Koniec końców użyję zwykłego węża pneumatycznego 16x12mm, instalacja rozplanowana tak, że będzie miała z 10m długości w sumie, więc chyba styknie. Jako, że nie chcę wiercić w ścianach, bo nie wiem czy czasem tam coś nie leci, to do mocowania tego chcę użyć uchwytów samoprzylepnych 38x38mm:
Myślę, że będą się trzymać przy tak dużej powierzchni, a będzie łatwo wszystko trytytkami przypiąć do sufitu. Linia pójdzie wzdłuż jednej długiej ściany, gdzie stoją maszyny i do każdej sobie zrobię trójnik w dół i doprowadzę gdzie będą potrzebne.
Jeszcze pozostała jedna kwestia, a mianowicie kompresor. Obecnie mam kompresor 50L magnum 1kW (fajny, bo cichy, ale jednak słaby), a chciałbym mieć tego powietrza trochę więcej, dwie maszynki potrzebują nadmuchu do mgiełki i jeszcze mała kabina do piaskowania drobnych elementów. Wszystko obecnie w warsztacie mam na 230V, ale jest też instalacja trójfazowa, także kompresor będę chciał podpiąć do niej, żeby nie męczyć już tej jednofazowej.
Budżet postanowiłem trochę przekroczyć, bo wolę raz kupić i mieć na dłużej (zwłaszcza, że moje zapotrzebowanie na sprężone powietrze nie jest jakieś szczególnie wysokie). Zwróciłem uwagę na ten konkretnie kompresor:

Zbiornik 200L, zasilanie 400V 4,1kW i jak podają testowa wydajność rzeczywista ok 420l/min, za 2000zł brutto z przesyłką. Jest jeszcze opcja 100L za 1500zł, ale chyba lepiej dorzucić te parę stów i mieć większy zbiornik.
Domyślam się, że to chińszczyzna, ale chyba powinna się sprawdzić? Niestety więcej wydać nie mogę, te 2000 to i tak już więcej, niż planowałem. Może ma ktoś podobny i podzieli się wrażeniami?