LinuxCNC - szybkie ustawianie offsetu dla Z...

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

Johnny
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 243
Rejestracja: 24 sty 2010, 19:08
Lokalizacja: Dębica

#81

Post napisał: Johnny » 13 wrz 2013, 16:22

anajper uziem maszyne na szybko np do kaloryfera i wykonaj testy - myśle, że kolega syntetyczny ma rację



Tagi:


jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 23
Posty: 1027
Rejestracja: 25 mar 2011, 20:16
Lokalizacja: Radomsko

#82

Post napisał: jacek-1210 » 15 wrz 2013, 21:37

Po pierwsze: upgrade do wersji 2.6. Wersja 2.5 nie obsłuży prawidłowo
"REMAP=M6 modalgroup=6 ngc=change_tool"

REMAP=M6 działa od wersji 2.6, wersje 2.5 i niżej -jak pamiętam miały pomiar robiony inaczej, ale wycofano się z tego i od v.2.6 jest REMAP
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 5304
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#83

Post napisał: adam Fx » 25 cze 2017, 05:37

Cześć chciałem odświeżyć temat Ręcznej wymiany narzędzia z automatycznym pomiarem.
Niestety link do inst. Kolegi Syntetycznego nie działa - może ktoś poratuje?
A może pojawiło się coś nowego w temacie? np. u zagranicznych kolegów i podrzucicie linka do jakieś sprawdzonej instr.
np. tu gość fajnie sobie to ogarnął ale nie specjalne chwali się jak
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#84

Post napisał: syntetyczny » 26 cze 2017, 08:07

Stronę zmieniłem i od razu, że nie działa :PLink do google docs
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 5304
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#85

Post napisał: adam Fx » 26 cze 2017, 09:53

Dzięki :) będę walczył z najbliższym czasie .
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


tomala89
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 67
Rejestracja: 23 lis 2014, 18:15
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

#86

Post napisał: tomala89 » 31 paź 2017, 19:19

Panowie potrzebuję małej pomocy. Pomiar mi działa rewelacyjnie, ale jest jeden mały problem gdy wrzucam obojętnie jaki gcode (z kilkoma narzędziami) obiekt który mam zamiar wyfrezować nie ustawia mi się na Z0 tylko dużo poniżej ustawionego offsetu Z.

Zrobiłem zdjęcie telefonem, ustawienia frezarki Z0 Y0 X0
Obrazek


Może to coś pomoże:
Oś Z

Kod: Zaznacz cały

[AXIS_2]
TYPE = LINEAR
HOME = 83.0
MAX_VELOCITY = 59.375
MAX_ACCELERATION = 600.0
STEPGEN_MAXACCEL = 750.0
SCALE = 400.0
FERROR = 1
MIN_FERROR = .25
MIN_LIMIT = 0.0
MAX_LIMIT = 83.001
HOME_OFFSET = 83.000000
HOME_SEARCH_VEL = -30.000000
HOME_LATCH_VEL = 1.250000
HOME_SEQUENCE = 0

Kod: Zaznacz cały

change_tool
o<change_tool> sub
M6
M73
G21
G90
(; tool changed - move to toolensor)
G53 G0 Z83
G53 G0 X #<_ini[toolsensor]x> Y #<_ini[toolsensor]y>
G53 G0 Z #<_ini[toolsensor]z>
G91
G38.3 Z #<_ini[toolsensor]maxprobe> F200
G38.4 Z10 F1
G90
G92 Z[#1000-#5223]
G53 G1 Z #<_ini[after_change_position]z> F1300
G53 G0 X #<_ini[after_change_position]x> Y #<_ini[after_change_position]y>
o<change_tool> endsub
m2 


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Posty: 13966
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#87

Post napisał: kamar » 01 lis 2017, 07:28

Nie wiem co to za ustawianie narzędzia i analizować mi się nie chce, ale tak na szybko to maszyna zostaje do pracy w G53. A to dobrze nie jest.
:)


tomala89
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 67
Rejestracja: 23 lis 2014, 18:15
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

#88

Post napisał: tomala89 » 01 lis 2017, 09:47

kamar pisze:Nie wiem co to za ustawianie narzędzia i analizować mi się nie chce, ale tak na szybko to maszyna zostaje do pracy w G53. A to dobrze nie jest.
Postaram się zmienić ustawienia osi Z i w pliku change_tool zmienię

z G53 G0 Z83 na G53 G0 Z0 myślę, że powinno pomóc.

Dzięki


szatri
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 10
Posty: 65
Rejestracja: 23 lut 2011, 15:12
Lokalizacja: Zamość

Re:

#89

Post napisał: szatri » 15 lut 2018, 20:12

adam Fx pisze:
18 cze 2013, 20:25
to wywala że G53 G0 X #<_ini[toolsensor]x> Y #<_ini[toolsensor]y> niezdefiniowanie tak jak by nie chciało czytać teko co dopisałem w pliku moja_frezarka.ini
[TOOLSENSOR]
X = 938
Y = 588
Z = -70
i o co tu chodzi?
Mam podobny problem, funkcja m73 juz działa w wersji 2.7.12
, ale krzyczy ze:

Kod: Zaznacz cały

Nazwany porametr #<_ini[toolsensor]x> nie zdefiniowany
Plik ini tak wygląda:

Kod: Zaznacz cały

[RS274NGC]
PARAMETER_FILE       = linuxcnc.var
# required NativeCAM item :
SUBROUTINE_PATH = ncam/my-stuff:ncam/lib/mill:ncam/lib/utilities:/home/cnc/linuxcnc/configs/suby:/usr/share/linuxcnc/ncfiles/ngcgui_lib:/usr/share/linuxcnc/ncfiles/ngcgui_lib/utilitysubs
#:/home/cnc/linuxcnc/nc_files

REMAP=M6 modalgroup=6 ngc=change_tool

[...]

[HAL]
HALFILE = frezarka.hal
HALFILE = custom.hal

POSTGUI_HALFILE = custom_postgui.hal
POSTGUI_HALFILE = spindle_to_pyvcp.hal
HALUI = halui


[TRAJ]
AXES = 4
COORDINATES = X Y Z A
LINEAR_UNITS = mm
ANGULAR_UNITS = degree
CYCLE_TIME = 0.010
DEFAULT_VELOCITY = 2.00
MAX_VELOCITY = 85.00

[toolsensor]
X = 1800
Y = 300 
Z = -130
MAXPROBE=-60 
# abort change if no toolsensor contact after this probe distance

[after_change_position]
X = 2005
Y = 500
Z = 10

[EMCIO]
EMCIO = io
CYCLE_TIME = 0.100
TOOL_TABLE = tool.tbl
TOOL_CHANGE_POSITION = 2005 500 10

[...]

[HALUI]
MDI_COMMAND =o<tool_probe>call
dwa pliki change_tool i tool_probe siedzą w suby

Tak się dzieje jak wcisnę guzik tool probe lub w mdi wpisze t2 m6, macie pomysł co tu nie trybi.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 5304
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: LinuxCNC - szybkie ustawianie offsetu dla Z...

#90

Post napisał: adam Fx » 16 lut 2018, 11:05

Proponuje ... najpierw kropka w kropkę wzoruj się na moim działającym configu (frezarka-kolumnowa) a jak zdziała to kombinuj ze zmiennymi ścieżkami itd. tak jak masz u siebie... wtedy łatwiej dojdziesz czemu nie działa

Dodane 1 minuta 12 sekundy:
wiesz jak to w Linuxie wystarczy gdzieś wielkość liter inna i już nie działa
Załączniki
conf .rar
(2.02 MiB) Pobrany 175 razy
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”