Posłuchajcie - zakładając że moja frezarka (która idzie do mnie z dalekiego wschodu, długą, krętą drogą) będzie robiła tylko w PCB z prędkością minimalną - czyli celem jest wrzeciono które wytrzyma długo - ale nie musi być ani szybkie, ani mocne. Myślałem o bezszczotkowych wrzecionach z daleka - ale to też duży wydatek, wątpliwa jakość wykonania i nie do końca wiadomo jak to się zachowa. I teraz pomysł. Wymieniałem wiatrak łazienkowy - 230v, 10W na mocniejszy, bo tamten zaczął się blokować po wielu latach. Po wymianie wiatraka, postanowiłem rozebrać ten stary i może go odratuję, lub zastosuję kolejny odciąg w mojej budzie do spawania. Tak czy inaczej, odczyściłem go, porozbierałem na części pierwsze i moim oczom ukazał się silniczek bezszczotkowy.
Wiecie może jak obliczyć obroty takiego silnika ? wiem że są zależne od częstotliwości - czyli to nasze 60Hz jakoś na to wpływa - czyli silnik 10W będzie miał takie same obroty jak silnik 20W ?
Czy taki 20W silnik nie byłby przypadkiem idealnym materiałem na niskoobrotowe, niezniszczalne, niskobudżetowe, ciche, tanie w utrzymaniu, i mało prądożerne wrzeciono ?
Wydaje mi się że przy odpowiedniej prędkości cnc, taki silniczek idealnie się nadaje - a nie jest to koszt rzędu 300zł - a 30 do 50 zł. tylko obudowę dorobić, główkę założyć i jazda. Obawiam się tylko tego - że taki silnik pewnie korzysta z chłodzenia za pomocą łopatek wirnika, i chcąc taki silnik inaczej wykorzystać, trzeba by było jakoś na nim z drugiej strony taki wiatrak założyć i zapewnić cyrkulację powietrza, a to znowu odbije się na rozdmuchiwaniu pyłu z frezowania PCB, ale mini wiatrak można by zamknąć w obudowie po czymś i problem znika. Co myślicie nad takim wrzecionem ? wiem że to jest słabe, ale nie potrzebuję dużej mocy do PCB, a dla mnie idiotyczne jest wymienianie szczotek w moim dremelu co tydzień. Tym bardziej hałas i pobór mocy jest kilkakrotnie za duży. PCB nie potrzebuje takiej mocy.
Pytanie tylko ile taki silniczek ma obrotów. Czy to jest rzędu np 1000 obrotów ? czy raczej nie wypali ?
Czas na CNC - termotransferowi i chemii mówimy NIE