Odlewy

Dyskusje dotyczące odlewania.
Awatar użytkownika

szalonyelektron
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5

Post napisał: szalonyelektron » 10 sie 2005, 13:53

Dzięki za namiary :)
Natomiast co do odlewów to wcale nie twierdze że jestr to prosta sprawa! Jak wspominałem to były dopiero próby i testy czy w warunkach domowych uda się wykonać jakikolwiek odlew. Do efektu końcowego jeszcze sporo pracy, zdaje sobie sprawe ile pułapek czycha podczas zabawy z odlewami i pierwsze powiedzmy naiwne próby są tylko i wyłącznie w celach naukowych aby potwierdzić słuszność przekonań i tez, wtedy własnoręcznie zdobywamy wiedzę a to daje nam DOŚWIADCZENIE które jest niezbędne. Natomisat myślę że jest to forum o amatorskich rozwiązaniach całkiem skomplikowanych tematów i w takiej intencji pisałem tego posta. Niestety część kolegów niekiedy próbuje być bardziej profesjonalna od profesjonalistów co według mnie to jest błędem, niepotrzebnie strasząc mniej zaawansowanych kolegów.

Tagi:

deemon
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4

Post napisał: deemon » 11 sie 2005, 11:22

a może ktoś posiada linki gdzie można dowiedzieć sie (w miare dokładnie) jak zrobić "kociołek" do odlewania??
na podanej stronce coś jest ale jak dla mnie opis niezbyt dokładny - szukałem też na innych - nic konkretnego nie udało się znaleźć - proszę o link najlepiej polskojęzyczny (ackolwiek z ang nie mam problemów)

vegelus
Posty w temacie: 6

Post napisał: vegelus » 11 sie 2005, 20:22

Google :-)
Ja kakurat szukalem minilathe ale znalazlo mi sie sporo o odlewaniu i budowie wlasnych palenisk. Na jakiejs stronie nawet byl pokazany palnik na propanbutan + tlen. Z tego co sie zoretowalem w stanach jest to popularne ale sie poprostu chwala tym ze potrafia. Jak cos mi wpadnie w rece to bede wrzucal. :-)

deemon
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: deemon » 11 sie 2005, 20:59

vegelus pisze:Google :-)
Ja kakurat szukalem minilathe ale znalazlo mi sie sporo o odlewaniu i budowie wlasnych palenisk. Na jakiejs stronie nawet byl pokazany palnik na propanbutan + tlen. Z tego co sie zoretowalem w stanach jest to popularne ale sie poprostu chwala tym ze potrafia. Jak cos mi wpadnie w rece to bede wrzucal. :-)
Będę naprawde wdzieczny

Awatar użytkownika

szalonyelektron
Posty w temacie: 5

Post napisał: szalonyelektron » 11 sie 2005, 21:06

Sprubójcie tu masa linków poprostu kopalnia wiedzy i fotek:)
http://www.backyardmetalcasting.com/links.html

Kenzo
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Kenzo » 12 sie 2005, 11:42

Drogi szalony elektronie,to nie jest straszenie z tymi pułapkami odlewania metalu ani próba zadęcia "patrzcie i podziwiajcie jaki ze mnie fachman",jakby chodziło o układanie klocków siedziałbym cicho,bo najwyzej nieporzadek na podłodze jak sie budowla zawali-pamietaj kolego o jednej prostej sprawie-tzw denaturacja białka nastepuje w okolicy 60 stopni C-płynny metal ma temperaturę troszku wiekszą.Wyrzucenie płynnego metalu z formy jest koszmarem,swego czasu byłem świadkiem gdy podczas dodawania kolejnej porcji metalu/brązu/ do tygla z juz płynnym stopem do złomu zamieszał sie przypadkowo kawałek aluminium,tygiel zmienił sie w gardziel wulkanu plującego wściekle płynnym metalem-po prostu aluminium się spaliło,cudem nikomu nic sie nie stało.Tak więc przy tych temperaturach żartów nie ma,a niewiele osób przystępuje do takich zabaw z pełnym ubiorem ochronnym.Oczywiście zrobisz jak uwazasz.
A poza tym to nabijanie postów/moje też ;-))/ bo temat nic a nic z CNC wspólnego nie ma.

Awatar użytkownika

chomikaaa
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: chomikaaa » 12 sie 2005, 15:31

alu odlewa sie w okolicach 750st C

deemon
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: deemon » 12 sie 2005, 18:54

Bzpośrednio związku nie ma ale może się przydac:)
Tutaj chyba cos ciekawego jest : http://www.abymc.com/

Może komus sie spodoba

PETERS
Posty w temacie: 3

Post napisał: PETERS » 12 sie 2005, 19:40

A może odlewał ktoś kiedyś coś.... z butelek plastikowych po napojach, bo przewraca się ich pełno, a można by do czegoś wykożystać:idea:

Awatar użytkownika

Autor tematu
adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: adam Fx » 12 sie 2005, 22:39

Przepraszam jak to niema nic wspulnego z CNC gdzieś niestety nie mam linka widziałem jak koleś sobie odlewał większość elemętów z których zbudował swoja frezarke nawet moja tokarka jes z odlewu (co prawda nie alu. tylko żeliwa białego)

i z cnc ma jeszcze jedno wspulne bo przy uzyciu CNCwycinarki styropianu można robic dokładne wytapialne modele

i to nie jes żadne nebjanie punktów ale niestety nieznam żadniego forum które by gromadziło tylu ludzi związanych z różnumi dziedzinami mechaniki elektroniki itd. bo są ty operatoży prawdziwych centrów obróbczych jak i specjaliśći od obróbki drewna skrawania metali programiści elektronicy

i dletego właśnie to forum bo panuje tu przyjazna atmosfera na żadnym innym forum neie jetem tak czenstym bywalcem

[ Dodano: 2005-08-12, 22:48 ]
aha i jeszcze ma jedna wspulną rzecz z CNC--- bo wykonany przez siebie odlew można obrabiać na naczych własnoręcznie wykonanych maszynach CNC -- cbierając tylko niewielki naddatek materiału -- przykład ---

chcemy wykonać taką kostke i interesuja nas wsumie dokładnie wykonane otwory reszta niema znaczenia -- jeśłi nie posiadamy odlewu to musimy mieć kostke o takich wymiarach i wiercić otwory pużniej wytaczać albo rozwiercać --- tracą dużo materiało a tak interpolacja kołowa dwa przejścia i naddatek z odlewu zebrany kosztem niewielkiej straty materiału :mrgreen:
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Odlewnictwo / Topienie Metali”