Prosty robot typu Delta contra kartezjański
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Re: Prosty robot typu Delta
Witam
Fajny projekt.
Jaką precyzję planujesz osiągnąć na tych silnikach krokowych?
Stosujesz jakieś sprzężenie zwrotne ?
Pozdrawiam
Tomasz
Fajny projekt.
Jaką precyzję planujesz osiągnąć na tych silnikach krokowych?
Stosujesz jakieś sprzężenie zwrotne ?
Pozdrawiam
Tomasz
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
Do sprzężenia potrzeba enkoderów albo liniałów, a Kamar nie uznaje takich fanaberiiTomasz_K pisze:Stosujesz jakieś sprzężenie zwrotne ?

-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 81
- Kontakt:
Dzięki, dokładnie

-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Dzień dobry, że tak napiszę i projekt jak najbardziej godzien podziwu
.. Mnie ciekawi inna rzecz, jak toto się później programuje ? Są jakieś specjalne postprocesory do popularnych camów?

-
- Posty w temacie: 6
programowanie to pikuś, programuje się przecież XYZ(+C w tym wypadku) tylko generator trajektorii musi to zrealizować przekształcając ruchy obrotowe 3 silników na ruchy liniowe końcówki w każdej z osi.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Kontakt:
Gdyby Kamar z jakiegoś niewyjaśnionego powodu postanowił zmienić wiarę i jednak założyć jakiś odczyt pozycji - można by pokusić się o programowanie typu "learn move"Steryd pisze:...programuje się przecież XYZ(+C w tym wypadku)...

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 13
Jak rozumiem taka konstrukcja to jest wymóg zamawiającego i musi wyglądać "innowacyjnie". Generalnie Kamar pewnie sobie zdaje sprawę że sztywność, szybkość, precyzja i siła była by znacznie lepsza w przypadku układu klasyczne trzy osie + oś C, nawet w przypadku chińskich śrubek kulowych. Robota typu ramie pewnie taniej jest kupić do modernizacji niż robić od zera. W tej delcie nie podoba mi się że te silniki będą pracowały w zakresie jednego obrotu co ograniczy rozdzielczość i w sumie moc. Kibicuje.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Kontakt:
Tu można się zdziwić. Kupić ramię w dobrym stanie nie jest tanio, a jeśli jest w słabym stanie (jak większość tanich ramion na rynku) to koszt doprowadzenia każdego "jointa" do stanu bezluzowości może być kosmicznyDOHC pisze: Robota typu ramie pewnie taniej jest kupić do modernizacji

Swego czasu interesowałem się ramionami i zrobiłem mały wywiad dochodząc niestety do wniosku, że te wszystkie KUKI z allegro i innych portali nadają się już tylko do przeróbki na ładowacze do paletowania worków z cementem z dokładnością +/- 1cm

A test dokładności jest banalnie łatwo zrobić pod warunkiem, że sprzedawane ramię jest podpięte do prądu i sprawne. Sprzedawcy też o tym wiedzą i często programują sami test w sposób identycznych ustawień jointów na poszczególnych punktach pomiarów. Wtedy pomimo luzów robot trafia w punkty bo operuje cały czas w tym samym zakresie co w pierwszym ustawieniu. Wystarczy zadać robotowi na każdym punkcie zmianę kąta wymuszonego na jednym joincie (wtedy musi skorygować pozostałe do pozycji odpowiadającej) i już się test rozjeżdża

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
DOHC , też mnie to martwi , długa dzwignia zmniejsza moment.
Druga sprawa co mnie martwi to rozdzielczość na końcu ramienia , chociażby z tego względu zrobiłbym przekładnie 1:5
Ale nie ma co gdybać , ja czekam na efekty i testy , osobiście zapalam się na kinematykę SCARA i będę chciał to ogarnąć.
Druga sprawa co mnie martwi to rozdzielczość na końcu ramienia , chociażby z tego względu zrobiłbym przekładnie 1:5

Ale nie ma co gdybać , ja czekam na efekty i testy , osobiście zapalam się na kinematykę SCARA i będę chciał to ogarnąć.