bo nie mam komu zlecić robienie płytki i przelutowanie scalaka z jednaj na drugą
Dziękuję, rzeczywiście miałem coś nie tak z kątami. Już nie pamiętam jak to wyglądało ale raczej płaskie. Wydaje mi się że prawe naroże mogło być źle naostrzone przez co wygniatało materiał.RomanJ4 pisze: ↑17 gru 2019, 10:47Niestety niezbyt dobrze widać na filmie nawet po powiększeniu fragmentu, ale czy w czasie cięcia nie spychało Ci noża w lewo robiąc "lejek" ze ścianki odcinanego elementu ? (co by świadczyło albo, że nóż przyciera prawą powierzchnią pomocniczą przyłożenia - coś nie tak z geometrią - kątem a'1 lub K'r1,przecinanie wałka 12mm nożem 2mm hss,
albo o wyszczerbieniu prawego naroża krawędzi tnącej, albo o nieprostopadłym ustawieniu osi ostrza noża do osi toczenia).
A czoło pozostałego materiału była proste po odcięciu czy wklęsłe?
![]()
poza tym jak główny kat przystawienia Kr zrobisz lekko skośny (Kr≠90°) w prawo(Right) to odcinany element nie będzie miał czopika(albo dużo mniejszy niż przy kącie 90°)
![]()
Głowna(czołowa) krawędź skrawająca noża musi być ustawiona równo na wysokości osi toczenia
- by nóż miał właściwy kąt γ powierzchni natarcia (rys. a),
- nie tarł o materiał główną powierzchnią przyłożenia - zbyt mały kąt α (rys. b) co grozi (zależnie od różnicy wysokości) szybkim zużyciem/wytarciem poniżej krawędzi, a nawet uszkodzeniem noża ,
- albo nie miał zbyt małego lub nawet ujemnego kąta powierzchni natarcia γ (rys. c), który znacznie pogarsza warunki skrawania, zwiększa opory generując często drgania, oraz pogarsza spływ wióra prowadząc często do zatorów a nawet obłamania ostrza z powodu nadmiernie dużego osłabiającego wytrzymałość wierzchołka noża kąta przyłożenia α.
(wysokość poniżej osi, a kąt i wektor siły naporu Fc wióra na ostrze (wielkość przekroju ostrza w miejscu parcia wektora Fc)
![]()