Co do wyżarzania - zależy od założeń ale w tej konstrukcji to jej ani nie pomoże ani tez nie zaszkodzi. Osobiście jak miał bym taka konstrukcje jak ta wyżarzać to bym tego nie zrobił bo i po co ? Szkoda czasu i pieniędzy.
Początkujący - kostrukcja pod krytykę.
-
Piotrjub
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
kolega widzę chciałby statek precyzyjnie obrabiać na maszynach cnc - gratuluje założeń ciekawi mnie w którym momencie po spawaniu miał by on być precyzyjnie obrabiany bo chyba nie miał kolega na myśli nałożenie farby na burty
.
Co do wyżarzania - zależy od założeń ale w tej konstrukcji to jej ani nie pomoże ani tez nie zaszkodzi. Osobiście jak miał bym taka konstrukcje jak ta wyżarzać to bym tego nie zrobił bo i po co ? Szkoda czasu i pieniędzy.
Tagi:
-
bart_wloc
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

- Posty w temacie: 21
koncepcja
Nie wiem czy to dobry pomysł ale wynika to prawdopodobnie z mojej obawy przed umiejetnościami spawania ale wpadłem na taki pomysł aby belkę górną zamiast spawać ze stopami to ją poprostu skręcić (prosze o opinie)
Prosze również kolegów którzy budowali już maszyny o porady w temacie zastosowanych elementów stalowych do bramy (dokładnie chodzi mi o jej mase). Zamierzam zastosować silniki 3,2Nm, brama ze wstępnych wyliczeń bedzie ważyć około 42kg i mam obawy co do mocy silników. Prosze o pilną odpowiedź
Bartek

Prosze również kolegów którzy budowali już maszyny o porady w temacie zastosowanych elementów stalowych do bramy (dokładnie chodzi mi o jej mase). Zamierzam zastosować silniki 3,2Nm, brama ze wstępnych wyliczeń bedzie ważyć około 42kg i mam obawy co do mocy silników. Prosze o pilną odpowiedź
Bartek

-
paulg
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Witam.
Silniki dadzą sobie spokojnie radę - choć zawrotnych prędkości się nie osiągnie.
A co do rysunku - jest jeszcze gorzej z tym mocowaniem belki do nóg
Belka przymocowana "tyłem" do czoła nogi - ewentualnie w nodze podcięcie żeby belka się schowała - i będzie tak jak być powinno
Mam nadzieję że dobrze to opisałem.
Silniki dadzą sobie spokojnie radę - choć zawrotnych prędkości się nie osiągnie.
A co do rysunku - jest jeszcze gorzej z tym mocowaniem belki do nóg
Belka przymocowana "tyłem" do czoła nogi - ewentualnie w nodze podcięcie żeby belka się schowała - i będzie tak jak być powinno
Mam nadzieję że dobrze to opisałem.
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
paulg
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Kontakt:
Jeżeli konstrukcja ma powstać z ALU to raczej bardzo solidne skręcanie - będzie ok.
Jeżeli całość nie będzie obrabiana itp to przy skręcaniu zawsze pozostaje jakiś margines żeby wyprostować na łączeniu.
Jeżeli kolega przekalkuluje wszystko - to powinno wyjść tak : stal , spawanie , odprężyć wibracyjnie , pofrezować to co trzeba i koszt nie będzie aż tak większy niż przy konstrukcji Alu skręcanej a efekt jakby inny
Pozdrawiam
Jeżeli całość nie będzie obrabiana itp to przy skręcaniu zawsze pozostaje jakiś margines żeby wyprostować na łączeniu.
Jeżeli kolega przekalkuluje wszystko - to powinno wyjść tak : stal , spawanie , odprężyć wibracyjnie , pofrezować to co trzeba i koszt nie będzie aż tak większy niż przy konstrukcji Alu skręcanej a efekt jakby inny
Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
qqaz
- Lider FORUM (min. 2000)

Czy mogę namieszać? Przy tych długościach bedzie widać różnicę.
[ Dodano: 2008-03-01, 15:51 ]
I jeszcze tak dla porównania awaryjności napedu ( sterownik, silnik, kabelki, zlączka, itd) z awaryjnością paska spinajacego śruby ( nikomu sie jeszce nie zerwał)
https://www.cnc.info.pl/topics60/frezar ... 383,40.htm
i tu
https://www.cnc.info.pl/topics60/pierws ... 863,20.htm
i w wielu jeszcze miejscach
[ Dodano: 2008-03-01, 15:51 ]
I jeszcze tak dla porównania awaryjności napedu ( sterownik, silnik, kabelki, zlączka, itd) z awaryjnością paska spinajacego śruby ( nikomu sie jeszce nie zerwał)
https://www.cnc.info.pl/topics60/frezar ... 383,40.htm
i tu
https://www.cnc.info.pl/topics60/pierws ... 863,20.htm
i w wielu jeszcze miejscach
- Załączniki
-
- rama - długie podpory.JPG (20.21 KiB) Przejrzano 1909 razy
-
- rama - krótkie podpory.JPG (20.94 KiB) Przejrzano 1925 razy