nicek pisze: ↑22 sie 2020, 18:08
Jak Kolega napisał, że paleta wyjechała to zdałem sobie sprawę z tego, że nie ma zielonego pojęcia o konstrukcji tych laserów ponieważ nie jest możliwe aby paleta wyjechała z maszyny ani z przodu ani z tyły ponieważ ten ruch jest ograniczony mechanicznie konstrukcją.
Zmieniacz palet w najszybszych-laserach-pod-słońcem (to ironia!!!) to kopia 1:1 niemieckiego rozwiązania, nawet nikt się nie silił specjalnie na zmianę kształtu obudów. A więc mamy łańcuch z rolką "zabierająca" podczas pracy ramię przymocowane do ramy palety. U nas notorycznie się ta rolka wypinała, ponieważ łańcuch podczas zmiany palet wykonywał większy ruch, niż powinien. Efekt był taki, że paleta jechała dalej, zatrzymując się na mechanicznej "krańcówce".
Ale cały czas zapominam, że przecież wasze maszyny się nie psują. To na pewno była wina naszego operatora.
O jakich kwotach mówimy? Zamiast zapłacić za wymianę optyki czy regenerację całej głowicy 5-10 tys. zł okazuje się że koszt ten nagle może stać się 10 razy wyższy, a płacenie za taką usługę 50 tys. lub więcej do przyjemnych nie należy.
A co z głowicą w czasie naprawy? Stoimy i modlimy się żeby przyjechali drugi raz z naprawioną głowicą, czy zaciskamy zęby i kupujemy drugą za 150.000zł?
To że trzeba robić przeglądy Szanowny Kolega już potwierdził. A ile kosztuje ten przegląd lasera zagranicznego? I co ile trzeba go robić?
Co pół roku czy co kwartał? A koszt zamyka się w 20.000zł za taki przegląd czy trzeba zapłacić więcej?
A mnie przypisuje się bajkopisarstwo...Proponuję dla lepszego efektu Szanowny Panie Nicek dodać do każdej z tych kwot po jednym zerze. Będzie bardziej widowiskowo, a równie mało to będzie miało wspólnego z rzeczywistością. To ja już sie nie dziwie klientom polskich firm, że kupują te produkty. Po takim praniu mózgu i podawaniu tak oderwanych od rzeczywistości danych przypuszczam, że każdy, kto ich nie sprawdzi, by poległ.
Współczesne lasery fiber tną już znacznie większe grubości niż lasery CO2 więc ostatni bastion też już runął.
Tylko dalej polska firma nie potrafi ich dobrze ustawić u klienta tak, aby cięły te grubości z dobrą jakością

Górna granica dobrej jakości cięcia dla tych najszybszych-laserów-pod-słońcem (to ironia!!!) to 6 mm, później wyglada to już na wygryzione a nie wycięte laserem.
Taki laser CO2 4kW bierze ok 80kW mocy więc 5 twoich laserów to 400kW!
Porządny współczesny laser światłowodowy z napędami liniowymi, chłodziarką, odpylaczem bierze w sumie 20kW mocy
więc w przeliczeniu na wycięty detal to jest 20 razy tyle!!!
I kolejny przykład manipulacji danymi. Skąd się Panu wzięło 20 razy tyle?? aaa...porównuje Pan zużycie prądu przez PIĘĆ laserów Co2 do zużycia prądu przez JEDEN laser fiber...ale jak to za to widowiskowo brzmi dla osoby postronnej, że, cyt.:" więc w przeliczeniu na wycięty detal to jest 20 razy tyle!!!"

Na prawdę nie wiem, dlaczego Pan to tak skromnie policzył. Trzeba było podać zużycie prądu dla 10 laserów CO2, byłoby jeszcze bardziej widowiskowo....
edit:
Ale skąd to Szanowny Kolega ma wiedzieć skoro ma tylko starego grata CO2?
(...)bo chodzi mi o użytkownika współczesnego lasera, a nie jakiejś maszynowej geriatrii.
...i "wychodzi szydło z worka", o tym pisałem w punkcie nr 3 ("podejście do klienta") Kompletnie nie szanujecie klientów, jeżeli właściciel na forum wyraża się z taką wyższością i lekceważeniem na temat innych, to bardzo źle to wróży w kwestii późniejszej współpracy. I rzeczywiście, firma klasy "b" jest "dobra", dopóki nie sprzeda maszyny, a później? Widać wszystko doskonale w powyższych wypowiedziach....
Nawet tutaj na forum ktoś to fajnie i malowniczo opisał. Robią "szoł" przy sprzedaży, a później? Później to twoj problem, że nie działa, albo tnie dobrze tylko do 6mm...