i tak zrobiony limiter (tu L+R) wystarcza,
A co z prowadnicami, śrubami ? - mało kto używa tu części klasy np. Rexroth - itd, itp...
Oj kolego nie doczytałeś
A czy hallotron to nie to samo co czujnik efektu halla?
Piszesz o czymś takim?
Jeśli masz mechaniczny luz na śrubach, to przy zmianach kierunku posuwu zawsze narzędzie uda się tam, gdzie zadziałają siły skrawania (luz się skasuje). I żaden układ pomiarowo/kontrolny tego nie zmieni.Avalyah pisze: ↑17 cze 2018, 18:15Liniały są dokładne, mój pokazuje do setki na chyba 30cm (mam wersję domyślną 0.005, można za kilkadziesiąt złotych 0.001). Na pewno są dokładniejsze niż właśnie śruby i prowadnice - ale przecież po to by były te liniały, żeby luz śruby przynajmniej nie miał znaczenia, tylko krzywa konstrukcja (bo podobno na prowadnicach hiwin luzów nie ma)![]()
I proszę czytać ze zrozumieniem, nie piszę, że tak byłoby lepiej, tylko pytam gdzie jest trudność. Więc komentarze, żebym zrobił i się pochwalił brzmią, jakbym komuś wszedł na ambicję.
No ale dobra, odpuszczę już bo widzę to jakiś temat tabu (pomijając, że offtop) i już dostaję na PW dziwne wiadomości.
FTW pisze:Jeśli chodzi o dokładność tych liniałów z ali, jesteś w stanie to jakoś zweryfikować? Tj. czy to co pokazuje równa się tej drodze, która została pokonana?
Mętlik miałem.. ale już ogarnąłem... docelowo będzie albo na transoptorach ale to będę musiał sobie układziki porobić żeby to na 24v działało.. a szwenda mi się trochę takich transoptorów z starych drukarek.. Albo tak jak piszesz na Hall'ach. A na cito to chyba z elektronicznego nabędę mechaniczne krańcówki za parę złotych żeby maszynę odpalić na szybko...kwarc pisze: ↑22 cze 2018, 11:49Sorki panowie ale rozdmuchaliscie temat założycielowi . Teraz według cześci musi zakladac liniały ....
Nie wdając sie w dalsze dyskusje bo i poco ? Ja postawiłbym jako krańcówke na transoptor szczelinowy albo na czujnik halla . W dalszej cześci dyskusji niechce uczestniczyc bowiem jest to już bełkot .
mam też nadzieje że autor tematu ma swój rozumi dobrze wybierze .
Moja oferta z czujnikami halla do testów jest jak najbardziej aktualna.Bronsonboss pisze: ↑22 cze 2018, 13:53docelowo będzie albo na transoptorach ale to będę musiał sobie układziki porobić żeby to na 24v działało.. a szwenda mi się trochę takich transoptorów z starych drukarek.. Albo tak jak piszesz na Hall'ach. ...............
Chociaż mawia się że prowizorki najdłużej wytrzymują..![]()
rdarek pisze:Moja oferta z czujnikami halla do testów jest jak najbardziej aktualna.
A pomysł na układziki do transoptorów już podawałem są po kilka - kilkanaście złotych