Czujniki indukcyjne - pytania

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
Bronsonboss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 160
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Cedry Wielkie

Czujniki indukcyjne - pytania

#1

Post napisał: Bronsonboss » 12 cze 2018, 13:02

Cześć...
Przymierzam się powoli do zakupu czujników indukcyjnych do użycia jako krańcówki w moim projekcie frezareczki...
Sterowanie na razie LinuxCNC, płytka to typowy chiński klon OptoBOBa..

Przeglądając informacje o czujnikach, ich rodzaje, mam coraz więcej wątpliwości jakie wybrać..
pomijam już parametry NPN czy PNP i NC/NO ale chodzi mi o odległość wykrywania przeszkody i ekranowanie

Wymyśliłem sobie że czujniki zamontował bym np w osi X w bokach bramy, tak żeby ich lico nie wystawało poza płytę alu.. jak dobrze zrozumiałem to do takiego montażu muszę mieć czujniki ekranowane ?? \
Jak ma się odległość wykrywania elementu podawana w specyfikacji czujników ?? wartość podawana jest dla stali ?? czy dla aluminium (element wykrywany wykonany z aluminium) wartość odległości wykrywania się dużo zmieni ??? Gdzieś w internetach znalazłem informację że dla aluminium to jest 0,4 * parametr odległości wykrywania podawany w specyfikacji czujnika.. prawda to??

Znowu na portalu naszych wschodnich przyjaciół często z czujnikami w komplecie są okrągłe magnesiki. Z czego to wynika ??? Opis mówi że czujnik indukcyjny ale patrząc na dołączony magnesik powiedziałbym że jednak magnetyczny...

Jaką odległość wykrywania założyć dla maszyny z ruchami do max 4000mm/min ??




rdarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 10
Posty: 988
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Czujniki indukcyjne - pytania

#2

Post napisał: rdarek » 12 cze 2018, 13:10

Bronsonboss pisze:
12 cze 2018, 13:02
Znowu na portalu naszych wschodnich przyjaciół często z czujnikami w komplecie są okrągłe magnesiki. Z czego to wynika ??? Opis mówi że czujnik indukcyjny ale patrząc na dołączony magnesik powiedziałbym że jednak magnetyczny...
Są to czujniki halla, magnesiku nie wysyłają, są jakieś ograniczenia prawne.
Jak chcesz to mam takie NJK-5002C możesz potestować :wink:

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 2025
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Czujniki indukcyjne - pytania

#3

Post napisał: Yarec » 12 cze 2018, 13:13

Bronsonboss pisze:czujników indukcyjnych do użycia jako krańcówki

Czy to aby nie przerost formy nad treścią ?

rdarek - to względy bezpieczeństwa (np. detonacja TNT magnetykiem)
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


Autor tematu
Bronsonboss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 160
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Cedry Wielkie

Re: Czujniki indukcyjne - pytania

#4

Post napisał: Bronsonboss » 12 cze 2018, 13:45

w sumie mógłbym po testować.. ale czy ten magnesik jest potrzebny ??
wg informacji znalezionych - TU - wychodzi że nominalną odległość wykrywania tj np 10mm muszę pomnożyć przez 0,4 w przypadku aluminium.. Mowa oczywiście o standardowych czujnikach indukcyjnych a nie dedykowanych do metali nie żelaznych..
Wtedy będę w stanie takim czujnikiem wykrywać element z ALU z odległości 4mm


rdarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 10
Posty: 988
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Czujniki indukcyjne - pytania

#5

Post napisał: rdarek » 12 cze 2018, 14:29

Yarec pisze:
12 cze 2018, 13:13
rdarek - to względy bezpieczeństwa (np. detonacja TNT magnetykiem)
Tak wiem, że względy bezpieczeństwa tak jak i transport baterii poza urządzeniem. Tylko TNT również jest wyłączone z takiego transportu więc teoretycznie nie ma czego detonować :mrgreen:
Jest jeszcze wiele wyłączeń z transportu pocztowego, lotniczego czy kurierskiego, nie sposób tego wszystkiego spamiętać
Bronsonboss pisze:
12 cze 2018, 13:45
w sumie mógłbym po testować.. ale czy ten magnesik jest potrzebny ??
Tak przy czujniku halla jest to niezbędne wykrywa on bowiem pole magnetyczne.
Indukcyjne wyglądają tak samo i nie potrzebują magnesu.


Autor tematu
Bronsonboss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 160
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Cedry Wielkie

Re: Czujniki indukcyjne - pytania

#6

Post napisał: Bronsonboss » 12 cze 2018, 16:05

rdarek pisze:Tak przy czujniku halla jest to niezbędne wykrywa on bowiem pole magnetyczne.
Indukcyjne wyglądają tak samo i nie potrzebują magnesu.

Czyli można założyć że wszędzie tam gdzie w opisie jest że czujnik niby indukcyjny ale w zestawie jest magnesik to są czujniki halla

Ten czujnik NJK-5002C który masz Darku to czujnik Halla no nie ??? no a np w sklepie Botland ten czujnik opisany jest jako czujnik indukcyjny w tytule ale już w opisie jest informacja że reaguje na pole magnetyczne....
To samo jest w większości opisów na Ali..

Na początku myślałem o zwykłych, mechanicznych krańcówkach, jednak mam wrażenie, patrząc na doświadczenia z mojej małej frezareczki że indukcyjne będą mniej podatne na zanieczyszczenie i pewniejsze w działaniu...


rdarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 10
Posty: 988
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Czujniki indukcyjne - pytania

#7

Post napisał: rdarek » 12 cze 2018, 16:51

Bronsonboss pisze:
12 cze 2018, 16:05
Czyli można założyć że wszędzie tam gdzie w opisie jest że czujnik niby indukcyjny ale w zestawie jest magnesik to są czujniki halla
Indukcyjny również powinien zareagować na magnes .... więc nie wiadomo?
Bronsonboss pisze:
12 cze 2018, 16:05
Ten czujnik NJK-5002C który masz Darku to czujnik Halla no nie ??? no a np w sklepie Botland ten czujnik opisany jest jako czujnik indukcyjny w tytule ale już w opisie jest informacja że reaguje na pole magnetyczne....
To samo jest w większości opisów na Ali..
tutaj się nie wypowiem:
ale opis z ali: "10pcs NJK-5002C NPN NO 10mm Hall Effect Sensor Proximity Switch DC 6~36V Inductive Proximity Sensor Switch High Quality "
banggood: "NJK-5002C Hall Sensor Proximity Switch NPN 3-wires Normally Open Type"

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 2025
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Czujniki indukcyjne - pytania

#8

Post napisał: Yarec » 12 cze 2018, 23:32

Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 2025
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Czujniki indukcyjne - pytania

#9

Post napisał: Yarec » 13 cze 2018, 09:53

Przepraszam za wczorajsze wpisanie "litanii" linków ale:
drodzy Forumowicze poznawajcie najpierw podstawy
a dopiero potem rozpoczynajcie dyskusje "o du*** Maryni" posługując się argumentacją rodem z portali handlowych gdzie na ogół piszą co chcą a konsument przyjmuje to bezkrytycznie - przykro gdy z tego taka "prowokacja" (zwykle tak jest).
Ta sytuacja ciągle się powtarza a potem prowadzi nawet do "bana" poszczególnych "delikwentów" (choć to określenie dotyczy osobę oskarżoną w sądzie)
Wiedza jest niestety konieczna do podejmowania działań określonej natury.
bo: "gdybaniem bo foróm pisze" czasami wręcz powala !!
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


rdarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 10
Posty: 988
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Czujniki indukcyjne - pytania

#10

Post napisał: rdarek » 13 cze 2018, 13:08

Yarec pisze:
13 cze 2018, 09:53
Przepraszam za wczorajsze wpisanie "litanii" linków ale:
drodzy Forumowicze poznawajcie najpierw podstawy
Yarec nie wiem co mam Ci odpisać. Czuję, że pijesz do mnie osobiście.
Podstawę tych czujników znam i posiadam je, jednak nie rozkładam ich konstrukcji na czynniki pierwsze. To, że sprzedawcy wypisują często bzdury to inna sprawa i nie chce mi się w to wnikać.
Wykazałem tylko, że czujnik o tym samym symbolu różni sprzedawcy różnie opisali kto ma rację i pisze prawdę nie wiem. kłopotem w tym wszystkim jest to, że czujnik halla jak i indukcyjny mają identyczną obudowę. Łatwo wprowadzić kogoś w błąd. Z mojej strony była tylko oferta użyczenia koledze czujnika o konkretnym symbolu (spisanym z etykiety) do testów. Jeśli nasza wymiana zdań Cię uraziła to już twoje zmartwienie. Myślę, że regulaminu forum nie naruszyliśmy.

A tak dodatkowo poza tematem "Re: Jaki mozliwy do uzyskania posuw?" gdzie się jeszcze poleciałeś poskarżyć? Może chcesz z tego forum elektrodę zrobić :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”