Łożysko kulowe bezluzowe DIY
Przerobienie typowego łożyska kulkowego na bezluzowe .
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Re: Łożysko kulowe bezluzowe DIY
Jedna kobieta odkurzała codziennie inna co niedziela hehe
U siebie w maszynce na śrubach mam dwa po dwa skośne. Podobno tak jest zgodnie ze sztuką, maszynka nie ma luzów śruby kręcą się bez oporów.

Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 16
- Kontakt:
Wnioski wyciągnę jak mi się obroty śruby w maszynie zbliżą do obrotów turbinki odkurzacza
)ale za to kryte i smarowania nie potrzebują.

Poczekaj jak trochę popracują w syfie i złapią wiórków. Zwykłe napewno mniej wytrzymałe (choć wystarczająco

-
- Posty w temacie: 2
Blady pisze:po dwa skośne
Też u siebie będę chyba wymieniał, mam skośne dwurzędowe, ale to raczej nie był optymalny wybór

-
- Kontakt:
Przy którejś maszynie pokazywałem. Dajesz pomiędzy dwa pierścienie i skręcasz do oporu. Ja wewnętrzny szlifuję o wartość luzu i mam sztywno i kryte.
Znalazłem
szlifierka-jotes-soh-10-modernicacja-cnc-t39890-40.html
Znalazłem

szlifierka-jotes-soh-10-modernicacja-cnc-t39890-40.html
-
Ja mam przekładki pomiędzy tymi łożyskami. Po zewnętrznych mam wyfrezowane miejsce na simering także żaden syf się do nich nie dostanie. Nie upieram się że są lepsze od zwykłych kulkowych bo zwyczajnie brak mi argumentów. Tak mam zrobione bo tak mi ktoś doradził przy projektowaniu i zdaje egzamin zawodowo. Jak bym robił teraz to zerżnął bym też takie rozwiązanie jak mam u siebie. Ale jak przykładowo budował bym pierwszą maszynkę i z tego co wiem kamara maszyny mają co robić a ten zapewnia że działa bez zarzutu na zwykłych to czemu nie...
-
- Posty w temacie: 2
Dzięki za linka @kamar , ale chyba nieco mnie przerasta idea za tym idąca
Dobrze widzę, że tam nie ma w płycie żadnej powierzchni oporowej oprócz rowka na pierścień segera (to nie będzie źródłem jakiegoś tam luzu?)? Po co w takim razie pierścień wewnątrz, jeżeli bieżnie zewnętrzne są rozdzielone? Przecież w takim wypadku można sobie luz wykasować nakrętką na wałku? Jedyne, co mi przy chodzi do głowy, to że w takim wypadku można sobie ścisnąć nakrętką "do oporu" nie przejmując się, że za mocno ściśnie.

Nawet jeśli tak bylo to jeden wytrzymał 2 lata ,a drugi 50.Tydzien nie ma jeszcze 25 dni

Do zapewnień kamara podchodziłbym z duża ostrożnością.Mamy w pracy podobnego. Ma ksywę,,Picer".
Ostatnio zmieniony 02 mar 2019, 00:04 przez orion32, łącznie zmieniany 1 raz.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
- Kontakt:
Nie doczytałeś

Ściskanie pierścieni bez dystansu to dopiero byłoby nie koszerne

Dodane 13 minuty 33 sekundy:
Kamara "picery" to można w każdej chwili zobaczyć ( i wielu z forum widziało ) w przeciwieństwie do ...........

I znowu kol. Impuls będzie miał pretensje

Ja nie o twoich maszynkach,lecz treściach jakie publikujesz na forum.Blady ma ułożyskowanie rozwiazane ,,po niemiecku",a ty ,,po chińsku". Oba działają.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
-
A ostatnio wpadły mi w ręce śrubki które mają takie łożyskowanie ZKLFA10502RS cena nowych łożysk to jakaś paranoja. Ciekawe czy są lepsze niż kulkowe lup para skośnych. Fajne o tyle że to fabryczne rozwiązanie szczelne i praktycznie od razu z blokiem łożyskującym, bo posiada flanszę i otwory montażowe.