LinuxCNC - szybkie ustawianie offsetu dla Z...
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
Re: LinuxCNC - szybkie ustawianie offsetu dla Z...
Dziś pościłem program z jednym narzędziem, było ono już wcześniej zmierzone, zero ustawione ale musiałem przerwać program bo krok zgubił, wiec bazowanie, zero i pościłem program od kolejnej operacji (tym samym narzędziem bez wywołania t1 m6 w kodzie) od razu pojechał na punkt pomiaru i bez mierzenia na z bezpieczne materiału, oczywiście po drodze był czujnik, to już go nie ma bo zrobił kolizje.
coraz bardziej mam dość tego pingwina.
coraz bardziej mam dość tego pingwina.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
nie rozumiem jak mogło pojechać na pomiar bez jego wywołania
i dlaczego procedura nie wygląd tak > Z góra na max i najazd nad czujnik
osobiście po takich sytuacjach uruchamiam program na poj. blok. i zmniejszam posuw na suwaku jak najedzie na punkt i zacznie prawidłowo frezować to dopiero 100% i automat puszczam
i dlaczego procedura nie wygląd tak > Z góra na max i najazd nad czujnik
osobiście po takich sytuacjach uruchamiam program na poj. blok. i zmniejszam posuw na suwaku jak najedzie na punkt i zacznie prawidłowo frezować to dopiero 100% i automat puszczam
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
Wywołanie było na samym początku kodu, ale ja mu kazałem od kolejnej operacji gdzie takiego wywołania nie było a mimo to pojechał.
-
- Posty w temacie: 8
Rozumiem ale nie rozumiem czemu
nasze zabiegi sprzęgły funkcje m6 z procedura odjazdu do punktu wymiany a następnie do pomiaru i nic innego nie może jej wywołać.... własnie ! przed pomiarem powinno jechać zawsze na punkt wymiany zatrzymać się.. zmieniasz narzędzie jest okienko czy kontynuować
zobacz mój film -- tak od 27min do końca ... tam jest program test. do wymiany i przed np. t2 m6 jest tylko Z10.. mimo to odjazd jest wyższy (bo ten odjazd jest programowany w tym co dodawaliśmy do linuxa żeby pomiar działał)
nasze zabiegi sprzęgły funkcje m6 z procedura odjazdu do punktu wymiany a następnie do pomiaru i nic innego nie może jej wywołać.... własnie ! przed pomiarem powinno jechać zawsze na punkt wymiany zatrzymać się.. zmieniasz narzędzie jest okienko czy kontynuować
zobacz mój film -- tak od 27min do końca ... tam jest program test. do wymiany i przed np. t2 m6 jest tylko Z10.. mimo to odjazd jest wyższy (bo ten odjazd jest programowany w tym co dodawaliśmy do linuxa żeby pomiar działał)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)

-
- Posty w temacie: 17
- Kontakt:
Walczyłem dziś z obciąganiem tarczy szlifierki i przy G92 miałem podobnie cudaczne objawy.
Pomogła zamiana sposobu zerowania osi. Zamiast g92 można dać G10 L20 P1 z0.00
Pomogła zamiana sposobu zerowania osi. Zamiast g92 można dać G10 L20 P1 z0.00
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Nawet po zmianie g92 błąd się powtarza. U mnie również działa tak samo jak u kolegi wyżej .
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Wczoraj w końcu zebrałem się że po testować opcję mierzenia długości narzędzia, obejrzałem film Adama chyba ze 2 razy, kilka razy przestudiowałem wątek..
Ogólnie używam LinuxCNC z GUI Gmoccapy. Zaimplementowałem praktycznie wszystko z konfigów które Adam udostępnił, nawet zmieniłem GUI na Axis. Testy wyglądały mniej więcej tak:
Odpalenie maszyny, home'owanie, ustawienie ofsetów dla G54 z Z na 0 materiału, potem kilka wymian narzędzi.
Czy po pomiarze długości narzędzia powinna zmienić mi się wartość Z przy tym narzędziu w tabeli narzędzi ??
Ogólnie używam LinuxCNC z GUI Gmoccapy. Zaimplementowałem praktycznie wszystko z konfigów które Adam udostępnił, nawet zmieniłem GUI na Axis. Testy wyglądały mniej więcej tak:
Odpalenie maszyny, home'owanie, ustawienie ofsetów dla G54 z Z na 0 materiału, potem kilka wymian narzędzi.
Czy po pomiarze długości narzędzia powinna zmienić mi się wartość Z przy tym narzędziu w tabeli narzędzi ??
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Polecam przeczytać punkt 3.1
http://linuxcnc.org/docs/html/gui/axis.html
a zwłaszcza ostrzeżenie:
"Warning Do not use Run From Selected Line if your g code program contains subroutines."
a z tego co widzę to takie coś chcecie odwalić:
u mnie odwalenie takiego czegoś robi następująca rzecz:
maszyna leci wymianę każdego narzędzia przed linijka od jakiej chce uruchomić,
ale że wymianę narzędzia mam z przodu frezarki (ręczną) a czujnik długości z tylu,
to maszyna na powrocie z pozycji czujnika zamiast podjechać najpierw w górę a później w przód to jedzie sobie po skosie,
http://linuxcnc.org/docs/html/gui/axis.html
a zwłaszcza ostrzeżenie:
"Warning Do not use Run From Selected Line if your g code program contains subroutines."
a z tego co widzę to takie coś chcecie odwalić:
u mnie odwalenie takiego czegoś robi następująca rzecz:
maszyna leci wymianę każdego narzędzia przed linijka od jakiej chce uruchomić,
ale że wymianę narzędzia mam z przodu frezarki (ręczną) a czujnik długości z tylu,
to maszyna na powrocie z pozycji czujnika zamiast podjechać najpierw w górę a później w przód to jedzie sobie po skosie,