Modernizacja, chyba ciekawa.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 22
Modernizacja, chyba ciekawa.
Akurat dziś zaczęła się kolejna modernizacja. Nie jestem fanem robienia zdjęć czy filmów ale coś tam wkleję i co nieco naskrobię. Robota po godzinach więc będzie się wlekło kilka tygodni.
Na dziś usunięte stare sterowanie, podłączony sygnał e-stop maszyny i podajnika. Podłączone załączanie/wyłączanie napędów. Hydraulika działa, napędy świecą. Całkiem sporo "poszukiwań" bo maszyna jest dość rozbudowana a schematy obejmują jeszcze opcje, których nie ma.
Jutro nowe korytka i szyny pod cs-mio. Celem jest pozostawienie co najmniej 90% zgodności z oryginalnym schematem.
Na dziś usunięte stare sterowanie, podłączony sygnał e-stop maszyny i podajnika. Podłączone załączanie/wyłączanie napędów. Hydraulika działa, napędy świecą. Całkiem sporo "poszukiwań" bo maszyna jest dość rozbudowana a schematy obejmują jeszcze opcje, których nie ma.
Jutro nowe korytka i szyny pod cs-mio. Celem jest pozostawienie co najmniej 90% zgodności z oryginalnym schematem.
-
Re: Modernizacja, chyba ciekawa.
Na szybko policzone mam do podłączenia:
160 przewodów "od nie wiadomo czego",
6 enkoderów
7 wyjść analogowych
2 wejścia analogowe
w tym niema jeszcze sporej części panelu sterowania bo jest na osobnym module IO.
160 przewodów "od nie wiadomo czego",
6 enkoderów
7 wyjść analogowych
2 wejścia analogowe
w tym niema jeszcze sporej części panelu sterowania bo jest na osobnym module IO.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Nie wiem, czy nie prościej w takim razie byłoby go przerobić na siemensa, albo fanuca. Tylko trzeba by było pogrzebać w dokumentacjach który zagada z tymi napędami. W zasadzie ten Bosch to jest to samo co siemens GA2, więc teoretycznie siemens selecline wg producenta byłby zgodny. Tylko to trochę ekonomiczne inaczej
trzeba by sprawdzić jakie używane systemy z tym by pochulały

Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Robie dla siebie a zycie pokaze... Nie nie, lepiej niech zostanie u mnie.
Dodane 1 godzina 56 minuty 2 sekundy:
Miały być korytka a poszło wrzeciono. Załączanie HV, obwód bezpieczeństwa (drzwi, temperatura itp), hamulec, zezwolenie i sterowanie. Kręci w obie strony
Pas jest tak zastany, że po wyłączeniu wrzeciono samo wraca do wyjściowej pozycji 
Dodane 1 godzina 56 minuty 2 sekundy:
Miały być korytka a poszło wrzeciono. Załączanie HV, obwód bezpieczeństwa (drzwi, temperatura itp), hamulec, zezwolenie i sterowanie. Kręci w obie strony