Co byś zrobił inaczej w swoim biznesie?

Do prowadzących swoją firmę

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29

Re: Co byś zrobił inaczej w swoim biznesie?

Post napisał: strikexp » 14 wrz 2018, 15:39

emsc pisze:
14 wrz 2018, 14:02
I to ma być przejaw Twojego, dla odmiany, profesjonalizmu w podejściu do klienta? :lol:
Jakby mi człowiek od IT powiedział, że ma "stawkę Warszawską" bo stosuje "technologię z wyższej półki", to bym go śmiechem zabił.
Rozumiem że Ty to czy Ci klient każe spawać elektrodą, migiem czy tigiem. To i tak dostaje taką samą cenę :mrgreen: Podobnie czy element palony czy frezowany to jedna stawka, bo nakład pracy taki sam, koszty też takie same.
Przechodząc do konkretów bo wyraźnie masz problemy z rozumowaniem. To że ktoś zrobi na od***rdol, byle jakimi narzędzami i w byle jaki sposób. To nie znaczy że mam się przejmować jego ceną. A że klient wbrew temu co mu się wydaje to na ogół nie zna się na tym co zamawia. To warto zaznaczyć że to nie jest cena za szajs.
Przykład z branży metalowej miałem kilka miesięcy temu. Babka zamówiła bramę suwaną za jakieś grosze (500-1500zł niepamiętam). Jak zobaczyłem montaż tej bramy to mi ręce opadły. Przyleciał gość 160cm i Pany pomóżcie montować i lać beton. No ale betoniarki nie ma ani on, ani babka, ani sąsiad...
Brama od góry to zrobiona całkiem dobrze pomimo że niebyt profesjonalnie elektrodą, ale podstawa co idzie w beton to dramat. Pospawane jakiekolwiek śmieci wpadły w ręce, łącznie z prowadnicą łańcucha od piły spalinowej. Która de fakto urwała się się w trakcie transportu.
Jeśli Ty emsc tak robisz to nic dziwnego że śmieszy Cię stwierdzenie "technologię z wyższej półki". Robić na od***rdol oby taniej :mrgreen: Tylko nic dziwnego że potem kasy nie ma. Bo za szajs nikt normalny nie zapłaci, chyba że z grzeczności. Ale już na pewno odradzi innym takiego wykonawcę.
emsc pisze:
14 wrz 2018, 14:02
Poza tym skąd wiesz kto do Ciebie dzwoni, czy szprotka czy ktoś kto może Cię wynająć do otwierania drzwi i będziesz z tego powodu bezmiernie szczęśliwy?
Jakiego otwierania drzwi??? Totalnie nie rozumiem co masz na myśli.

Awatar użytkownika

Yogi_
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Yogi_ » 14 wrz 2018, 15:52

strikexp pisze:niebyt profesjonalnie elektrodą

Przybliż nieprofesjonalność, proszę. I napisz gdzie nie spawa się elektrodą???
Pozdrawiam
Krzysiek

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 14 wrz 2018, 16:04

niebyt profesjonalnie elektrodą - znaczy się krzywa spoina i za dużo/mało jej w niektórych miejscach
Ogólnie elektroda dobra jest i sam mam 5kg czy 10kg elektrod. Ale spawanie nią wymaga sporej wprawy, a brama przed chodnikiem to jest raczej coś co każdy widzi z bliska.
bartuss1 pisze:
14 wrz 2018, 15:16
A to nie Ty mi pokazałeś jakąś zabawkę z allegro za 50 zł? Ze chciałbys taką "tylko że z metalu", nie określając z jakiego metalu
No to wtedy dopytujesz o szczegóły. Dlatego małe zlecenia są do kitu bo takie dogadanie marnuje mnóstwo czasu.
Zerknąłem na Twoją stronę. Na PW prześlę Ci kilka uwag odnośnie Twojej strony, żeby tutaj nie zaśmiecać . Bo jest kilka rażących błędów, które Ci na pewno nie pomagają.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 14 wrz 2018, 16:19

strikexp pisze:Bo jest kilka rażących błędów, które Ci na pewno nie pomagają.

dawaj, nie jestem specem od marketingu a inż mechanikiem, więc wszelkie uwagi mile widziane, ktoś mi tam kiedyś o pozycjonowaniu strony. Generalnie lubię proste strony bez wodotrysków, czyli kto, co i gdzie.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Autor tematu
JanŻelazny
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: JanŻelazny » 14 wrz 2018, 16:29

bartuss1 pisze:
14 wrz 2018, 15:16
A to nie Ty mi pokazałeś jakąś zabawkę z allegro za 50 zł? Ze chciałbys taką "tylko że z metalu", nie określając z jakiego metalu, domyślnie wziąłem pod uwagę stal, 2500 zł to nadal jest parę stówek, a robota jednostkowa na conajmniej 2 tygodnie - rozrysowac, dać na laser co nieco, nóż naostrzyć, dołozyć mechanizm nacisku z przekrzywionym nożem, żeby podczas docisku obcinało róg o promieniu jakimś tam, ale jak gilotyna a nie prasa itd itp, a jesli sie pomylę to calą zabawkę szlag trafi zanim zacznie obcinac cokolwiek, jesli wogóle, czyli coś a'la wynalazek, ktory niekoniecznie zadziała za pierwszym razem, czyli ryzyko. Pochwal sie jak już dostaniesz to cudo. Działające ma się rozumieć.
I nie jest to wykrawarka a okrawarka, Okrawamy coś z zewnątrz, wykrawamy wewnątrz.
Wysłałem zdjęcia prototypu, napisałem jaki będzie cięty materiał. Jeśli wykonanie tego malutkiego okrojnika zajęło by Ci aż 2 tygodnie to widać nie jesteś biegły w takich konstrukcjach ale spoko każdy robi w swoim zakresie specjalizacji.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 14 wrz 2018, 16:39

Oczywiscie ze 2 tyg - najpierw robisz projekt, potem zlecasz na laser, a koles od lasera widząc pare pierdów odsyła cię na za 3 - 4 dni, potem zamawiasz jakieś łozyska liniowe i wałki prowadnic,też czekasz kilka dni itd. ponieważ nóż jest prowadzony od góry liniowo a nie losowo podwieszony na wajchę i dopasowany jedynie do ścianek czy coś, to powinno mieć sens jak jak prasa w fabryce fiata w Tychach, ale z kinematyką gilotyny, std też nóz zorientowany pod katem do płaszczyzny XZ.
No chyba ze totalna odpierducha, to nie jestem biegły w takie klocki.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 14 wrz 2018, 16:51

bartuss1 pisze:
14 wrz 2018, 16:19
ktoś mi tam kiedyś o pozycjonowaniu strony
W 95% jest to naciąganie ludzi. Za duża konkurencja żeby osiagnąć coś za sensowne pieniądze. Jeśli mówi sie o realnym pozycjonowaniu to gadka jest taka:
- chcę być w pierwszej trójce wyników "obróbka CNC"
- No to 100.000zł miesięcznie płatne tylko za efektywne pozycjonowanie, albo reklama w Google 2.000zł/miesięcznie+za każde wyświetlenie 0,001zł+za każde kliknięcie 0,10zł. Ale reklama w google wyświetla się tylko tym co mają przeglądarkę Chrome i widać że to reklama
- no to chcę być na pierwszej stronie wyników
- No to 30.000zł miesięcznie, tak jak poprzednio płatne tylko jak jest efekt. Jak przez tydzień będzie na drugiej stronie to zmniejszamy proporcjonalnie kwotę.

Mam klienta co pozycjonuje się na szczycie google w niektórych mniej popularnych hasłach. Siedzi jedna osoba i pisze teksty tematyczne cały dzień. Do tego dorywczo pomaga jej kilka innych osób podsyłając materiały.

Dodane 3 minuty 15 sekundy:
JanŻelazny pisze:
14 wrz 2018, 16:29
Jeśli wykonanie tego malutkiego okrojnika zajęło by Ci aż 2 tygodnie
Nie napinać się Panowie. Ja takie teksty że to tyle nie trwa i nie kosztuje słyszę dość często. Tylko nie bardzo sobie przypominam żebym potem widział że coś dobrze zrobionego faktycznie mniej trwało :mrgreen: A koszt to każdy ma swój, ale nikt za darmo nie robi.

Autor tematu
JanŻelazny

Post napisał: JanŻelazny » 14 wrz 2018, 16:53

bartuss1 pisze:
14 wrz 2018, 16:39
Oczywiscie ze 2 tyg - najpierw robisz projekt, potem zlecasz na laser, a koles od lasera widząc pare pierdów odsyła cię na za 3 - 4 dni, potem zamawiasz jakieś łozyska liniowe i wałki prowadnic,też czekasz kilka dni itd. ponieważ nóż jest prowadzony od góry liniowo a nie losowo podwieszony na wajchę i dopasowany jedynie do ścianek czy coś, to powinno mieć sens jak jak prasa w fabryce fiata w Tychach, ale z kinematyką gilotyny, std też nóz zorientowany pod katem do płaszczyzny XZ.
No chyba ze totalna odpierducha, to nie jestem biegły w takie klocki.
Wysyłać na laser? Myślałem że masz cnc. Poza tym jak wliczasz wszelakie czekanie na wysyłki itp , jako swoją robotę, bo ta to zabrzmiało jakbyś sam musiał 2 tygodnie nad tym siedzieć. Chciałem Ci wysłać prototyp, pozostało by tylko to skopiować w staliwie. Ale już mam zamówiony podobny gotowy o tu
https://goo.gl/images/7Qstzp
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2018, 16:59 przez JanŻelazny, łącznie zmieniany 2 razy.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: IMPULS3 » 14 wrz 2018, 16:57

strikexp pisze:Dlatego małe zlecenia są do kitu bo takie dogadanie marnuje mnóstwo czasu.

Ty jesteś niezniszczalny jeśli chodzi o pisanie bzdur. Dziś byłem u stomatologa i za konsultacje odnośnie zeba (nie mojego) czy go leczyć czy wyrywać zapłacilem 80 zł. Dalej tłumaczyć?
I co mozna dogadać przez telefon? Że ktoś coś chce, bo na pewno nie dogadać wielkość pracy a tym bardziej wycenić a zwłaszcza oszacować z kim masz doczynienia. No ale nawet tego wpisu jednego z kolegów nie zrozumialeś.
Nie lepiej zacząć pisać bajki? Fantazję masz. :P

Autor tematu
JanŻelazny

Post napisał: JanŻelazny » 14 wrz 2018, 17:02

IMPULS3 pisze:
14 wrz 2018, 16:57
[ Dziś byłem u stomatologa i za konsultacje odnośnie zeba (nie mojego) czy go leczyć czy wyrywać zapłacilem 80 zł.
Ooo ciekawa sprawa żeby płacić za konsultację o nie swój ząb :&
Jak to wyglądało? Tak przy okazji twojego zęba spytałeś czy jak?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”