Taką pompę możesz zrobić sobie sam. Może się wam to wydać dziwne ale pompa oparta na pompie hydraulicznej zębatej i dość dużym cylindrze i tłokach wodnych jest do zrobienia . Należy tylko zakupić zawory zwrotne i rurki akumulator wodny też można samemu zrobić.
Bez żadnego problemu uzyskanie 2500 bar jest możliwe. Polecałbym również dorobienie pojemnika z ścierniwem w środku ślimak który wypycha ścierniwo regulowany falownikiem.
DIY Waterjet CNC - maszyna do cięcia wodą w tańszej wersji
"mogę być ubogim studentem, ale nie mogę nie mieć waterjeta"
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Re: DIY Waterjet CNC - maszyna do cięcia wodą w tańszej wersji
Może ktoś z kolegów ma jakieś nowe namiary gdzie kupić kompletną głowicę, węża i ten zawór ?
Ewentualnie rysunek techniczny wymiary do zrobienia takiej głowicy?
Ewentualnie rysunek techniczny wymiary do zrobienia takiej głowicy?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: DIY Waterjet CNC - maszyna do cięcia wodą w tańszej wersji
hmmm ciekawe rzeczy piszesz ....andrjalo pisze: ↑12 lut 2020, 08:26Taką pompę możesz zrobić sobie sam. Może się wam to wydać dziwne ale pompa oparta na pompie hydraulicznej zębatej i dość dużym cylindrze i tłokach wodnych jest do zrobienia . Należy tylko zakupić zawory zwrotne i rurki akumulator wodny też można samemu zrobić.
Bez żadnego problemu uzyskanie 2500 bar jest możliwe. Polecałbym również dorobienie pojemnika z ścierniwem w środku ślimak który wypycha ścierniwo regulowany falownikiem.
oczywiście że wszystko jest do zrobienia ale ...
zawsze musi być ale
z czego proponowałbyś zrobić tłoki ( nurniki) wodne ? i jak je uszczelnić aby uszczelnienie nie uległo zagładzie przy sprężaniu wody do ciśnień rzędu 1000 bar ? ja nie znam takich uszczelek poza jedną : pasowanie tłoka i cylindra
ale też ciekawi mnie bardzo zagadnienie ślimaka do garnetu - mógłbyś rozwinąć myśl ?