Frezarko-wiertarka ZX7016 ''ZOSIA''
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 30
Re: Frezarko-wiertarka ZX7016 ''ZOSIA''
Totalna loteria. Mam trzy chińskie i nie ma tragedii w stylu 0.5mm ale same szczęki schodzą się raz równo a raz nie i bicie wtedy widać gołym okiem. No ale poprawisz i jest ok. Mam też precyzyjnego bisona i w nim za każdym razem jest tak jak trzeba.
czilałt...
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 124
Pytanie czy to uchwyt krzywy czy wiertło wygięte
Ja swoje chińskie powyginałem tak przy wierceniu że już nie sprawdzam nawet bicia tylko celuję w otwór zrobiony punktakiem.
Co do tego uchwytu, chyba wspominałem że zamontowałem go w tokarce i od razu odmontowałem bo uginał się pod własnym ciężarem. To są bieda-uchwyty do wiercenia dziur a nie otworów
Zresztą niezbyt sobie nawet wyobrażam dokręcenie ręką dużego wiertła. To trzeba zrobić kluczem i to mocno.

Co do tego uchwytu, chyba wspominałem że zamontowałem go w tokarce i od razu odmontowałem bo uginał się pod własnym ciężarem. To są bieda-uchwyty do wiercenia dziur a nie otworów

Zresztą niezbyt sobie nawet wyobrażam dokręcenie ręką dużego wiertła. To trzeba zrobić kluczem i to mocno.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
Sorry że to pisze ale albo nie masz pojęcia o robocie i po prostu niszczysz narzędzia, albo masz takiego pecha że trafia ci sie najgorszy bubel jaki tylko może.strikexp pisze: ↑16 maja 2018, 14:47Pytanie czy to uchwyt krzywy czy wiertło wygięteJa swoje chińskie powyginałem tak przy wierceniu że już nie sprawdzam nawet bicia tylko celuję w otwór zrobiony punktakiem.
tego typu uchwyty zaciskają się same (tanie nawet za bardzo). Może ci się konik uginał w tej twojej tokareczce bo raczej na pewno nie standardowy stożek mk2
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 31
Witam
Odnośnie stożka MK2 w ZX7016 "Zosia".
Jak wymontować ten stożek maszynowy?
Jakich dokładności mogę się spodziewać po tej wiertarko-frezarce? Mam ją i mam odchył na futerku rzędu 0,05mm a na wiertle 0,1mm i nie wiem czego to problem?
Odnośnie stożka MK2 w ZX7016 "Zosia".
Jak wymontować ten stożek maszynowy?
Jakich dokładności mogę się spodziewać po tej wiertarko-frezarce? Mam ją i mam odchył na futerku rzędu 0,05mm a na wiertle 0,1mm i nie wiem czego to problem?
Jeśli nie możesz zrobić czegoś dokładnie, zrób to regulowane.
-
Zapewne chiński, Dlatego chcę zakupić inny na stożek MK2, tylko nie wiem czy nie będę musiał wymienić w maszynie.
Myślałem o czymś tego typu:
Komplet
Komplet 2
(Mam na dzieję iż nie ganiają tutaj za wstawianie linków z Alledrogo. Jeśli tak to z góry przepraszam ale nie mam innego odniesienia)
Myślałem o czymś tego typu:
Komplet
Komplet 2
(Mam na dzieję iż nie ganiają tutaj za wstawianie linków z Alledrogo. Jeśli tak to z góry przepraszam ale nie mam innego odniesienia)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 124
Samo wiertło też nie jest proste jeśli nie produkcji renomowanej firmy. Sprawdź czujnikiem zegarowym wewnętrzna stronę stożka we wrzecionie. A co dalej to wina słabego wyposażenia.
Samo wrzeciono można jeszcze poprawić montując markowe łożyska. Ale nie oszukujmy się, ZX7016 to tania chińszczyzna i nie jest przeznaczona do obróbki 0,01mm.
Daruj sobie niemarkowe uchwyty, różnica kosztu do przełknięcia a uchronisz się od problemów jakich ja doświadczyłem. Od razu Ci mówię że najlepiej kupić oprawkę zaciskową bison-bial czy jak tam się zwie ten zakład z nimi połączony.
Uchwytu wiertarskiego nie zmieniałem u siebie ponieważ uważam że jest bardzo dobry. Jakbym chciał kupić lepszy to musiałbym za niego dać pewnie z 200zł a nie jakieś śmieszne 40zł.
Samo wrzeciono można jeszcze poprawić montując markowe łożyska. Ale nie oszukujmy się, ZX7016 to tania chińszczyzna i nie jest przeznaczona do obróbki 0,01mm.
Daruj sobie niemarkowe uchwyty, różnica kosztu do przełknięcia a uchronisz się od problemów jakich ja doświadczyłem. Od razu Ci mówię że najlepiej kupić oprawkę zaciskową bison-bial czy jak tam się zwie ten zakład z nimi połączony.
Uchwytu wiertarskiego nie zmieniałem u siebie ponieważ uważam że jest bardzo dobry. Jakbym chciał kupić lepszy to musiałbym za niego dać pewnie z 200zł a nie jakieś śmieszne 40zł.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 10
tdx pisze:Myślałem o czymś tego typu:
Co do chińskich oprawek to obejrzyj sobie ten filmik z tanimi uchwytami wiertarskimi jest jeszcze gorzej.
-
Czyli co polecacie aby poprawić dokładność tej frezarki?
Niby to mało, ale chcę dążyć do perfekcji i zobaczyć ile z niej wyciągnę
Niby to mało, ale chcę dążyć do perfekcji i zobaczyć ile z niej wyciągnę