Na początku przepraszam że po tak długim czasie informuje o postępach (masa zleceń trafiła do tego remont )
Udało się w końcu ustabilizować komunikacje TCP/IP co wcześniej powodowało wysypanie się stosu i restart z utratą pozycji maszyny
- powiększony buffor plannera z 32 do 1024 (więcej nie można z względu na alokacje tablic statycznych przez kompilator)
- komunikacja RS485 sprawdzona z kilkoma falownikami (w tym też od mokrych chińczyków) - śmiga
- poprawnie udało się umieszczać pliki z gcode na karcie SD z ich listowaniem oraz pracy CNC za ich pomocą
- 1 minus projektu w przypadku komunikacji TCP/IP to wifi a raczej 2 karta wifi w moim przypadku
za pomocą 1 mam net a 2 komunikuje się z ESP pracującego jako access point (ping poniżej 3ms w przypadku AP i 180ms ! w przypadku pracy jako klient przez co tryb klienta dyskfalifikował układ esp32 do komunikacji )
step pulse jaki się udało osiągnąć to stabilne do 500kHz w 4 osiach (dodałbym kolejne osie ale nie mam jak stestować)
I/O 16 wejść i 16 wyjść OC programowalnych (stan/tryb,akcja , ręczne włacz wyłącz)
kilka przygód pod czas pracy :
napęd : śruba kulowa Hiwin 1605 , podział 400 kroków/1mm
zasilacz 36V 20A silniki 4nM 4A sterowniki DM556 , czas różny prąd ustawiony na
1 : 4.3A (3.1A RMS) przejazdy ok max 5600mm/min (silniki ledwo ciepłe)
2 : 4.9A (3.5A RMS) przejazdy ok max 6500mm/min (silniki ledwo ciepłe)
3 : 5.6A (4.2A RMS) przejazdy ok max 8000mm/min (silniki ciepłe lecz nie gorące) w losowych momentach sterowniki nie reagują na step/dir jedynie włączenie/wyłączenie zasilania pomaga (szkoda)
dobrałem się do PCB sterowników od spodu PCB są 2 pady okrągłe od UART coś pluje na terminal ale jak dla mnie w całkowicie obcym dialekcie , może na dniach wpadnę jak to rozszyfrować
PCB dla ESP32 na etapie przygotowania do wykonania chyba poleci do PCBWay testowo pare szt potem rozdam dla zainteresowanych