szczotki silnika dc minilathe
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
Re: szczotki silnika dc minilathe
No nawet lepiej bo coś mi nie pasowało w tym schemacie.
Jak to jest silnik na 230V DC, to możesz kupić regulator mocy na tyrystorze oraz mostek graetza. I mieć w ten sposób prowizorkę jednokierunkową ale działającą.
Mostek kosztuje z 5-10zł, regulator 20-30zł na allegro.
W tym celu sprawdź czy masz mostek graetza albo duże diody w tym układzie.
Jak to jest silnik na 230V DC, to możesz kupić regulator mocy na tyrystorze oraz mostek graetza. I mieć w ten sposób prowizorkę jednokierunkową ale działającą.
Mostek kosztuje z 5-10zł, regulator 20-30zł na allegro.
W tym celu sprawdź czy masz mostek graetza albo duże diody w tym układzie.
-
- Posty w temacie: 7
Hej.
Jak zmieści się silnik 3 fazowy to po co się męczyć ?
Silnik z falownikiem i po sprawie .
Jaka jest średnica silnika ?
pzd.
Jak zmieści się silnik 3 fazowy to po co się męczyć ?
Silnik z falownikiem i po sprawie .
Jaka jest średnica silnika ?
pzd.
Mane Tekel Fares
-
1. Bo silnik z falownikiem kosztuje tyle co połowa nowej tokarki 
2. Bo konstrukcja ledwo wytrzymuje silnik szczotkowy
3. Nie ma miejsca, silnik ma około fi 100-120, chociaż da się zamontować od tyłu dowolnej wielkości bydle.

2. Bo konstrukcja ledwo wytrzymuje silnik szczotkowy
3. Nie ma miejsca, silnik ma około fi 100-120, chociaż da się zamontować od tyłu dowolnej wielkości bydle.
-
- Posty w temacie: 7
Hej.
Silnik - używka z falownikiem - używka to jakieś 300 pln.
Sprzedasz mi taką tokarkę - używkę za 600 pln ?
Jedny problem to średnica silnika .
pzd.
Silnik - używka z falownikiem - używka to jakieś 300 pln.
Sprzedasz mi taką tokarkę - używkę za 600 pln ?
Jedny problem to średnica silnika .
pzd.
Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 11
Regulator fazowy z mostkiem prostowniczym - interesujący pomysł. Nie będzie robił problemów przy hamowaniu?
Regulator fazowy mam, zapakowany w elegancką skrzyneczkę razem z miernikiem mocy - zbudowałem do zasilania piecyka oporowego (przetestowany do 1kW). Mostek prostowniczy - znalazłem B40C 3700/220 .Przełączanie kierunku obrotów w tej tokarce jest zrobione na przełączniku mechanicznym - więc w zasadzie nie ma problemu nawet jeśli nie uda mi się reanimować oryginalnego sterownika
Za silnikiem indukcyjnym się rozejrzę - mam nadzieje że aktualny trzema się jakiego standardu i znajdę coś pasującego
Pozdrawiam
Grzesiek
Regulator fazowy mam, zapakowany w elegancką skrzyneczkę razem z miernikiem mocy - zbudowałem do zasilania piecyka oporowego (przetestowany do 1kW). Mostek prostowniczy - znalazłem B40C 3700/220 .Przełączanie kierunku obrotów w tej tokarce jest zrobione na przełączniku mechanicznym - więc w zasadzie nie ma problemu nawet jeśli nie uda mi się reanimować oryginalnego sterownika

Za silnikiem indukcyjnym się rozejrzę - mam nadzieje że aktualny trzema się jakiego standardu i znajdę coś pasującego
Pozdrawiam
Grzesiek
-
Hamowania nie będzie, ale wydaje mi się że opory na przekładni i łożyskach są na tyle duże że wrzeciono dość szybko się zatrzyma.
Taki prosty regulator fazy nie podaje mocy liniowo ale sinusoidalnie, więc musisz sobie zrobić inną skalę obrotów na potencjometrze.
Silnika indukcyjnego nie znajdziesz. Trzeba będzie zmienić mocowanie i powiększyć osłonę silnika. Chyba że znajdziesz silnik-jamnik to może będzie pasował.
Taki prosty regulator fazy nie podaje mocy liniowo ale sinusoidalnie, więc musisz sobie zrobić inną skalę obrotów na potencjometrze.
Silnika indukcyjnego nie znajdziesz. Trzeba będzie zmienić mocowanie i powiększyć osłonę silnika. Chyba że znajdziesz silnik-jamnik to może będzie pasował.
-
Mały update - odrysowałem z płytki schemat elektroniki.
Schemat z prawdopodobnie zawiera błędy bo płytka jest skomplikowana a oznaczenie układu scalonego nieczytelne. Trzy razy rysowałem zanim udało mi się pogrupować elementy w rozsądne bloki
zdjęcia płytki
W tej chwili testuję płytkę na stole - działa bez zastrzeżeń zarówno obciążona żarówką jak i silnikiem - domyślam się że problem leży jakimś połączeniu bądź uszkodzeniu ścieżki (znalazłem całkiem ładny ślad po śrubokręcie) i podczas "macania" omomierzem tymczasowo "naprawiło się"
Schemat z prawdopodobnie zawiera błędy bo płytka jest skomplikowana a oznaczenie układu scalonego nieczytelne. Trzy razy rysowałem zanim udało mi się pogrupować elementy w rozsądne bloki

zdjęcia płytki

W tej chwili testuję płytkę na stole - działa bez zastrzeżeń zarówno obciążona żarówką jak i silnikiem - domyślam się że problem leży jakimś połączeniu bądź uszkodzeniu ścieżki (znalazłem całkiem ładny ślad po śrubokręcie) i podczas "macania" omomierzem tymczasowo "naprawiło się"
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Do inżynierii wstecznej możesz użyć programu KrzysioPCB (znajdziesz na Elektrodzie).
Program tworzy plik schematu zrozumiały przez Eagle.
Do programu jest tutek zrobiony przez autora.
Program tworzy plik schematu zrozumiały przez Eagle.
Do programu jest tutek zrobiony przez autora.
-
Ostatni (mam nadzieję
) update.
Źródłem problemu były kondensatory elektrolityczne - po wymianie tokarka chodzi jak nowa. Zmierzyłem stare kondensatory - pojemność mają ok ale wszystkie "ciekną" - około 0.1mA przy 30V (były na 50V) , nawet po kilku minutach pod napięciem.
Pozdrawiam
Grzesiek

Źródłem problemu były kondensatory elektrolityczne - po wymianie tokarka chodzi jak nowa. Zmierzyłem stare kondensatory - pojemność mają ok ale wszystkie "ciekną" - około 0.1mA przy 30V (były na 50V) , nawet po kilku minutach pod napięciem.
Pozdrawiam
Grzesiek
-
Kondensatory elektrolityczne są najszybciej zużywającym się elementem elektronicznym, przynajmniej z tych podstawowych. A jak chińczyk je robił na czas to już szczególnie, natomiast markowe o dużym czasie bezawaryjnej pracy potrafią kosztować naprawdę sporo.
Gdyby nie kondensatory elektrolityczne to wiele urządzeń działałoby po 20 lat.
Gdyby nie kondensatory elektrolityczne to wiele urządzeń działałoby po 20 lat.