ostatnio trochę poznałem proste sterowniki do silników krokowych, ale jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia i myślę, nad wyposażeniem mojej maszynki w serwa, tzn. przyszłej maszynki, w tym roku zamierzam ja zbudować. Będzie stanowiła bazę do pracy dyplomowej. Dlatego serwa, ponieważ jak zaproponowałem na uczelni, że chcę taką maszynkę zbudować, no to bardzo się ucieszyli, bo mało kto robi taką pracę, ale jak zacząłem omawiać szczegóły (dokładnie, że chce użyć silników krokowych), to nie pasowało im to za bardzo. No i będę musiał jakoś poradzić sobie z serwami. Myślę, że jest wiele osób, które nie wiedzą kompletnie nic na temat sterowania serw i na pewno zawarte tu odpowiedzi nie tylko dla mnie będą skarbnicą wiedzy i potrzebnych informacji. Do rzeczy - mam kilka pytań:
1) Jakie silniki (o jakich parametrach) mogę podłączyć do UHU bez żadnych końcówek mocy itd.?
2) Jakiego typu to mają być silniki, z jakimi enkoderami czy hamulcami?
3) Jakimi parametrami się sugerować wybierając silnik po UHU?
4) Jak należy podłączyć sterowniki do komputera? (widzę, że na płytce jest port RS232, tylko, że ja nie mam takowego w komputerze. Trzeba jakąś płytę główną do tych sterowników, a potem ją podłączyć do komputera, czy trzeba komputer wyposażyć w kartę z dodatkowymi portami RS232?)
5) Czy większością programów do obsługi cnc można sterować te sterowniki? (Głównie będę bazował na Machu, ale nie wykluczam innych programów)
6) Jak należy dobierać zasilanie do silników? Na początek, podstawy podstaw. Skrupulatnie przejrzałem forum i nie znalazłem powyższych informacji, więc pytam

Robert