Sądzę że zmiana materiału nawet na 42CrMo4 który pewnie trudniej byłoby obrobić niż NC11LV i tak wyszła by na plus bo przypuszczam, że materiał wyszedłby sporo taniej (jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić). Kwestia tylko czy mógłbym to obrobić na dwie strony przed obróbką cieplną i po cieplnej już do tego nie wracać. Czy zostaje stara technologia ale wtedy zmiana materiału nie ma sensu...CFA pisze: ↑13 kwie 2020, 20:05Trochę na ślepo się poruszasz. To zależy do czego jest lepszy i do jakiej wyjściowej formy masz lepszy/tańszy/wygodniejszy półfabrykat i jaką technologię zamiennie przewidujesz. Jak się będzie obrabiał, czy będzie stabilny. Równie dobrze może jeszcze lepszy się okazać 16HG albo 38HMJ czy cokolwiek innego opanowanego dobrze przez hartownię.
Ja ostatnio klientowi, który miał wyjściowo NMV hartowaną na 54-56HRC robiłem C45+tenifer. I wszyscy byli zadowoleni - klient dostał prawie to co chciał a ja miałem łatwiejszą obróbkę (wymiary były takie, że ulepszania nawet nie robiłem)
Może faktycznie kwestię zmiany materiału traktuje zbyt 0/1 ale nie ogarniam tematu tak jak Wy.
Sugerując się powyższymi odpowiedziami myślałem że zastąpienie materiału pozwoli na utrzymanie tolerancji po obróbce cieplnej... Możliwe jednak, że coś źle zrozumiałem
Dzięki za sprostowanie

Klient wcześniej otrzymywał całe hartowane, więc ja też tak zrobiłem. To był mój pierwszy raz z tymi rolkami prawdopodobnie dostanę zlecenie ponownie i chciałbym je w miarę możliwości jeszcze dopracować (w sensie obciąć czas wykonania jeżeli to możliwe). Wiadomo czas = pieniądz