- silniki krokowe 12.5Nm 7.8A o indukcyjności 4mH (tyle mam w swoich 6.9Nm 6A i są wystarczająco dynamiczne nawet na śrubach trapezowych). Zasilać będę napięciem ok. 80-90V (6.9Nm zasilam napięciem ok. 64V i się nie grzeją nawet podczas dłuższej pracy).
Kamar pisał, że swoje 12.5Nm zasila 70-ma Voltami jednak myślę że spokojnie można będzie dać 80V, a może nawet 90V gdyby dać radiatory na silniki i jakieś wymuszone chłodzenie. Co o tym myślicie?
- Sterowniki polskiego producenta (tym razem nie Zelrp, ponieważ z tego co wiem to póki co nie robi tych większych sterowników na 7.8A). Sterowniki mają możliwość zasilania napięciem nawet do 100V, a prąd maksymalny to 7.8A więc na 80V sterownik nie powinien być przeciążony.
- Przełożenie raczej 1:1 na paskach z racji dużych silników i małych prędkości obróbki więc spadek momentu nie powinien być jakiś drastyczny, a że koledzy już przerabiali grzmoty takie jak ja i jak mówią że silnik 12.5Nm jest wystarczający to nie widzę powodu aby szukać innych rozwiązań. Paski ze względu na to, że jakoś sprzęgła do mnie nie przemawiają.
- Paski HTD o module 5 i szerokości 15mm. Koła zębate mocowane na tulejach rozprężno zaciskowych, samocentrujących tybu BK80 (zastosowałem w poprzedniej frezarce i działają super - żadnych klinów, śrubek dociskowych. Po prostu czysto, sucho i pewnie

- Trafo: tutaj sam nie wiem jakie zakupić? Przy silnikach 6.9Nm 6A toroid 800W radzi sobie bardzo dobrze. Tutaj sam nie wiem czy brać 1KW czy większy? A może 800W będzie OK? Tak na szybko licząc to 1KW powinno być OK, ponieważ w pinoli Z-ki nie potrzeba dużego i mocnego silnika. Nawet nie wiem czy będę mógł zastosować ten sam toroid do zasilania mniejszego silnika, ponieważ przykładowo jak zastosuję trafo 1KW o napięciu 60V to na zasilaczu powinno być ok. 85 VDC. Przyjmując maksymalne obciążenie dla dwóch sterowników tzn (2x7.8A) x 60V to wychodzi że 1KW powinno być w sam raz a i tak słabszego silnika nie mogę zasilić takim napięciem bo zapewne pójdzie z dymem. Nie wiem czy dobrze myślę, ale być może będę potrzebował drugiego mniejszego trafa np 400W do zasilania mniejszego silnika. Muszę porównać koszt zakupu drugiego trafa i zasilacza do różnicy w kosztach pomiędzy trzecim zestawem z mocniejszym trafem na silnik 12.5Nm a zestawem np do silnika 6.9Nm i wtedy wyjdzie czy taki zabieg się opłaca.