PET czy ktoś ma doświadczenie z obróbką?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: PET czy ktoś ma doświadczenie z obróbką?
To też właśnie napisałem, że obróbka dokonywana jest na frezarkach manualnych
Tak poza tematem to robią z tego kurtki polarowe. A o prócz polaru wykonywane są klosze, pojemniki np na wiertła i oczywiście nowe butelki nie zawsze do spożywki. A drukarze również drukują formatki i w tym frezują - a po co to nie nie wiem. A do frezowania używają zwykłych frezów do metalu i nawet im to wychodzi
robert
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
W sumie fakt, sporo polaru jest na rynku. Butelek na płyny w porównaniu co coca-coli to jednak zdecydowanie mniej.
Trochę się zapędziłem z tym HSS, pytanie było o frezowanie a nie toczenie
Chociaż moim zdaniem polimer jest tak miękki że nie ma to większego znaczenia. No ale ja frezowałem chyba tylko POM-C, to o PET nie mam pojęcia.
Trochę się zapędziłem z tym HSS, pytanie było o frezowanie a nie toczenie

-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Mało popularny bo w porównaniu do PE, PA i POM jest najdroższy. Sam materiał idealny do obróbki, stabilny wymiarowo z małymi naprężeniami wew. Używam głównie węglików do stali. Trzeba tylko uważać na krawędzie, bo przy większym zagłębieniu potrafią odpryskiwać. Oczywiście wszystko zalewam podczas frezowania chłodziwem. Jak to u mnie 

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
O tak... Trzeba uważać na odpryski i uważnie ścieżkę prowadzić by nie wyłamywało większych odpadów. W pleksie to już w ogóle można zwariować.