Frezarko-wiertarka ZX7045(nowa :P ) chinska jakosc - reanimacja przed uruchomieniem
Kolejny temat o zx7045, nowy egzemplarz dopiero co wyjety ze skrzyni , niezdatny do pracy bez rozebrania . Zdjecia .
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 53
Re: Frezarko-wiertarka ZX7045(nowa :P ) chinska jakosc - reanimacja przed uruchomieniem
Wyłacznik bezpieczeństwa włączałem i wyłączałem kilkakrotnie. Bezpiecznik nie rzucił mi się w oczy. Gdzie go szukać?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 14
Re: Frezarko-wiertarka ZX7045(nowa :P ) chinska jakosc - reanimacja przed uruchomieniem
To czarne pod listwą zaciskową to transformator? Bo jeśli tak to najpierw sprawdź jego napięcie na pierwotnym od strony sieci 230V i od strony wtórnej.
-
- Posty w temacie: 33
Sorry moja pomyłka !
Zapomnijcie co napisałem, to nie prawda już jest do tej frezarki.
To wszystko co napisałem dotyczyło zasilania 230v 1F.
Policzyłem jakoś kable w tej obudowie i wydawało mi się, że widzę zasilanie jednofazowe.
Patrząc na schemat i zdjęcia z początków przenoszenia do piwnicy , widzę wtyczkę 3F.
Zapomnijcie co napisałem, to nie prawda już jest do tej frezarki.
To wszystko co napisałem dotyczyło zasilania 230v 1F.
Policzyłem jakoś kable w tej obudowie i wydawało mi się, że widzę zasilanie jednofazowe.
Patrząc na schemat i zdjęcia z początków przenoszenia do piwnicy , widzę wtyczkę 3F.
-
Na ostatnich zdjęciach widać rozebraną wtyczkę na tle skrzynki, tak aby było widać pod który bolec podłączony jest żółtozielony i gdzie wchodzi w maszynie.
-
Wtyczka wygląda na prawidłowo okablowaną - przynajmniej oglądając kolory.
Oczywiście ma to znaczenie tylko jeśli prawidłowo zostaną podłączone z drugoligowy końca .
Uwaga.
Ważna sprawa.
Ten typ frezarki często jest wyposażany w zabezpieczenia pola pracy. To znaczy jest odchylana osłona która załącza i wyłącza silnik.
Włącznik jest ukryty w mocowaniu osłony. Jeżeli będzie nieprawidłowo obrócony to silnik nie da się włączyć przyciskiem.
Co do krańcówek.
Jeżeli jest tak jak u mnie, to działają tylko po włączeniu funkcji gwintowania i służą zmianie kierunku obrotów w locie.
Moment złączania regulujesz pokrętłem ze skalą na płycie czołowej nad wrzecionem.
pzdr
Oczywiście ma to znaczenie tylko jeśli prawidłowo zostaną podłączone z drugoligowy końca .
Uwaga.
Ważna sprawa.
Ten typ frezarki często jest wyposażany w zabezpieczenia pola pracy. To znaczy jest odchylana osłona która załącza i wyłącza silnik.
Włącznik jest ukryty w mocowaniu osłony. Jeżeli będzie nieprawidłowo obrócony to silnik nie da się włączyć przyciskiem.
Co do krańcówek.
Jeżeli jest tak jak u mnie, to działają tylko po włączeniu funkcji gwintowania i służą zmianie kierunku obrotów w locie.
Moment złączania regulujesz pokrętłem ze skalą na płycie czołowej nad wrzecionem.
pzdr
-
Bingo! Opanowane. Rzeczywiście problem polegał na załączniku osłony. Podczas przemieszczania maszyny wypięły się kabelki i źle to później poskładałem. Osłona załączała jak była otwarta a odłączała zasilanie gdy była zamknięta czyli odwrotnie niż należy. Dodatkowo silnik chodził w lewo i musiałem zmienić fazy we wtyczce. Także podpowiedź ok. z tym że przeczytałem już po uporaniu się z problemem.
Teraz elektrycznie wszystko w porządku.
Teraz elektrycznie wszystko w porządku.

-
Dzisiaj takie 2 maleńkie usprawnienia:
Oświetlenie pola roboczego na ledach.
I dodatkowa osłona przeciwwiórowa, ponieważ okazało się że dokładnie na wysokości frezu wypada słaby punkt konstrukcji.
Guma osłania ślizgi sanek a "akordeon" otwór w kolumnie, jednak pomiędzy nimi wióry lecą w dół sprytnie omijając gumę i lądują
dokładnie na powierzchniach ślizgowych.
Dlatego na szybko założyłem osłonę z plexi załatwiającą problem. Nie jest to może majstersztyk technologiczny ale działa.
Oświetlenie pola roboczego na ledach.

I dodatkowa osłona przeciwwiórowa, ponieważ okazało się że dokładnie na wysokości frezu wypada słaby punkt konstrukcji.
Guma osłania ślizgi sanek a "akordeon" otwór w kolumnie, jednak pomiędzy nimi wióry lecą w dół sprytnie omijając gumę i lądują
dokładnie na powierzchniach ślizgowych.
Dlatego na szybko założyłem osłonę z plexi załatwiającą problem. Nie jest to może majstersztyk technologiczny ale działa.

-

Katownik przyklejony do skrzynki sterującej przy pomocy taśmy dwustronnej. Miejsce przyklejenia dobrane tak aby najlepiej oświetlać część roboczą stołu i w niczym nie zawadzało.
Wewnątrz kątownika taśma ledowa samoprzylepna- "zawracająca" w narożniku czyli mamy świecenie z góry i z boku kątownika,zatem światło kieruje się w dół i w prawo,w stronę narzędzia .

Najważniejsza rzecz- taśma "gęsta" wysokowydajna, niemarketowa ,barwa ciepła. Zasilacz 12 V byleby nie za słaby.
I już . W sumie wszystkie elementy miałem pod ręką,zatem kosztowało mnie to tylko niecałą godzinę pracy.
Biorąc pod uwagę że lampy dedykowane do frezarki,tokarki kosztują 200-300 zł to chyba warto .
Zasilacz można umieścić w skrzynce sterującej i uzależnić od włączenia maszyny ,byłoby wygodniej niż odrębne włączanie ale to zrobię przy okazji .
-
nie odlepi się ta taśma ?
Cienia wrzeciono nie rzuca na materiał w miejscu obróbki ?
Cienia wrzeciono nie rzuca na materiał w miejscu obróbki ?