc » 13 wrz 2020, 15:04

Nawet ze mną gdzieś dyskutowałeś, że im kto ma szybszą maszynę, tym mniej czasu, pamiętasz? :)

O sekundy się nie zabijają, ale to co na filmiku widać to wóz drabiniasty i rakieta kosmiczna ;)
Pracowałem kiedyś w firmie gdzie była Prima, palone były głównie blachy 2mm z 304L (99% cięcia), coś mi świta, że laser miał 4kW, prędkości cięcia daaaaaaleko odbiegały od tego co prezentuje Kimla, tu chyba jest o co się "zabijać".
To tak jak z cięciem na naszych chinkach, jak mam poświęcić z posuwu 0.2mm na minutę na rzecz braku zwarć to robię to bez wahania. Gdybym mógł w jakiś sposób przyśpieszyć cięcie 2-3 razy, to bym mocno się nad tym głowił, po prostu gra zaczęłaby być warta świeczki.

Twoje argumenty rozumiem, nie rozumiem za to obrzucania błotem producenta przez ludzi którzy nie są użytkownikami jego maszyn i nie chcą podawać rzeczowych argumentów na poparcie swoich twierdzeń.

sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8

Post napisał: sebasbox » 13 wrz 2020, 15:06

kamar pisze:
13 wrz 2020, 14:51
Mam paru znajomych z laserami przy produkcji i tez nie widzę aby się zabijali o sekundy :)
Ma nie zwalniać cyklu i tyle.
Też znam takich ludzi, pisałem o tym w jednym w poprzednich postów. Nie zastanawiają się jak obniżyć koszty bo póki co "lecą" na jakiejś marży. Przy takim podejściu w końcu ich biznes zdechnie, a jak nie, to co najwyżej zostaną w miejscu w którym są.
Jeśli coś jest w stanie działać szybciej i przy okazji jest mniej prądożerne, to są to rzeczywiste oszczędności, czyli wyższa marża bez podnoszenia ceny produktu/usługi...czyli pieniądze na rozwój, inwestycje (albo zabawę jak ktoś woli).
Nie rozumiem dlaczego ktoś nie chciałby zarabiać więcej...

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 13 wrz 2020, 15:13

atlc pisze:
13 wrz 2020, 15:04
nie rozumiem za to obrzucania błotem producenta przez ludzi którzy nie są użytkownikami jego maszyn i nie chcą podawać rzeczowych argumentów na poparcie swoich twierdzeń.
A co tu jest niezrozumiałe ? :) To wyjaśnię na przykładzie :
Kiedyś znajomy szukał lasera do prostego wycinania i ciągał mnie na targach od jednego producenta do drugiego.
O swoich maszynach to sprzedający miał niewiele do powiedzenia, za to o wadach tych naprzeciw to mogłem książkę napisać :)
I to się powtarzało u każdego producenta :)

atlc

Post napisał: atlc » 13 wrz 2020, 15:18

kamar pisze:I to się powtarzało u każdego producenta

Nie wiem jak na targach, ale tu Kimla napisał o swoim produkcje: jest szybszy, jest mniej energochłonny, ma napędy liniowe, ma (jego zdaniem) lepsze sterowanie, przy czym podał argumenty, dlaczego tak uważa.
To też nie jest właściwe podejście?

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 13 wrz 2020, 15:22

sebasbox pisze:
13 wrz 2020, 15:06

Nie rozumiem dlaczego ktoś nie chciałby zarabiać więcej...
Bo nie rozumiesz o czym pisałem.
Nawet najszybszy laser w cyklu produkcyjnym robi tyle ile ma robić i przyśpieszanie nic nie da.

Dodane 2 minuty 40 sekundy:
atlc pisze:
13 wrz 2020, 15:18
ale tu Kimla napisał o swoim produkcje: jest szybszy, jest mniej energochłonny, ma napędy liniowe, ma (jego zdaniem) lepsze sterowanie, przy czym podał argumenty, dlaczego tak uważa.
Bo nie ma nikogo naprzeciwko :)
A napisz , że laser xxx jest lepszy to się zaraz dowiesz jakie ma wady :)

atlc

Post napisał: atlc » 13 wrz 2020, 15:28

kamar pisze:Nawet najszybszy laser w cyklu produkcyjnym robi tyle ile ma robić i przyśpieszanie nic nie da.

To jakaś nowa zasada. Nie jeden zakład widziałem i zwykle jak pojawiała się szybsza maszyna to starano się resztę działu do tego tempa dociągnąć, a nie zostawać na starym poziomie.
kamar pisze:Bo nie ma nikogo naprzeciwko
A napisz , że laser xxx jest lepszy to się zaraz dowiesz jakie ma wady

Kamar, ależ ja wiem że Pan Przemek jest niezwykle zdeterminowany do udowadniania swoich racji.
Pamiętam doskonale dyskusje na temat Blackbirda i bardzo podobnej konstrukcji konkurencji.
Dalej nie zmienia to faktu, że argumenty Kimli są w tym temacie "zbijane" ogólnikami.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 13 wrz 2020, 15:38

atlc pisze:
13 wrz 2020, 15:28
Nie jeden zakład widziałem
I cóż ja na to mogę :) Jak wytłumaczyć , że element napływa co trzy minuty , laser wycina minutę i dwukrotne przyśpieszanie jest psu na budę :)
Nie wszystkie lasery wypalają detale z arkuszy na wymiennych paletach.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”