Jaka stal najlepsza do toczenia
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Jaka stal najlepsza do toczenia
Do toczenia najlepsza jest stal automatowa A11. Przy toczeniu tej stali powstaje krótki, łamliwy wiór. Stal ta jest przeważnie sprzedawana w prętach ciągnionych w tolerancji h11 i h13. Stal ta nie jest spawalna i nie nadaje się do detali które w dalszych operacjach powinny być spawane.
Stal St3s gorzej się obrabia bo ma strukturę "ciastowatą" ale ma tę zaletę, że jest spawalna. Tak więc gdy w dalszym procesie technologicznym wymagane jest spawanie detale należy wykonywać z tej stali.
Parametry wytrzymałościowe stali A11 i St3s są porównywalne.
Stal St3s gorzej się obrabia bo ma strukturę "ciastowatą" ale ma tę zaletę, że jest spawalna. Tak więc gdy w dalszym procesie technologicznym wymagane jest spawanie detale należy wykonywać z tej stali.
Parametry wytrzymałościowe stali A11 i St3s są porównywalne.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Trzeba szukać w google kto robi wysyłkę. W sumie zakup 20-25kg takiej stali to jakaś sensowna kwota. Sam bym potoczył z tej legendarnej A11, ale dostać ją to jak trafić na loterii 

-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
cały "bajer" automatówki to bardzo niskie zużycie narzędzi.
Przy wierceniu dobrym wiertłem płytkowym można uzyskać 5.000 otworów na 1 krawędzi płytki, a przy wierceniu w stalach węglowych 500 otworów to jest dobry wynik.
Przy wierceniu dobrym wiertłem płytkowym można uzyskać 5.000 otworów na 1 krawędzi płytki, a przy wierceniu w stalach węglowych 500 otworów to jest dobry wynik.
-
Zależy głównie od płytki, ja tam toczę hobbystycznie płytkami z aliexpress po 2zł/szt. Ale jak ktoś robi to zawodowo oryginalnymi dużymi płytkami to pewnie że to jest istotne.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
naprawdę nie rozumiem kupowania płytek za 2 zł na Aliexpress, skoro można upolować na allegro za 10 zł porządne płytki renomowanych producentów. To oszczędność rzędu 50-60 zł na paczce....
Ja znam jednego co kupił imadło na aliexpress, o mało chłopa nie zabiło, bo imadło puściło i detal pofrunął nad głową "pana oszczędnego"...
-
Tańsze imadła sprzedawane w Polsce to też chińszczyzna więc argument słaby.
A płytki kupuję takie ponieważ mam okulary, miniLathe i dopiero się uczę popełniając błędy. Ciekawy jestem czy bierzecie pod uwagę skąd te płytki się biorą w tak niskich cenach? Są to podróby identyczne jak na aliexpress, czy markowe wynoszone przez pracowników z zakładów?
A płytki kupuję takie ponieważ mam okulary, miniLathe i dopiero się uczę popełniając błędy. Ciekawy jestem czy bierzecie pod uwagę skąd te płytki się biorą w tak niskich cenach? Są to podróby identyczne jak na aliexpress, czy markowe wynoszone przez pracowników z zakładów?
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
A pro po płytek to przerabiałem temat i powiem tak , płytki z chin tez sa lepsze i gorsze ( w tej samej cenie można kupić zupełny syf jak i dobra nie odstającą parametrami od oryginału) . Zrezygnowałem z chińskich płytek tylko dla tego właśnie , ze nigdy nie wiadomo co mały chińczyk ci wyśle. A podrób oryginałów na naszym rynku jest dramatycznie dużo , zapewniam ,ze niektórzy obrabiają chińszczyzną nawet o tym nie wiedza.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
I ta odpowiedź jest podsumowaniem calego dorobku na forum.
Ja toczylem stal hardox 600 tez wychodzi piekne lustro ale plytki lecialy w takim tepie ze szok. W miare ladna powierzchnia i niskie zuzycie narzedzi i tania to popularna c45