waluś pisze:Sprawdzałem na tym kalkulatorze https://enterius.eu/wsparcie/kalkulator ... wodow-led/ i dla przewodów 1,5mm2 nie było dużych spadków przy tych mocach. Zasilacze chciałem dać w skrzynce w przedpokoju żeby był do nich łatwy dostęp. Tych metrów instalacji 12V biegnących od zasilaczy do LEDów będzie u mnie malutko. Od każdego zasilacza będzie raptem 3 do 8m max.
to co teraz napiszę będzie herezją

a jest to herezja gdyż należy, aby być w zgodzie ze sztuką, trochę policzyć i teoretycznie przy niskim napięciu 12V zasilacze 230v/12V umieścić jak najbliżej odbiorników... ale praktyka pokazuje ...jak napisałem powyżej .
zasilanie z "dwóch stron"jest jak najbardziej OK .
blisko zasilacza w obwodzie 12 umieścił bym bezpiecznik na 12V i to "samochodowy " to jest rozwiązanie mało estetyczne... lub lepiej zasilacze 12V z zabezpieczeniem wyjścia tak by przy zwarciu na wyjściu odłączały zasilanie a nie przechodziły do stabilizacji prądu . w hurtowniach wiedzą o co chodzi. te zasilacze będą o parę złotych droższe ale za to zdecydowanie bezpieczniejsze.
A tak na marginesie to temat zasilaczy do LED-ów, to temat na małą broszurę. Ledy wymagają dość dokładnej stabilizacji prądu a w kiepskich czytaj tanich zasilaczach z tym raczej słabo. efekt jest taki że zabudowane ledy się palą (przepalają) i wszyscy narzekają na ich jakość a wina jest po stronie zasilaczy ...
spokojnej majówki życzę