Bezprzewodowe Grbl

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
gothye
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 9
Posty: 35
Rejestracja: 15 kwie 2009, 15:18
Lokalizacja: Płock

Bezprzewodowe Grbl

#1

Post napisał: gothye » 13 maja 2019, 07:51

Witam szanowne grono :)
Chciałbym przedstawić projekt który nie dawno znalazłem w czeluściach internetu i do którego sam podchodziłem sceptycznie .

A więc ... wpadłem przypadkiem na YT na film z modułem ESP32 i zaciekawiony nim zamówiłem kilka tych modułów do testów z zamiarem również zbudowania stacji meteo do domku .
Po przyjściu modułów od razu rozpakowałem je , kabelek USB do PC i zacząłem kodować pierdoły typu LED/przekaźnik i takie tam :P .

Ale dalej znalazłem też implementacje GRBL na ESP32 :
https://github.com/bdring/Grbl_Esp32

Myślę sobie na początku zabaweczka taka a nie jakiś tam sterownik CNC ale okazało się inaczej .

ESP ma 2 rdzenie po 240MHz duży flash pracujący z szybkością 80MHz , program w środowisku Arduino piszę się moment (1 moja styczność z tym , wcześniej omijałem to szerokim łukiem jako programista) więc wyciągnąłem z szuflady zapasowy sterownik D5056 ,silnik krokowy oraz zasilacz i na szybko połączyłem to .
Sterownik udało się wysterować step pulse do max jego możliwości (200KHz) przesyłając mu komendy z TCP/IP po wifi .
Pomiary oscyloskopem pokazały że step pulse z ESP32 osiąga stabilny prostokąt na wyjściu po małych przeróbkach programu z github 1MHz! i to wszystko za śmieszną cene z RTOS na pokładzie :)

Zbudowałem więc PCB :
Obrazek

Tylko nie co pozmieniałem z projektu na github dodając np 16 wejść z izolacją z expanderem MCP23017 oraz tworząc własny soft do komunikacji po TCP/IP z modułem ESP32

po testach i kilku godzinach pracy znalazłem kilka niedogodności z modułem

ESP32 jako Client AP ma ping na poziomie ~130-700ms ! sporo ! więc czasami w losowych momentach rozłączał się albo restartował co powodowało gubienie 0 maszyny :/

idąc dalej ustawiłem go jako AP rezultat : ping ~2ms , odpytywanie o pozycje maszyny co 20ms , linie gcode z pliku przesyłam co 10ms ,najdłuższy program jaki zarzuciłem to ok 1.5mln lini gcode i czas ok 8h (na noc zostawiłem włączony moduł z silnikami na biurku w garażu) , rano przy kawie , żadnego zerwanego połączenia z ESP32 , program wykonany do końca .

Polecam ;)



Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2943
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Bezprzewodowe Grbl

#2

Post napisał: pitsa » 13 maja 2019, 18:22

Gratuluję sukcesów. :-)
Ja jestem na etapie "NodeMCU V3 LoLin ESP-12E" + arduino + accelstepper i widzę, że nie nadążam za rozwojem. ;-)
To jest ten moduł rozwojowy ESP-32 WiFi Bluetooth wersja 30-pin?
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara

Awatar użytkownika

Autor tematu
gothye
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 9
Posty: 35
Rejestracja: 15 kwie 2009, 15:18
Lokalizacja: Płock

Re: Bezprzewodowe Grbl

#3

Post napisał: gothye » 13 maja 2019, 18:49

Dokładnie ten sam moduł :)
Wieczorami znajduje czas na zabawę z nim , zaimplementowałem już modbus'a do falownika (odczyt/zapis) więc na PCB jedonostronnej 80x130mm mam wszystko do sterowania CNC :D.

Awatar użytkownika

pascalPL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 543
Rejestracja: 10 cze 2011, 14:19
Lokalizacja: Lublin

Re: Bezprzewodowe Grbl

#4

Post napisał: pascalPL » 13 maja 2019, 19:31

Gothye: czy planujesz może upublicznić projekt ? Projekt PCB i wsad do ESP?
Albo jak coś to jestem chętny aby odkupić prototypowa płytkę zmontowana przez Ciebie.

Awatar użytkownika

Autor tematu
gothye
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 9
Posty: 35
Rejestracja: 15 kwie 2009, 15:18
Lokalizacja: Płock

Re: Bezprzewodowe Grbl

#5

Post napisał: gothye » 13 maja 2019, 19:43

PCB zamieszcze rano (może być PDF w skali 1:1 ?? ) warstwa bottom + top na osobnych plikach ?
Wsad proponuje po testować z github za nim swój skończę w pełni i udostępnie ;)

Awatar użytkownika

pascalPL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 543
Rejestracja: 10 cze 2011, 14:19
Lokalizacja: Lublin

Re: Bezprzewodowe Grbl

#6

Post napisał: pascalPL » 13 maja 2019, 22:03

PDFy do termotransferu mi wystarczą. Powiercę sobie z ręki.
Tylko jeszcze jakbyś rzucił gdzieś listę części :).

Z góry dziękuje.

Awatar użytkownika

Autor tematu
gothye
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 9
Posty: 35
Rejestracja: 15 kwie 2009, 15:18
Lokalizacja: Płock

Re: Bezprzewodowe Grbl

#7

Post napisał: gothye » 14 maja 2019, 04:47

Ok to daje pliczki
wykaz elementów (prawie zawsze robię PCB bez schematu :) )
warstwa TOP (wiadomo)
warstwa bottom (też wiadomo ;) ) również termotransferem wykonuję PCB

Max486 to MAX3483
Transoptory PC817D pod nimi rezystory SMD 270 ... 330R 0805 pullupy dla nich 3.3k
Kondensatory 100nF + 1wiekszy 1000uF ... 2200uF / 35V
Stabilizatory (wszystkie) 7805 (2 SMD pod spodem dla odseparowania śmieci dla pull up transoptorów)
expander MCP23017 SMD SO28
ULN2803 x2 w DIP
Mniejsze złącza to https://www.piekarz.pl/12632-laczowka-x ... mm-2-tory/ raster 3.5mm
2 większe do zasilania ARK2 raster 5mm
Na tym PCB można pakować wsad z github , do końca tygodnia skończę część softu dla ESP i windows'a wiec też tutaj wrzucę , na razie ten na widows'a jest w rozsypce jak widać ponieważ testuje jeszcze kilka rzeczy :)

Wczoraj frezowałem małą płaskorzeźbę dla testu zauważyłem że przy przesyłaniu lini gcode co 2ms (aby maszyna się nie "jąkała z pracą" ) interpreter linii gcode na ESP32 potrafi z np Y63.265 zrobić : Y63265 :D :D wiec teraz dopisałem sumę crc16 do kontroli tego ;) aby nie robił mi już tego
Załączniki
Bez tytułu.png
2.pdf
wartstwa bottom
(46.63 KiB) Pobrany 14 razy
Composite Drawing.pdf
warstwa TOP
(67.63 KiB) Pobrany 14 razy


InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1649
Rejestracja: 28 gru 2012, 01:04
Lokalizacja: Galaktyka

Re: Bezprzewodowe Grbl

#8

Post napisał: InzSpawalnik » 14 maja 2019, 19:25

Kawał dobrej roboty, szacun !

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2943
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Bezprzewodowe Grbl

#9

Post napisał: pitsa » 15 maja 2019, 18:35

No to ja zaczynam.
Do arduino trzeba dorzucić arduino-esp32 przez menadżer płytek
Tu jest po tajsku i z obrazkami szybki start z esp32 w środowisku Arduino dokładnie z tym modułem: https://playelek.com/doit-esp32-devkit-v1/
Z doświadczenia wiem, że lepiej instalować arduino w sposób przenośny i móc mieć swoje projekty na daną płytkę razem z wersją Arduino w której się pisało. Jeśli komuś to się przyda to mogę zrobić opis jak zacząć.

W Arduino IDE "na sucho" wgrałem "Grbl_Esp32" na płytkę "ESP Dev Module". Kompilacja na domyślne partycjonowanie (1.2M APP / 1.5 SPIFFS) musiałem zmienić na wiecej dla APP bo "szkic używa 1758262 bajtów". Po wpięciu się do sieci "GRBL_ESP" wgrałem przez przeglądarkę index.tgz z ESP3D-WEBUI. Z komórki tak samo logując się do sieci "GRBL_ESP" automatycznie wyskakuje mi jakiś "Dashboard", konfiguracja GRBL. :-)
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara

Awatar użytkownika

Autor tematu
gothye
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 9
Posty: 35
Rejestracja: 15 kwie 2009, 15:18
Lokalizacja: Płock

Re: Bezprzewodowe Grbl

#10

Post napisał: gothye » 22 maja 2019, 06:47

Tutaj jest po polsku instalacja esp32 w arduino ;)

https://starter-kit.nettigo.pl/2018/07/ ... y-z-esp32/
ja również zmieniłem partycjonowanie , sam lib od bluetooth zajmuje sporo :D
ale wywaliłem www, (dla mnie zbędny gadzet) , za to zaczynam pisać apkę do bluetooth na andka , ostatnio mozolnie mi to idzie (brak czasu :( ) do tego jeszcze muszę zrobić modernizacje swojego CNC (dodać dodatkowe wzmocnienia i zastrzały + wypoziomowanie)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”