HUD jeżeli tak jest to szacuneczekOZI jesteś w błędzie, takim śmiałkiem jestem ja i kol. Kolanoręki

Głowicę i pompę chcecie również sami wykonać czy kupić gotowca np KMT??
Kolego a co jest tanie ? Jesli zlecenia sa dobrze dobierane na ciecie woda to nie ma mozliwosci zrobienia tego taniej na innej maszynie , pomimo tak wielkiej roznicy w cenie roboczo - godziny .Pomijam tu laser abo plazme ale ich zastosowanie jest ograniczone . Narzedzia i plytki tez nie sa tanie . Dobry gryzak kosztuje tyle co komplet czesci zamiennych do glowicy a tnie wolno i przetnie raptem kilka - kilkanascie metrow np blachy nierdzewnej 10 . U mnie dysza wytrzymuje 50 -70 godzin tnie "10" z szybkoscia ~200mm/min . Mozna policzyc ile metrow jest w stanie przeciac bez wymiany czesci w gowicy .hellboy88 pisze:Waterjet'y są generalnie drogie w eksploatacji. Na maszynie na ktorej pracuje stosunkowo czesto trzeba wymieniac uszczelnienia wodne (wysokiego cisnienia) w multiplikatorze, nozzle w glowicach tnacych, oraz niekiedy dyszy tnace, z reguly oprocz dysz w moim przypadku szafirowych czesci zamienne do tego rodzaju maszyn sa bardo drogie.