cząstki ciete laserem, pare profili na podpory, ogolnie koszt częsci licze w granicach 8 tys, 12 tys na allegro to musi byc jakas chinina, bo zwyczajnie mi nie opłacaloby sie w tej cenie tego wyprodukować.
co do kształtów, zerkalem co nieco na grabcadzie, a potem porównałem z polskimi siłownikami i w sumie przeprojektowałem model od nowa, przesuwając co nieco linie kształtu jak rownież otwory, tak żeby mi spasiło, tak czy smak cały projekt zrobiłem do kupy ze jak coś to druga sztuke bez problema zrobię identiko. Grubości płyt to akurat z doświadczzenia zyciowego, czyli nie może to być zbyt cienkie ani zbyt grube, ramiona są z 10 ki i jest wystarczająco masywne. Wałki na siłownikach fi 35, glowny walek trzymający calośc fi 40.
co do pracy na tym czyms to owszem nie pracowałem, ale zwyczajnie wszystko wyjdzie w praniu, bo co za problem potem zmienic pompe na wiekszą, raptem kilka stowek, zbiornik to samo, kwestia silnika, aby oddawał moment i obroty takie, aby wynikowo wyszło mi nie tylko 170 barow ale i wieksza wydajność.
Bo licząc te wszystkie duperele odnosnie danej charaktersytyki niższe cisnienie np 140 barów tez zda egzamin, ale siła nacisku bedzie wiadomo mniejsza, z drugiej strony stalinca nie robie (póki co hehe), to ma wleźć na przyczepkę, zrobić swoją robote gdzies tam i z powrotem.
Dodane 4 minuty 25 sekundy:
aha, na powrocie mamy mniejsza objetośc odejmując objetość tłoczyska, więc i czas powrotu tez mniejszy, no ale to w koncu miała być kopareczka a nie kopara. Poki co obliczeniowo wychodzi mi dla diesla 11,5 kunia przy jakchs 3 tys obrotów nominalnych pompka zębata 10 cm3, można by benzyniaka , ale diesel bezpieczniejszy
Dodane 3 minuty 3 sekundy:
i jeszcze co do cięcia plazmą - jeszcze nie spotkałem plazmy która zrobiłaby mi otwór z błędem 0,1 mm
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign