Mała tokarka. Jaką kupić ?

Chcę wydać do 13 tys. Długość tokarki nie powinna przekroczyć 1,7m i była na 230V

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11

Re: Mała tokarka. Jaką kupić ?

Post napisał: piromarek » 13 lis 2019, 07:12

Adam,
widziałem na YT, że kupiłeś nową tokarynkę full wypas :-)
Jak tam po pomiarach ? Zadowolony, czy niestety chińczyk jak chińczyk i konieczne skrobanie ?
Ogólne wrażenia pozytywnie ?

m.j.
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4

Post napisał: m.j. » 13 lis 2019, 09:58

123ag pisze:
12 lis 2019, 23:31
Spory wydatek ten kontrolny stożek. Może ktoś ma na sprzedaż MK3 ?
Można od biedy użyć trzpienia do frezów piłkowych na stożku MK3 lub czegoś w tym rodzaju. Jeśli jest dobrze wykonany to jest szansa, że da radę jako trzpień kontrolny. Cena będzie niższa ale współczynnik ryzyka większy. Powiem tak - moje przyrządy pomiarowe kupowałem zwykle jako leżaki magazynowe za naprawdę okazyjne kwoty. Wystarczy poszukać w internecie, lokalnych sklepach które parają się sprzedażą magazynowych zapasów lub rzeczy po likwidacjach firm. Czasami trafiają się perełki. Powiem więcej - każdy przyrząd wcześniej czy później się przydał i nie żałuję ani złotówki (a trochę ich było mimo okazyjnych cen).
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów

Autor tematu
123ag
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 47

Post napisał: 123ag » 13 lis 2019, 15:49

Stożek trzpienia wkładamy do konika czy wrzeciona ?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21

Post napisał: adam Fx » 13 lis 2019, 16:12

piromarek pisze:Adam,
widziałem na YT, że kupiłeś nową tokarynkę full wypas
Jak tam po pomiarach ? Zadowolony, czy niestety chińczyk jak chińczyk i konieczne skrobanie ?
Ogólne wrażenia pozytywnie ?
ogólne pozytywne pomiarów jeszcze nie było wszystko będzie na kanale na forum też wrzucę ;)
123ag pisze:Stożek trzpienia wkładamy do konika czy wrzeciona ?
mozna i tu i tu zależnie co mierzymy
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: piromarek » 13 lis 2019, 18:26

Założenie jest takie, że trzpień jest idealnie okrągły i prosty.
Mocujesz go w kontrolowanej osi.
Jeżeli nim kręcisz wokół osi podłużnej, to zegar przyłożony w każdym miejscu trzpienia, nie powinien się odchylać.
Dodatkowo, przejazd wzdłuż trzpienia palcem czujnika nie powinien pokazywać przemieszczenia.
No, ale to raczej jasne jest pewno dla wszystkich.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: strikexp » 13 lis 2019, 18:54

Jak masz podwójny stożek to najpierw we wrzeciono czy proste. A potem wkładasz w konik i ustawiasz go tak aby nie odginał od osi łoża i wrzeciona.
Wszelkie pomiary wzdłóżne robi się czujnikiem zamontowanym na suporcie.

Jak taki trzpień jest dla kolegi za drogi. To polecam kupić 30cm pręta liniowego. Chociaż one podobno nie są równe, a jedynie szlifowane na średnicę... Nie wiem, ale z powodu hartowania na pewno można nim sprawdzić mocowanie w uchwycie. A później zamocowanie wrzeciona właśnie.

Awatar użytkownika

TOP67
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: TOP67 » 13 lis 2019, 19:14

Pręty liniowe nie zawsze są równe. Kupiłem taki i na pryzmach ma spore bicie. O dziwo znalazłem idealnie prosty pręt w kluczu do odkręcania soczewek.

Pręt trzeba jednak zamocować w uchwycie, który sam może być krzywy i nie pomoże młotkowanie. Wtedy tylko przetaczanie pozwoli na określenie osi wrzeciona.

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: Avalyah » 13 lis 2019, 23:12

Zwróciłbym tylko uwagę na fakt, że jest spore prawdopodobieństwo innego rozmiaru stożka we wrzecionie i w koniku. Wiec będzie potrzebna przejściówka, nie wiem jakie one mają tolerancje.

m.j.
Posty w temacie: 4

Post napisał: m.j. » 14 lis 2019, 08:13

Przeważnie trzpień kontrolny ma nakiełek. Nie potrzebujemy więc wkładać stożka trzpienia w gniazdo konika tylko docisnąć kieł włożony w gniazdo konika do nakiełka trzpienia i sprawdzić jak się odchyla trzpień i ustawić tak aby czujnik nie pokazywał odchyleń.
Wkładając trzpień w konika nie ustawimy jego współosiowości z wrzecionem tylko ewentualną równoległość do prowadnic. Trzpień kontrolny wkładamy zawsze do stożka wrzeciona i to dokładnie czyszcząc stożek wrzeciona jak i stożek trzpienia. Nawet delikatne zabrudzenie będzie powodowało bicie. Wkładanie prętów w uchwyt tokarski moim zdaniem w niczym nie pomoże. Nie będziemy mieli bowiem pewności z czego wynika bicie - czy z bicia wrzeciona, czy z bicia uchwytu, a może pręt jest krzywy?
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów

Awatar użytkownika

TOP67
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: TOP67 » 14 lis 2019, 09:13

m.j. pisze:
14 lis 2019, 08:13
Przeważnie trzpień kontrolny ma nakiełek. Nie potrzebujemy więc wkładać stożka trzpienia w gniazdo konika tylko docisnąć kieł włożony w gniazdo konika do nakiełka trzpienia i sprawdzić jak się odchyla trzpień i ustawić tak aby czujnik nie pokazywał odchyleń.
Wkładając trzpień w konika nie ustawimy jego współosiowości z wrzecionem tylko ewentualną równoległość do prowadnic.
Dlatego powinno się zrobić obydwie kontrole. Najpierw równoległość konika do prowadnic, a potem zbieżność z osią wrzeciona.
Jeśli zrobimy tylko to drugie, a konik nie ma równoległości, to na różnych wysunięciach będzie miał inne odchylenie.
Równoległość konika można też sprawdzić na jego wysuniętej na max tulei

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”