DIY Szlifierka pasowa z silnikiem od pralki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: DIY Szlifierka pasowa z silnikiem od pralki
Hej.
Jak jeszcze nie było to link - https://zisoft.de/elektronik/drehzahlregelung
Na allegro są układy po 14.90 pln - do tego kilka elementów i jest.
pzd.
Jak jeszcze nie było to link - https://zisoft.de/elektronik/drehzahlregelung
Na allegro są układy po 14.90 pln - do tego kilka elementów i jest.
pzd.
Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 8
Też początkowo miałem robić na TDA1085C, ale gdzieś mi mignęło, że w tym regulatorze co obecnie mam, właśnie siedzi ten układ, a okazało się, że jednak nie. W tym moim jest prosta regulacja na oampie ze sprzężeniem od tacho i działa całkiem nieźle tyle, że z lekkim opóźnieniem. Nie jest to irytujące i daje radę, ale z tego co widziałem na YT regulatory z TDA1085c są pod tym względem o wiele lepsze. Prawdę mówiąc przy szlifierce chyba już nie będę zmieniał, bo wszystko ładnie działa już jakiś czas to po co ruszać
Jak będę robił następne narzędzie z silnika od pralki to wtedy biorę TDA 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Rozumiem już w czym problem
Ten link po prostu został ocenzurowany. No trudno, widocznie sponsorowi forum za dużo klientów uciekało 

-
Eee, klikam i wskakuje strona z przedmiotem. Nie wiem w czym problem... Tych sterowników jest tam mnóstwo. Średnia cena 40zł.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Też się przymierzam do takiej konstrukcji. Zamierzam jednak napędzać to silnikiem indukcyjnym.
Czy regulacja obrotów to coś bardzo ważnego w takiej szlifierce? Mam teraz malutką szlifierkę Promy (kamień i taśma) i szlifuję tym wszystko bez problemu na jednych obrotach. Jedno z częściej używanych narzędzi w moim warsztacie.
Czy regulacja obrotów to coś bardzo ważnego w takiej szlifierce? Mam teraz malutką szlifierkę Promy (kamień i taśma) i szlifuję tym wszystko bez problemu na jednych obrotach. Jedno z częściej używanych narzędzi w moim warsztacie.
-
Jak dla mnie regulacja bardzo się przydaje bo sporo w drobnych detalach dłubie i z tworzywami sztucznymi (te wyjątkowo nie lubią dużych obrotów, bo moment się topią) mam też trochę do czynienia. Dziś, np. szlifowałem blachę 2mm i jakoś tak lekko szło - nawet nie zauważyłem jak przeciągnąłem o... 0.5cm
Ogólnie na wolniejszych obrotach wolę krawędzie fazować - mniejsze prawdopodobieństwo zbyt dużego szlifu no i trudniej przegrać element, a te do czerwoności moment dochodzą.
Jeśli szlifujesz coś grubszego to regulację możesz sobie odpuścić.

Jeśli szlifujesz coś grubszego to regulację możesz sobie odpuścić.