Frezarka słupowa cnc stalowo-aluminiowa - moja wizja !!
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
- Kontakt:
Re: Frezarka słupowa cnc stalowo-aluminiowa - moja wizja !!
Zawsze możesz obniżyć i potestować. Może częstotliwość impulsów jest za duża? Wtedy pomaga obniżenie mikrokroku.
Jakie masz zasilanie i silniki?
Jakie masz zasilanie i silniki?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 44
Temat opanowany, przyczyna była banalna, aż tak banalna , że nie wpadłem na to wcześniej !!, wszystko przez jeden mały kabelek !!

Myślę że dzisiaj jakieś nowe filmy będą !!
każda myśl jest możliwa do realizacji !!..te najbardziej szalone na jutro !!! 

-
Zmienione ustawienia, nie wszystko jeszcze dograne na 100%, ale jestem baaardzooo blisko !! materiał 81x52 mm, PA13, głębokość frezowania 15mm, frez jak ostatnio zajechany dwu piórowy fi 7,5, w zasadzie BEZ CHŁODZENIA I SMAROWANIA narzędzia !! teraz już chyba lepiej to frezowanie wygląda jeśli chodzi o prędkość !!TOP67 pisze: ↑03 maja 2020, 19:39Też tak miałem i początkowo frezowałem aluminium z prędkością poniżej 100 mm/min i to zbierając max 1 mm. Połamałem przy tym kilka frezów, ale tylko 1.5 do 3 mm. Jak się zabrałem do PA9, to byłem załamany. Straszne wibracje i frez, który się ślizgał po materiale. Dopiero zmiana na 4 mm i zwiększenie parametrów dało efekty. Zamontowałem sobie miernik poboru prądu przez wrzeciono i wiem jak parametry wpływają na jego obciążenie. Wiem kiedy przesadzam. Złamałem tylko jeden frez 4 mm i to nie w części roboczej. Wkręciło mi go w materiał i odłamał się kawałek który został w oprawce. Dalej go używam, bo dzięki temu z oprawki wystaje teraz tylko 15 mm.
https://youtu.be/NIFBERTIV1I
nie mogę dograć osi X i Y, śruby identyczne, ustawienia identyczne, w Y-ku wymiar robi zero do max 0,01 w plus, a w X zawsze robi w plusie 0,02 - 0,04. próbowałem w różnych konfiguracjach, i zawsze czy wewnętrzne, czy zewnętrznie wychodzi tak samo

-
- Kontakt:
Teraz widać, że wióry latają.
Czyli jak zrobisz wyspę 10x10, to wychodzi 10,01x10,04, a kieszeń 10x10 wychodzi 9,99x9,96? Zapewne luz w jednej osi. Nie musi to być luz nawrotny osi, ale np. kiwanie się wrzeciona
-
no właśnie nie, zewnętrznie wychodzi dla uproszczenia 10x10.04, i w kieszeni wychodzi dokładnie tak samo !! , luzu nie ma , szarpałem we wszystkie strony z założonym czujnikiem, nawet nie drgnie wskazówka w żadnej osi, konstrukcja jest na tyle sztywna że szarpanie za wrzeciono tuż przy frezie praktycznie też nic nie pokazuje na czujniku.
Mierzyłem detal z ostatniego filmu i jest dokładnie tak jak napisałem w wymiarach wewn i zewn, przy robieniu kieszeni okrągłej przy fi np. 25 jajko wychodzi dokładnie w kierunku X
Mierzyłem detal z ostatniego filmu i jest dokładnie tak jak napisałem w wymiarach wewn i zewn, przy robieniu kieszeni okrągłej przy fi np. 25 jajko wychodzi dokładnie w kierunku X

-
- Kontakt:
A jak zrobisz 20x20? To wychodzi 20x20.04 czy 20x20.08?
Czy w innym miejscu stołu jest tak samo?
Czy w innym miejscu stołu jest tak samo?
-
niezależnie od wymiaru , zawsze jest to w X w plusie 0,02-0,04, sprawdzałem już chyba wszystkie opcje i przyznam że zgłupiałem....zastanawiam się czy nie pokombinować z ustawieniami piko....teraz są takie same dla wszystkich osi...
Dodane 2 godziny 58 minuty 34 sekundy:
chyba znalazłem problem, chodzi o czas rozpędzania i hamowania silników, te ustawienia były różne, ale wcześniej się tak daleko nie zagłębiałem, będę testował, jak na rasie frezowanie :na sucho: otwór fi 30 mm, końcowa głębokość 15mm
https://youtu.be/J95XOWKLz8k
https://youtu.be/cE83SmbHMHk
co Wy oglądający na to ??!!!......
Dodane 14 minuty 43 sekundy:
Dodane 2 godziny 58 minuty 34 sekundy:
chyba znalazłem problem, chodzi o czas rozpędzania i hamowania silników, te ustawienia były różne, ale wcześniej się tak daleko nie zagłębiałem, będę testował, jak na rasie frezowanie :na sucho: otwór fi 30 mm, końcowa głębokość 15mm
https://youtu.be/J95XOWKLz8k
https://youtu.be/cE83SmbHMHk
co Wy oglądający na to ??!!!......
Dodane 14 minuty 43 sekundy:
i jak teraz frezowanie się podoba ?? uwagi ??!!TOP67 pisze: ↑03 maja 2020, 19:01Ale to konkurs? Stawiam na Ae 2 mm.
Cały czas mi się wydaje, że ta maszyna powinna dużo szybciej pracować (przy tych obrotach i średnicy do 1000 mm/min), ale także dużo więcej brać. Mój proxxon, to w porównaniu z tym zabaweczka. Ale frezem 4 mm, frezuję w aluminium na głębokość 6 mm przy Ae 1.2 lub 4 mm przy Ae 2 mm. Z prędkością 360 mm/min, bo ograniczeniem są obroty do 10 tys.

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Cześć,
Mógłbyś powiedzieć jakie i skąd kupiłeś śruby kulowe oraz nakrętki? Frezarka mega
Mógłbyś powiedzieć jakie i skąd kupiłeś śruby kulowe oraz nakrętki? Frezarka mega

-
Witamdanielpelka pisze: ↑30 lip 2020, 01:25Cześć,
Mógłbyś powiedzieć jakie i skąd kupiłeś śruby kulowe oraz nakrętki? Frezarka mega![]()
śruby 16x5, hińczyk, ale sprawdzony, bo hińczyk hińczykowi nie równy. Mam sprawdzonego dostawcę i nie ma problemu z tymi śrubami. A frezarka faktycznie się udała

-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
Czy zwykły śmiertelnik taki jak ja może kupić tez te sprawdzone śruby ? Jestem pod wrażeniem tych prowadnic, też sprawdzony chińczyk?mareks68 pisze: ↑30 lip 2020, 10:50Witamdanielpelka pisze: ↑30 lip 2020, 01:25Cześć,
Mógłbyś powiedzieć jakie i skąd kupiłeś śruby kulowe oraz nakrętki? Frezarka mega![]()
śruby 16x5, hińczyk, ale sprawdzony, bo hińczyk hińczykowi nie równy. Mam sprawdzonego dostawcę i nie ma problemu z tymi śrubami. A frezarka faktycznie się udała![]()
Pytam bo taka maszynka jest mi potrzebna głownie do alu a ta Twoja jest wspaniała.