No i macie rację !
patrząc na frez BIT-TECH i końcówkę numeru katalogowego CMT - popier.. mi sie i napisałem jak widać, ale różnica parametrów skrawania jest nie wielka Przepraszam (bo umiem)
Dodane 3 minuty 25 sekundy:
Petroholic pisze:on ma 912.xxx.xx a Ty 191.xxx.xx
Wielkie dzięki.
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design
Panowie,
Tak zgadza się zdecydowanie za wolno BYŁO;)
Po poprawieniu mocowania wrzeciona (które nadal nie jest idealne ale spełnia moje oczekiwania na ten moment), waszych podpowiedziach ad. prędkości posuwu, zagłębienia w międzyczasie wymieniłem falownik na taki który ma na wyjściu 3x220v jako podstawowe a nie 3x380v doszedłem do czegoś takiego:
Posuw 2000mm/min zagłębienie 5mm 18 000obr/min (takie mam wrzeciono)
Pobór mocy przy takim frezowaniu jest 1.2A więc ma lekko a mi takie tempo na tą chwile wystarcza, podejrzewam ze 3000-3500mm/min spokojnie by szło ale nie chciałbym nic uszkodzić...
Jeszcze raz dziękuje za pomoc, wrzucę ustawienia falownika może się komuś kolejnemu przydadzą.
Odciąg jest w planach i jest konieczny straszny syf się robi wszędzie, wszędzie osiada.
Już w kolejnych cięciach będzie rampa;) wczoraj już nie zwracałem na to uwagi z racji godziny która była.
Na osi Z mam łożyska liniowe które mają wyczuwalny luz, da się w nich wymienić same środki z kulkami czy całe trzeba?
Te łożyska, to porażka. Też kiedyś myślałem że nowe będą lepsze ale nie były. One zawsze będą miały luz. Niektóre obudowy są przecięte i mają śrubę do dokręcenia, więc ją dokręć i skasujesz luz. Jest zasada - nigdy więcej nie kupować precyzyjnych maszyn z tym gó...em.
Hej.
Jest jak dasza77 pisze - syf.
Jakiś czas temu napaliłem się " jak łysy na szampon "
Chciałem takie coś zastosować do małej tokarki do drewna .
Na koniec wydłubałem łożyska i wytoczyłem tulejki.
pzd.
Bardzo pomaga sprężone powietrze. Wyrzuca wióry i chłodzi.
Za wolno opuszczasz wrzeciono. Ustaw na 2000. A najlepiej rampę.
Robert
Za wolno opuszczasz wrzeciono < masz na myśli krok zagłębienia ?
Jakbyś mógł jeszcze wytłumaczyć działanie rampy i do czego się to stosuje było by idealnie.