Czy to wykonalne?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Czy to wykonalne?
Kowalez pisze:ale jak będzie przelotowy, to nie mam pojęcia, jak te magnesy zainstalować.
Tak samo jak przedtem, otwór przelotowy ale dwu stopniowy.
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Robiąc otwory przelotowe o średnicy 4-6 mm, można się pokusić o zrobienie specjalnego rozwiertaka do tych 8 mm. Byłby to frez czołowy ale z trzonkiem po drugiej stronie. Niestety przy każdym otworze należało by go przewlec przez otwór i zamocować.
Druga możliwość, to frez tarczowy o średnicy do 6 mm i mocowaniu 4 mm. Na CNC musiał by wejść w dół centralnie, a potem rozfrezować go do 8 mm.
Albo wytaczadło o podobnych wymiarach. Trzeba by je od góry przeprowadzić przez otwór na wylot, ustawić centralnie i roztaczać pod górę.
Druga możliwość, to frez tarczowy o średnicy do 6 mm i mocowaniu 4 mm. Na CNC musiał by wejść w dół centralnie, a potem rozfrezować go do 8 mm.
Albo wytaczadło o podobnych wymiarach. Trzeba by je od góry przeprowadzić przez otwór na wylot, ustawić centralnie i roztaczać pod górę.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Ja bym zrobił osobno rurę, osobno te pierścienie i w zależności od przewidywanego obciążenia pierścienie można zamocować na wcisk lub klej lub przyspawać i obrobić spaw na tokarce.
-
Jeżeli to są magnesy to raczej gigantycznych sił nie będzie przenosić. Także jak dla mnie pomysły @mareq_bb najlepsze, podejrzewam, że na wcisk by wystarczyło, żeby ładnie wyszło i skoro cena nie gra roli to można by może nawet spróbować ze schłodzeniem rury w ciekłym azocie, podgrzaniem pierścienia i wtedy wystarczy tylko nasunąć.
-
- Kontakt:
Można by się pokusić nawet o gwint drobnozwojowy, wtedy rura by musiała mieć lekki kołnierz o wysokości gwintu, ale z wpustem żeby dokręcało się do oporu.
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Ja bym to osobiście wykonywał z trzech elementów a następnie spawał ze sobą. Nawet bym tego nie toczył bo sama spoina ładnie położona jest wystarczającą ozdobą.
Ps. Na YT można sobie obejrzeć filmy użytkownika "6061. com"
Ps. Na YT można sobie obejrzeć filmy użytkownika "6061. com"
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Skoro cena nie gra roli, to polecam obróbkę addytywną... wystarczy znaleźć firmę z np. DMG Lasertec i sprawa załatwiona.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym.