piromarek pisze: ↑16 lip 2019, 21:28
To żyje

Fajnie, że się kolega nie zniechęcił i jest już tak daleko.
Czekam na kolejne filmy.
Mam nadzieję, że to trochę szybciej też pojedzie
Część !

No ja też jestem zaskoczony !
Na zniechęcanie się, to jest już parę "tysiaków" za późno, muszę ją dokończyć, zresztą wkręciłem się i spędzam przy budowie maszynki każdy wolny czas.
Filmy na pewno jeszcze będą, co do prędkości - to szybciej już chyba nie będzie, komputer sterujący jest na płycie głównej z prockiem Intel ATOM ten model "Intel® D425KT" z chipsetem "Intel® NM10 Express".
Przy początkowych ustawieniach była trochę szybsza, ale za to maszyna gubiła kroki, silniki wpadały w rezonans, przypadkowo stawały i wyły, zmuszony byłem obniżyć parametry maksymalnego okresu bazowego do 25657 ns, oraz zmniejszyłem podział kroków na driverach do 4 przedtem miałem 8.
Aktualnie takie niespodzianki się jeszcze nie zdarzyły, nawet gdy stawiałem duży opór maszynie.
Przy takiej konfiguracji Linux pokazuje mi że maksymalna prędkość posuwu to 3000 mm/min.
Bedę widział w praktyce czy takie ustawienia będą mnie zadowalać, nie mam żadnego doświadczenia to też nie jestem w stanie ocenić co można jeszcze poprawić, na tą chwilę cieszę się jak dziecko że działa i daje się poskładać to do kupy.
Aktualnie dotarła dzisiaj ostatnia śruba kulowa, zamontowałem wstępnie szyny Z-tki z wózkami.