Remont WS 15
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 28
Re: Remont WS 15
Przełożenie zwiększające moment obrotowy musi być, w mojej WS 15 też mam falownik i zastosowałem koła dwustopniowe. Pierwszy stopień przełożenie 1:2,2 drugi stopień 1:1 z tymi przełożeniami mogę spokojnie wiercić w stali wiertłem ⌀20 i za chwilę wiertłem ⌀2, najniższe obroty przy 5Hz to ok. 60rpm.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Praktyki to nie mam w tym temacie jeszcze, ale 1:1 to żadne przełożenie tylko przekazanie napędu.
Myślę że mniejsze na silniku ana wrzecionie większe może 1:2 Już by zdało egzamin.
Zwał, jak zwał....1:1, to też przełożenie, jak dla mnie, ale w tym wątku nie chodzi o to akurat.
Skoro proponujesz przełożenie 1:2 i zapewne silnik standard, czyli 1450obr/min.
To powiedz mi jeszcze, w jakie górne zakresy prędkości chcesz tym falownikiem kręcić ten motor?
Podkręcisz go do powiedzmy 130....140% jego nominalnych obrotów? Czy zaryzykujesz wyżej?
Zaznaczam - silnik standard, najtańsza opcja z Allegro, chińczyk - Promotor, z niewyważanym wirnikiem....
1450*140%=około 2000obr/min, czyli na wrzecionie masz wtedy 1000 obr/min...
Jakimi najmniejszymi wiertłami chcesz wiercić?
"W życiu piękne są tylko chwile...."
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 6
Tak jak zaznaczyłem moja wiedza narazie jest czysto teoretyczna, czytam ,uczę się , kompletuje sobie jakiś mały park maszynowy.
Nie miałem jeszcze przyjemności pracy z falownikiem, moja wcześniejsza odpowiedź tyczyla się zapytania o kupno wiertarki z wykruszonymi bodajże dwoma stopniami na kole pasowym wrzeciona, gdzie była jakaś możliwość dobrania odpowiedniego przełożenia pod falownik zamiast inwestować w nowe kolo.
Nie miałem jeszcze przyjemności pracy z falownikiem, moja wcześniejsza odpowiedź tyczyla się zapytania o kupno wiertarki z wykruszonymi bodajże dwoma stopniami na kole pasowym wrzeciona, gdzie była jakaś możliwość dobrania odpowiedniego przełożenia pod falownik zamiast inwestować w nowe kolo.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Bez kółek się nie obędziesz.
Osobiście mam w warsztacie dwie wiertarki.
Jedna, to WS-15.
Na obu mam koła wielostopniowe i falowniki.
Razem, to tworzy bajeczne warunki pracy.
W obu przypadkach mam ustawione graniczne parametry falownika na zakres regulacji od 22Hz do 65Hz. W jednym i drugim przypadku, ze względu na ochronę silnika.
W dolnym zakresie, aby zapewnić mu w miarę poprawne warunki chłodzenia.
W górnym, ze strachu, że czterdziesto-kilku letni silnik się rozpadnie od siły odśrodkowej.
Osobiście mam w warsztacie dwie wiertarki.
Jedna, to WS-15.
Na obu mam koła wielostopniowe i falowniki.
Razem, to tworzy bajeczne warunki pracy.
W obu przypadkach mam ustawione graniczne parametry falownika na zakres regulacji od 22Hz do 65Hz. W jednym i drugim przypadku, ze względu na ochronę silnika.
W dolnym zakresie, aby zapewnić mu w miarę poprawne warunki chłodzenia.
W górnym, ze strachu, że czterdziesto-kilku letni silnik się rozpadnie od siły odśrodkowej.
"W życiu piękne są tylko chwile...."
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 17
Kilka razy w tym wątku przewijał się temat kół pasowych. Ponawiam pytanie chyba ze strony 11 posiada ktoś wykonawcze rysunki kół pasowych ? Ceny gotowców nie wypominając tych z Bydgoszczy jak to ktoś wcześniej określił mocno księżycowe jak dla majsterkowicza.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 14
Takie pytanie.
Brakuje mi sprężyny i wałka cofającego wrzeciono. Sprężyna to pikuś, ale jeśli zakupie "nowy" wałek jest szansa, że może nie pasować?
Brakuje mi sprężyny i wałka cofającego wrzeciono. Sprężyna to pikuś, ale jeśli zakupie "nowy" wałek jest szansa, że może nie pasować?
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 12
Jedyna rzecz którą trzeba dopasowywać to pinola wrzeciona. Ja jak remontowałem to wysłałem korpus do Bydgoszczy i dorobili na wymiar.
Tomasz
Moja pasja i praca - mva.pl
Moja pasja i praca - mva.pl