Frezowanie kieszeni
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Frezowanie kieszeni
Witam. Potrzebuję wyfrezować kieszeń kołową z konturu na maszynie DMG CLX 450. Wymiary kieszeni do frezowania to od fi 28,6 (oczywiście mm) do 49, materiał Alu PA6. Problem tkwi w tym, że dl kieszeni to 114,5 mm. Zakupiłem w tym celu frez carbide dwa zęby fi 8, dl roboczej 50 mm, natomiast l całkowita 130 mm. Przy zastosowaniu posuwu 0,02 mm/ząb i V = 3000 obr/min po chwili pracy mi go kruszy. Prosiłbym o poradę odnośnie parametrów, bo widzę, że te katalogowe nawet przy 20 % redukcji nie są skuteczne. Z góry dziękuję.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Re: Frezowanie kieszeni
Frezy węglikowe są bardzo wrażliwe na bicia. A przy takim długim frezie o to łatwo.
Frezujesz całą szerokością frezu? Przy jakim ap? Czym chłodzisz?
Może użyj frezu zgrubnego?
Frezujesz całą szerokością frezu? Przy jakim ap? Czym chłodzisz?
Może użyj frezu zgrubnego?
-
Używam tego frezu, ponieważ miałem problem z dostaniem narzędzia o takiej dużej L całkowitej. W płaszczyźnie XY frezuję na 2mm i tak samo ap 2 mm. W celu odciążenia frezu najpierw wiercę w szyku 12 otworów fi 9 mm. Chłodzę syntetykiem o zawartości 8% w stosunku do wody. Załączam przekrój detalu plus jego widok z przodu wraz z przygotowanymi otworami.
-
- Kontakt:
Przy takich parametrach frez nie powinien się kruszyć. Tyle to biorę tanim chińskim frezem ⌀4 z prędkością 300 mm/s, chłodzonym powietrzem. Ale nie na takich głębokościach, max 20 mm.
Dopóki możesz, użyj krótszego frezu zgrubnego.
W którym miejscu kruszy się frez? Naroża?
Kruszy się w dowolnym miejscu pracy, czy tylko przy frezowaniu na samym dole?
Jaką masz strategię? Próbowałeś trochoidalnej?
Dopóki możesz, użyj krótszego frezu zgrubnego.
W którym miejscu kruszy się frez? Naroża?
Kruszy się w dowolnym miejscu pracy, czy tylko przy frezowaniu na samym dole?
Jaką masz strategię? Próbowałeś trochoidalnej?
-
Frez kruszył się w dowolnym czasie pracy na jednym z naroży w stopniu znacznym. Dotychczas opierałem się w zasadzie na metodzie konwencjonalnej. Czyli frezowanie na 0,5 d narzędzia ap i 0,5d ae (przy czym producent podaje na 1.0 d). Wgłębianie prostopadłe przy F= 0.5F roboczego.
-
- Kontakt:
Generalnie lepiej dać większe ap, a mniejsze ae. Frez musi mieć cały czas styk z materiałem, wtedy mniej drga. Przy takich parametrach jedno ostrze wyjdzie z materiału i frez traci kontakt. Drugie ostrze wejdzie w materiał z uderzeniem i się kruszy. Robi tak 100 razy na sekundę.
Frezujesz od razu jedną średnicę, a potem drugą?
Małe ae można dać dopiero po wyfrezowaniu kanałka środkiem. Ale tam pójdzie łatwiej, bo dużo jest wybrane.
Zrobił bym środek schodząc po 2 mm i brzegi co 8 mm.
Frezujesz od razu jedną średnicę, a potem drugą?
Małe ae można dać dopiero po wyfrezowaniu kanałka środkiem. Ale tam pójdzie łatwiej, bo dużo jest wybrane.
Zrobił bym środek schodząc po 2 mm i brzegi co 8 mm.
-
Frezuję tylko obszar, który zaznaczyłem czerwonym kreskowaniem na rysunku, rys. dołączyłem do odpowiedzi. Frezuję obszar z konturu, choć te 12 otworów mam wywiercone na 93 mm, ponieważ nie mam dłuższego wiertła więc frez będzie musiał jeszcze 11,5 mm ink frezować już całą kieszeń.
-
- Kontakt:
Obszar, który frezujesz jest oczywisty. Ale frezem 8 mm tego na raz nie zrobisz. Chodzi o kolejność frezowania. Jedziesz najpierw wzdłuż jednego brzegu, a potem drugiego? Wtedy momentami frezujesz więcej niż połową szerokości freza. W środku jest najmniej materiału i najpierw bym to przeleciał z mniejszym zagłębieniem, a potem boki po 1 mm z 1D. Oczywiście stopniowo, czyli 4 razy środek po 2 mm, dwa boki na 8 mm i znowu środek.
Jaki masz odstęp pomiędzy ostrzami? Na taką głębokość musisz się zagłębiać, żeby frez nie tracił kontaktu z materiałem. Zawsze któreś ostrze musi być w kontakcie.
Jeszcze innym problemem na dużych głębokościach może być tarcie trzpienia o już wyfrezowaną ściankę. Frez ma na całej długości jednakową średnicę? Jaka jest długość ostrzy?
Jaki masz odstęp pomiędzy ostrzami? Na taką głębokość musisz się zagłębiać, żeby frez nie tracił kontaktu z materiałem. Zawsze któreś ostrze musi być w kontakcie.
Jeszcze innym problemem na dużych głębokościach może być tarcie trzpienia o już wyfrezowaną ściankę. Frez ma na całej długości jednakową średnicę? Jaka jest długość ostrzy?