Tokarka TUM35- konik

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
Paw.siw
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2

Tokarka TUM35- konik

Post napisał: Paw.siw » 18 lut 2019, 19:28

Witam zakupiłem ostatnio tokarke TUM35 i mam problem z koniem. Niestety jest za wysoko. Znalazłem na forum że trzeba szlifować podstawę. Sprawdzałem czujnikiem i pokazało różnicy 0,9mm czyli 0,45 od osi. Czy to wgl jest możliwe taka różnica? Rozumiem za nisko ale za wysoko? Ogólnie mam problem z rozkręceniem go. Odkręciłem z dołu dwie śruby ale za żadne skarby nie chce zejść. Coś oprócz tych śrub trzeba odkręcić?

sssTOMEKsss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Re: Tokarka TUM35- konik

Post napisał: sssTOMEKsss » 18 lut 2019, 21:48

możesz mieć za nisko wrzeciennik lub za wysoko łoże, dwiema śrubami od spodu regulujesz jedynie docisk do łoża aby konika zablokować (jeśli myślimy o tych samych) jeżeli nie możesz go zsunąć z łoża to na końcu łoża jest taka blaszka zabezpieczająca ale to myślę żebyś ją zauważył

atlc
Posty w temacie: 1

Post napisał: atlc » 18 lut 2019, 21:58

Pierwsza sprawa to w jaki sposób mierzyłeś czujnikiem?
Druga, że konik może być za wysoko jak jest np. dokompletowany z innego egzemplarza maszyny.

Autor tematu
Paw.siw
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Paw.siw » 19 lut 2019, 05:23

Obrazek Jak zjechać koniem to wiem chodzi mi o demontaż z podstawy. Jeśli chodzi o wrzeciennik w jaki sposób sie go reguluje? Sprawdziłem w ten sposób ze chwyciłem diatest w uchwycie, podjechałem koniem i w środku sprawdziłem o ile jest nie tak.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”